Skip to main content

Collectie Fons van der Linden

 Collection
Identifier: UBA428

Scope and Contents

Ruim vertegenwoordigd in deze collectie achttiende- en negentiende-eeuwse Engelse boekkunst is het werk van drukker-uitgever John Baskerville, de Engelse typogigant van de achttiende eeuw. Zijn letters worden internationaal nog steeds veel gebruikt. Andere beroemde namen in deze priv├ębibliotheek: William Bulmer, Thomas Bensley , de uitgever William Pickering met zijn drukker Charles Whittingham en de Schotse drukkers Robert and Andrew Foulis. Daarnaast is er werk van vooraanstaande Italiaanse, Franse en Duitse drukkers uit dezelfde periode waaronder Didot en Bodoni. Daarnaast voorbeelden van grafische technieken en bijzondere uitgaven en door de aard van de collectie ook veel Engelse boekbanden.

Dates

  • ca. 1500-2000
  • Majority of material found within 1750-1850

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Latijn, Engels, Frans en Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Fons van der Linden (1923-1998), grafisch ontwerper, is bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn boek De grafische technieken (1990). Na zijn opleiding aan de Stadsakademie en bij Drukkerij Boosten & Stols, beide te Maastricht, was hij onder meer werkzaam bij de Staatsdrukkerij in Den Haag en vanaf 1959 als zelfstandig grafisch ontwerper. Van 1962 tot 1986 was hij docent letterschrift, grafische technieken en typografie aan de Opleiding Tekenleraren te Tilburg en de Akademie Industri├źle Vormgeving in Eindhoven.

Met veel liefde en kennis van zaken bracht Fons van der Linden een voor Nederland unieke verzameling achttiende- en negentiende-eeuwse Engelse boekkunst bijeen.

Extent

ca. 2000 items

Abstract in Dutch

Collectie voornamelijk achttiende- en negentiende-eeuwse Engelse boekkunst bijeengebracht door de grafisch ontwerper Fons van der Linden met werk van John Baskerville, William Bulmer, Thomas Bensley, William Pickering en Charles Whittingham en Robert and Andrew Foulis. Daarnaast is er werk van vooraanstaande Italiaanse, Franse en Duitse drukkers uit dezelfde periode waaronder Didot en Bodoni.

Abstract in English

A collection of book art mainly from the eighteenth and nineteenth centuries, brought together by the graphic designer Fons van der Linden. It includes work by John Baskerville, William Bulmer, Thomas Bensley, William Pickering and Charles Whittingham and Robert and Andrew Foulis. In addition the collection features work by prominent Italian, French and German printers from the same period, such as Didot and Bodoni.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De collectie is verzameld door Fons van der Linden.

Immediate Source of Acquisition

De verzameling werd door zijn erven in 2009 aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam geschonken.

Accruals

Er zijn geen aanvullingen te verwachten.

Processing Information

Ontsluiting vindt voor de bulk van de collectie plaats op titel en drukker en bij de bijzondere werken met name op het gebied van grafische technieken met specialistische informatie. Ongeveer de helft van de titels is inmiddels ontsloten via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van de collectie Fons van der Linden (ca. 1500-2000)
Author
A.P.J. Plak
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland