Skip to main content

Collectie verkoopcatalogi van natuurkundige instrumenten

 Collection
Identifier: UBA457

Scope and Contents

Verkoopcatalogi van diverse firma's die instrumenten leverden ten behoeve van onderwijs en onderzoek in de natuurkundige laboratoria van de Universiteit van Amsterdam, van circa 1900 tot circa 1970. Het gaat hier om de grote, bekende firma's van Adam Hilger te London, W.G. Pye & Co te Cambridge, Ernst Leitz te Wetzlar, Carl Zeiss te Jena en Philips te Eindhoven, daarnaast de instrumentenhandel Kipp & Zn. te Amsterdam, later Salm, Kipp & Zonen, maar ook om kleinere firma's uit Europa en de Verenigde Staten.

Dates

  • ca. 1902-ca. 1966

Creator

Language of Materials

Duits, Nederlands, Engels en Frans

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

In 1877, bij de verheffing van Athenaeum Illustre tot Universiteit van Amsterdam, werden er vijf faculteiten opgericht, waaronder de faculteit der wis- en natuurkunde. Johannes Diderik van der Waals (1837-1923) werd benoemd als eerste hoogleraar natuurkunde. In 1880 kreeg hij een eigen laboratorium aan de Plantage Muidergracht, dat in 1882 in gebruik genomen werd. In 1908 werd hij als directeur van het laboratorium opgevolgd door Pieter Zeeman (1865-1943). Omdat het laboratorium snel te klein werd, werd in 1918 een houten noodgebouw aan de Plantage Muidergracht in gebruik genomen. In 1923 werd een nieuw laboratorium geopend: het Laboratorium Fysica op de Plantage Muidergracht, vanaf 1940 Zeeman Laboratorium. Een tweede laboratorium kwam in 1935 tot stand: het Natuurkundig Laboratorium aan de Nieuwe Achtergracht, vanaf 1937 het Van der Waals Laboratorium.

In 1963-1964 verhuisden beide laboratoria naar de Valckenierstraat. In 1965 werd de faculteit omgevormd tot de subfaculteit der wis- en natuurkunde.

Extent

ca. 300 items

Abstract in Dutch

Verkoopcatalogi voor wetenschappelijke instrumenten, aangeschaft ten behoeve van onderwijs en onderzoek in de natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Abstract in English

Sales catalogues for scientific instruments, used for education and research at the physics department of the University of Amsterdam.

Arrangement

De collectie is geordend op naam van de firma.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De verkoopcatalogi werden aangeschaft door de afdeling natuurkunde van de Universiteit van Amsterdam, ten behoeve van bestellingen van instrumenten voor onderwijs en onderzoek.

Immediate Source of Acquisition

In de jaren 1990 werden de catalogi overgedragen aan het Universiteitsmuseum, dat nu onderdeel uitmaakt van de Bijzondere Collecties.

Accruals

De collectie is volledig overgedragen.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Alle catalogi zijn ontsloten middels een inventaris.

Title
Inventaris van de collectie verkoopcatalogi van natuurkundige instrumenten (circa 1902 - circa 1966)
Author
M. van Roon
Date
2014
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland