Skip to main content

Archief van Ad Werner

 Fonds
Identifier: UBA444

Scope and Contents

Het archief van Ad Werner bevat boeken waarvan de omslagen door Werner zijn ontworpen, circa 175 affiches, letter- en omslagontwerpen, afwrijfletters voor Mecanorma en divers klein drukwerk en enkele schetsen. Enkele foto's van Ad Werner en zijn gezin en een fotoboek getiteld "mijn leven."

Dates

  • ca. 1945-2012

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Als zoon van een drukker werd Ad Werner (1925) tijdens de oorlog naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten gestuurd om te worden opgeleid tot reclametekenaar. Hier kreeg hij lessen van Gerrit Kiljan, Paul Schuitema en Piet Zwart. Na de oorlog kreeg hij zijn eerste opdrachten: het ontwerpen van briefpapier voor winkeliers. Al snel vertrok Werner naar Amsterdam om zijn kans op een carrière als ontwerper te vergroten. Daar kon hij aan de slag bij reclamebureau Keman & Co., waar hij filmaffiches ontwierp voor de filmdistributieafdeling van Tuschinski Maatschappij NV, Nederland Film. Dit tot verontwaardiging van zijn leermeester Paul Schuitema: dat was werk voor iemand met een Bauhaus-opleiding onwaardig. Na een paar jaar richtte Werner samen met collega's Cor Sinkeldam en Han Groot een eigen reclamebureau op, Centaur Studio. Ook hier bleef Werner tot midden jaren 1950 filmaffiches maken, terwijl nieuwe klanten zich aandienden. De HEMA was hier één van. Voor de Hema ontwierp Werner in dienst van Centaur Studio een nieuw logo, nieuwe verpakkingen en elke week een nieuw affiche.

Halverwege de jaren 1950 besloot Werner als freelance ontwerper verder te gaan met zijn eigen reclamebureau Werner Studio. Daarna zou Werner onder meer 24 lettertypes ontwerpen, circa 80 boekomslagen verzorgen, het logo voor het blad Knip creëren en het Mexicaantje voor het sigarettenmerk Caballero bedenken. Een belangrijke werkgever van Werner was de Geïllustreerde Pers, waarvoor hij veel lettertypes in opdracht vervaardigde. Een voorbeeld hiervan is de Dubbeldik (1972), die door Mecanorma als wrijfletter werd uitgebracht. De creativiteit van Werner liet zich ook zien in het bedenken van namen; voor een feministisch tijdschrift kwam hij met de naam Opzij. Uit zijn werk voor dit blad blijkt ook het idealisme van Werner: de eerste jaren verzorgde hij niet alleen de naamgeving, maar ook de illustraties, de omslagen en het binnenwerk. Hij kon er niet voor betaald worden, maar Werner was van mening dat 'de vrouw aan het woord moest komen'. In de jaren 1980 won Werner een ontwerpwedstrijd voor een huisstijl van de gemeente Amsterdam. Naast het ontwerpen van logo's en huisstijlen hield Werner zich ook bezig met het tekenen van cartoons voor Het Parool, NRC Handelsblad, Schiphol en de ABN Bank. In de jaren tachtig begon hij met maken van theaterdecors voor onder andere Frans Halsema en Jasperina de Jong. Ook maakte hij de affiches voor deze theater voorstellingen. Hij ontwierp en bouwde zijn eigen huis, Rochetta Nervina aan de Riviera. Daarna kreeg hij meer architectonische opdrachten.

Werner is door zijn diverse ontwerpen met een simpele en heldere stijl internationaal bekend geworden. Op 17 juni 2017 is Ad Werner overleden op de leeftijd van 92 jaar.

Extent

ca. 5 meter

Abstract in Dutch

Ad Werner (1925) is een veelzijdige grafisch ontwerper, cartoonist en schilder, wiens werk internationale bekendheid geniet. Werner ontwikkelde zich tot een breed inzetbare vormgever onder andere voor de HEMA, de Geïllustreerde Pers, Caballero en de gemeente Amsterdam.

Abstract in English

Ad Werner (1925) is a versatile graphic designer, cartoonist and painter, whose work is known internationally. Werner developed into an all-round designer for retail chain HEMA, the Geïllustreerde Pers, Caballero en the city of Amsterdam and others.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

Het materiaal is opgemaakt, ontvangen of verzameld door Ad Werner en is in 2012 door hem geschonken aan de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO).

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 2013 door het NAGO overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Accruals

Er zijn geen afspraken gemaakt over toekomstige aanvullingen.

Related Materials

Het archief van Ad Werner maakt deel uit van de collecties van het NAGO.

Bibliography

  • Paul van Yperen. Ad Werner. Eindhoven, 2009. (Roots; 15).
  • Paul van Yperen in Skrien 40 (2008), 3. Met een biografie van Ad Werner

Processing Information

De collectie is in 2019 geïnventariseerd.

Title
Inventaris van het archief van Ad Werner (1925-heden)
Author
Maja Klooster, Erin Jansen, Jip Binsbergen
Date
2019
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Edition statement
eerste versie 2005, tweede herziene versie 2013, derde herziene versie 2019

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland