Skip to main content

Collectie Donemus

 Collection
Identifier: UBA427

Scope and Contents

De collectie is opgebouwd rondom de composities én de componisten die zijn uitgegeven bij Donemus. Voor zover zij van belang zijn voor de ontwikkeling van de hedendaagse Nederlandse gecomponeerde muziek, is ook van andere componisten documentatie verzameld. De fondscatalogus bevat werken van ongeveer 600 componisten. De documentatie betreft componisten en bevat partituren, geluidsdragers, programmatoelichtingen, recensies, foto's, boeken en tijdschriften.

De collectie bestaat uit:

  1. Partituren van de door Donemus uitgegeven werken (circa 13.000). Het gaat om werken voor diverse bezettingen: kamermuziek, vocaal, (groot) ensemble, orkest en opera. Er bevinden zich géén partijen in de collectie. Van sommige werken zijn zakpartituren beschikbaar
  2. Documentatiemappen over componisten met met biografieën, werkenlijsten, toelichtingen, recensies en foto's (circa 1.400)
  3. Boeken over muziek waaronder biografieën, werkstukken en libretti (circa 1000)
  4. Audio- en video-opnamen van door Donemus uitgegeven werken (circa 19.000). De audio-opnamen staan op verschillende geluiddragers: sonofiel, lp, band, cassette, vhs-pcm, dat, cd, cdr, computerbestand (WAV 44/1/16), vhs-video, dvd, dvdr

Dates

  • 1900-2012
  • Majority of material found within 1947-2012

Language of Materials

Nederlands, Engels en niet-talig materiaal

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist, alsmede toestemming van de collectiebeheerder.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Stichting Donemus (Documentatie Centrum Nederlandse Muziek) is in 1947 vooral opgericht om de Nederlandse hedendaagse muziek te promoten. Daartoe gaf de stichting partituren uit en verzamelde documentatie over de Nederlandse muziek. De documentatie is mede opgebouwd ter ondersteuning van de muziekuitgeverij.

Donemus is in 2000 onderdeel geworden van Muziek Groep Nederland door een fusie met het Centrum Nederlandse Muziek. In 2008 werd Donemus onderdeel van Muziekcentrum Nederland door een fusie met onder andere de Stichting Gaudeamus, het Nederlands Pop Instituut en een aantal instellingen op het gebied van de jazz. Per 1 januari 2013 werd het MCN opgeheven en werd de uitgeeftaak onder de naam Donemus Publishing op kleine schaal zelfstandig voortgezet.

Extent

ca. 25.000 items

Abstract in Dutch

De Stichting Donemus (Documentatie Centrum Nederlandse Muziek) werd in 1947 opgericht om de Nederlandse hedendaagse muziek te promoten. Daartoe gaf de stichting partituren uit en verzamelde documentatie over de Nederlandse muziek. De collectie is mede opgebouwd als ondersteuning van de muziekuitgeverij en bestaat uit de uitgegeven partituren, documentatie over de uitgegeven componisten en hun composities, alsmede audio-opnamen van uitvoeringen van de werken. Met name bij de audio-opnamen zitten unieke opnamen.

Abstract in English

Donemus (Documentation Center Dutch Music) was founded in 1947 to promote Dutch contemporary music. To this end works by Dutch composers were published and Dutch contemporary music was documented. The collection was partly formed to support the music publishing and consists of the scores of published works, documentation on Dutch composers and recordings of performances of the works. Some of these recordings are unique.

Arrangement

De partituren zijn geordend op bezetting, van pianosolo tot opera en daarbinnen alfabetisch op componist.

De componistenmappen zijn alfabetisch geordend. De foto's zijn apart opgeslagen. Audio en video zijn per materiaalsoort opgeslagen waarbij onderscheid gemaakt wordt in digitaal bestand (a), geluidsbanden, PCM-banden (b), cd en cdr (c), composers voice op cd (cv), dat-banden (d), Donemus Audio Visueel Serie, serie LP's met partituur (DAVS), muziekcassettes (m), lp's (p) en video, namelijk VHS (v).

Physical Characteristics and Technical Requirements

Voor het afspelen van de meeste audio is apparatuur aanwezig. Alleen geluidbanden en videobanden kunnen pas na digitalisering geraadpleegd worden.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Catalogus van het Muziek Centrum Nederland (geraadpleegd op 09-10-2013).

Immediate Source of Acquisition

De collectie werd in 2013 overgedragen door het Muziek Centrum Nederland.

Appraisal

De collectie is de grootste en meest complete op het gebied van de Nederlandse gecomponeerde muziek van de tweede helft van de twintigste eeuw. De waarde van de collectie wordt bepaald door haar volledigheid. Naast bladmuziek bevat het vooral, voor een groot deel unieke, audio-opnamen van de werken, terwijl er daarnaast een uitgebreide secundaire literatuurcollectie aanwezig is in de vorm van publicaties en documentatie.

Accruals

Er zijn geen afspraken gemaakt over toekomstige aanvullingen.

Existence and Location of Copies

De gedigitaliseerde partituren zijn beschikbaar via Uitgeverij Donemus Publishing.

De digitale audiobestanden staan op een externe server die niet voor het publiek toegankelijk is.

Bibliography

  • Wouter Paap (red.). Tien jaar Donemus, 1947-1957. Programma's der herdenkingsconcerten. Overzicht van de activiteiten van Donemus; bijdragen van bij de Stichting Donemus aangesloten componisten. [Utrecht, 1957].

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De collectie is ontsloten via de catalogus van het Muziek Centrum Nederland (geraadpleegd op 09-10-2013).

Een groot deel van de analoge opnamen is gedigitaliseerd.

De boekencollectie wordt ontdubbeld met de collectie van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Title
Inventaris van de collectie Donemus (1900-2012)
Author
G.P.M. van den Beuken, D. Weertman
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie 2012, tweede herziene versie 2013

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland