Skip to main content

Collectie van de Amsterdamse Studenten Roeivereniging Nereus

 Collection
Identifier: UBA46

Scope and Contents

De collectie bestaat uit ruim 1500 foto's (1908-circa 1978), voornamelijk in albums. Naast foto's van roeiwedstrijden en dergelijke zijn er afbeeldingen die de Nereus-leden tonen als 'gewone' studenten: tijdens diesvieringen, op diners en bij evenementen van het Amsterdamsch Studenten Corps. Verder zijn er opnames van wedstrijden, waaronder 8 videocassettes betreffende de Bosbaan Regatta 1990 en 1 videocassette betreffende de Nereus Buitendag 1995.

De collectie bevat voorts 136 medailles en gedenkpenningen uit de periode 1864-1992. Ook zijn er souvenirs en gebruiksvoorwerpen aanwezig, zoals twee affiches, enkele draagspelden en draagtekens, een bokaal, een tegel, een kurk, een roeispaan, een vaantje en een t-shirt.

Dates

  • ca. 1908-ca. 1992
  • Majority of material found within 1908-1978

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal in deze collectie wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Amsterdamsche Studenten-Roeivereeniging Nereus werd op 10 december 1885 als subvereniging van het Amsterdamsch Studenten Corps opgericht door de rector van dat corps, J.G. Schölvinck. Het eerste 'blik' werd reeds in 1888 bijeengeroeid door op de Universiteitswedstijd het Utrechtse Triton te verslaan. De internationale doorbraak volgde in 1895 toen Nereus als eerste buitenlandse vereniging de Royal Regatta in Henley op zijn naam wist te brengen. Sindsdien neemt de vereniging regelmatig deel aan internationale wedstrijden, zoals de Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Hoogtepunt in het roeiersbestaan was en is echter de jaarlijkse Varsity. In 1969 trad Nereus uit het Amsterdamse Studenten Corps, waarmee de vereniging toegankelijk werd voor niet-corpsleden. De in 1933 opgerichte Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Roeivereeniging Thetis fuseerde in 1971 met Nereus.

Extent

ca. 1810 items

Abstract in Dutch

De Amsterdamse Studenten Roeivereniging Nereus werd in 1885 opgericht als subvereniging van het Amsterdamsch Studenten Corps (A.S.C.). Nereusleden nemen regelmatig en met veel succes deel aan internationale wedstrijden, waaronder de Olympische Spelen. In 1969 trad Nereus uit het Corps. In 1971 fuseerde de vereniging met Thetis, de in 1933 opgerichte Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Roeivereeniging. De collectie bestaat grotendeels uit foto's, medailles en gedenkpenningen.

Abstract in English

Nereus, the rowing club for students in Amsterdam, was founded in 1885 as a subdivision of the ASC, the Amsterdam Student Union. Members of Nereus often and with success take part in international contests, among which the Olympic Games. In 1969 Nereus left the student union and a few years later, in 1973, it merged with Thetis, the rowing club for female students in Amsterdam. The collection consists mainly of photographs, medallions and commemorative medals.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in bruikleen gegeven aan het Universiteitsmuseum en nu opgenomen in de Bijzondere Collecties. Het bruikleencontract werd in 1993 afgesloten.

Appraisal

De fotocollectie bevat veel persmateriaal van uitstekende kwaliteit. Gezien de vooraanstaande positie van Nereus in de Nederlandse (studenten)roeisport is de cultuurhistorische waarde van deze collectie aanzienlijk.

Accruals

Er zijn geen afspraken gemaakt over toekomstige aanvullingen.

Related Materials

Bij de Bijzondere Collecties bevindt zich divers materiaal betreffende Nereus van verschillende herkomst. Hieronder vallen krantenknipsels, 14 programmaboekjes Varsity (1947-1971), een bouwtekening van het botenhuis 1952 (1961), diverse wedstrijdprogrammaboekjes en brochures, 22 affiches en ongeveer 200 foto's.

Separated Materials

Het oud-archief van de Amsterdamse Studenten Roeivereniging Nereus bevindt zich in het Stadsarchief Amsterdam. Het dynamisch archief en de collectie van na circa 1978 (foto's) en na circa 1992 (medailles) bevinden zich bij Nereus.

Het archief van het Amsterdamsch Studentencorps / de Amsterdamsche Vrouwelijke Studentenvereeniging (A.S.C./A.V.S.V.) berust bij het Stadsarchief Amsterdam.

Bibliography

  • Willem Boeschoten e.a. (red.). Nereus 1885-1985. Een eeuw toproeien. Amsterdam, 1985.
  • W.F. Haak e.a. (red.). Nereus 1885-1960. Gedenkboek ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan der Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging 'Nereus'. [Amsterdam, 1960]. Met supplement: Nereus 1960-1965.
  • W.R.O. Goslings e.a. (red.). Gedenkboek, uitgegeven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan der Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging 'Nereus' 1885-1935. [Amsterdam, 1935].

General

Alle collectieonderdelen kunnen worden aangevraagd bij de balie van de Onderzoekzaal. Vermeld dient te worden: collectie Nereus.

Processing Information

De collectie is objectgewijs ontsloten in de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van de collectie van de Amsterdamse Studenten Roeivereniging Nereus (circa 1908-circa 1992)
Author
E. van Scheepen
Date
2005
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland