Skip to main content

Archief van Ben Bos

 Fonds
Identifier: UBA442

Scope and Contents

Het materiaal in het archief van Ben Bos is zeer divers en bevat naast persoonlijke stukken, waaronder foto's, stukken over zijn jeugd, diensttijd, opleidingen, en dergelijke vooral stukken die te maken hebben met zijn carrière als grafisch ontwerper. Dit zijn hoofdzakelijk affiches, briefpapier met envelop, brochures en folders. In mindere mate zijn huisorganen, tijdschriften, uitnodigingen en kaarten aan te treffen. Stukken als aankondigingen, catalogi, jaarverslagen, logo's, productverpakkingen, tassen, enz. zijn in kleinere aantallen aanwezig. Het archief bevat ook dia-opnamen van ontwerpen uit de periode dat Bos werkzaam was bij Total Design, en correspondentie, schriftelijke bronnen die betrekking hebben op bepaalde opdrachten en publicaties van en over Bos.

Ongeveer een derde van de stukken is ongedateerd.

Dates

 • 1934-2005
 • Majority of material found within 1950-2000

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Ben Bos (Amsterdam 1930) is een Nederlands grafisch ontwerper. Hij werd in 1953 bij de handelsonderneming en meubelproducent Ahrend als tekstschrijver en reclame-assistent aangenomen. Al snel begon hij aan een eenjarige avondcursus lay-out bij de Amsterdamse Grafische School, waarna hij de vijfjarige avondopleiding voor ontwerper aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs volgde. Naast zijn werk bij Ahrend ging Bos parttime aan de slag voor Wim Crouwel, die hij tijdens zijn opleiding had ontmoet.

In 1963 trad Bos als chef studio bij Total Design in dienst, waar hij bijna dertig jaar zou blijven. Zijn verdiensten lagen in zijn brede oriëntatie, zijn werkdiscipline en de lange relaties die hij met belangrijke opdrachtgevers onderhield. Wegens zijn ontevredenheid over het gebrek aan openheid en na een intern conflict besloot Bos in 1991 Total Design te verlaten. Hij ging aan de slag als design director bij het ontwerpbureau 2D3D. Bos voelde zich hier echter niet op zijn plek en ging daarom vanaf 1994 verder met zijn eigen bedrijf FORMatie2 als freelance ontwerper, adviseur en schrijver.

Naast grafisch ontwerper was Bos ook werkzaam als docent bij de Stichting Reclame & Marketing (SRM), de Leidse Onderwijsinstellingen (LOI), het Verbond van Nederlandse Ondernemingen (VNO) en de Ichthus Hogeschool Rotterdam. Ook trad hij op als gastdocent en spreker bij seminars.

Bos was tevens actief (in diverse bestuursfuncties) in het verenigingsleven, als lid van de Vereniging van Beoefenaars der Gebonden Kunsten (GKf), de Grafisch Vormgevers Nederland (GVN), de beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers (bNO) en de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO). Vanaf 1978 mocht hij zichzelf lid noemen van het Alliance Graphique Internationale (AGI). In 1992 stichtte Bos het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO).

Het belang van de bijdrage die Bos aan het grafische vak heeft geleverd, blijkt niet alleen uit zijn ontwerpen, publicaties, lezingen en tentoonstellingen, maar ook uit de prijzen die hij heeft ontvangen voor zijn werk (onder andere Typomundus 20/11 Stuttgart 1969, biënnales Brno 1970, 1986, Frans Duwaer Prijs Amsterdam 1973, Special Golden Forma Novi Sad 1994, World Logotype Award Antwerpen 1998).

Bos omschreef zichzelf als een functionalist, net als Wim Crouwel, wiens werk Bos bewonderde. Hoewel Bos voorstander was van helderheid, eenvoud en duidelijke structuren, voegde hij toch vaak emotionele waarde toe aan zijn werk. Dit was vooral zichtbaar in zijn opdrachten met een sociale inhoud, zoals voor het Rode Kruis. Het werk van Ben Bos is helder, kleurrijk en sterk grafisch in vorm en typografie. Zijn achtergrond als copywriter is merkbaar aanwezig.

Samen met zijn ontwerpteam ontwierp Bos bij Total Design zo'n 120 huisstijlen. Tot zijn opdrachtgevers behoorden Ahrend, Furness, Randstad, De Gruyter, Nieuw Vredenburgh, Hulp voor Onbehuisden en de gemeente Capelle aan de IJssel. Zijn contacten met een aantal van zijn opdrachtgevers bleven niet beperkt tot zijn tijd bij Total Design, ook als freelancer ontving Bos opdrachten van Ahrend, Randstad en andere.

Extent

ca. 600 items

Abstract in Dutch

Ben Bos (Amsterdam 1930) is een Nederlands grafisch ontwerper die veel heeft betekend voor het ontwerpbureau Total Design. Na eerst bij Ahrend een kleine tien jaar te hebben gewerkt en via een avondopleiding een diploma te hebben gehaald, heeft Bos zich kunnen ontwikkelen tot een veelzijdige grafisch ontwerper. Bij Total Design komt dit uiting in de hoeveelheid huisstijlen die hij samen met zijn ontwerpteam heeft verzorgd en in de klanten die hij met zich meenam na zijn vertrek. Zijn functionele aanpak met veel kleur had ook succes in zijn freelancebedrijf FORMatie2. Het archief geeft een goed beeld van het leven van Bos, niet alleen als grafisch ontwerper bij Total Design, maar ook daarbuiten.

Abstract in English

Ben Bos (Amsterdam 1930) is a Dutch graphic designer, who has been of great importance for the design firm Total Design. After having spent almost ten years as an employee at Ahrend and successfully attending night school, Bos was able to develop into a versatile graphic designer. The results of his success at Total Design are visible in the amount of corporate styles he and his designing team produced and in the customers who stayed true to Bos after he left Total Design. His functional approach and the use of colour also proved to be successful in his freelance company FORMatie2. The archive gives a good impression of Bos' life, not only as a graphic designer at Total Design but also of other areas of his life.

Arrangement

In de online inventaris van het NAGO zijn de volgende rubrieken te onderscheiden:

 1. Algemeen biografische stukken
 2. Correspondentie
 3. Loopbaan
 4. Publicaties
 5. Tentoonstellingen over Ben Bos
 6. Verzameld materiaal.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Het archief is ontsloten in een inventaris die online is te raadplegen (geraadpleegd op 08-10-2013).

Custodial History

Het materiaal is opgemaakt, ontvangen of verzameld door Ben Bos en is in 2001 door hem geschonken aan de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO).

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 2013 overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Accruals

Er zijn geen afspraken gemaakt over toekomstige aanvullingen.

Existence and Location of Copies

Zie voor de gedigitaliseerde affiches het Geheugen van Nederland (geraadpleegd op 08-10-2013).

Related Materials

Het archief van Ben Bos maakt deel uit van de collecties van het NAGO.

Bibliography

 • Ben Bos. Indruk in druk. Eindhoven, 1977.
 • Kees Broos. Ontwerp: Total Design. Utrecht, 1983.
 • Ben Bos. Huisstijl: een expressie van kwaliteitszin. Deventer, 1986.
 • Hub. Hubben. Ontwerp: Total Design. De jaren tachtig. Wormer, 1989.
 • Hans Vonk. De wet van Bos. In: Blad (1991), afl. 2, p. 49-51.
 • Dirk van Ginkel, Paul Hefting. Ben Bos. Design of a lifetime. Amsterdam, 2000.
 • Ben Bos. Van onze verslaggever. Eindhoven, 2010. Publ. ter ere van de 80ste verjaardag van Ben Bos.
 • Dirk van Ginkel. Ben Bos. Eindhoven, 2010. (Roots; 19).

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

In 2005 is het archief van Ben Bos volledig geregistreerd en gedigitaliseerd in 600 object- en dossierbeschrijvingen.

De affiches uit het archief van Ben Bos zijn in 2011 in het kader van het afficheproject van het Geheugen van Nederland gedigitaliseerd.

Title
Inventaris van het archief van Ben Bos (1934-2005)
Author
Onbekende auteur, Erin Jansen
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie 2007, tweede herziene versie 2013

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland