Skip to main content

Collectie Arie van den Berg

 Collection
Identifier: UBA418

Scope and Contents

De collectie bestaat uit populair drukwerk uit diverse Europese landen, waaronder boeken en prenten, pamfletten, plano’s en losse katernen. Het gaat om verhalend, historisch en praktisch informatief drukwerk, satire en allegorieën en drukwerk in verband met openbaar vermaak en straathandel (kermis, circus, panorama’s, panoptica, volkstoneel, markten en venters).

Dates

  • 1500-1850
  • Majority of material found within 1700-1850

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans en Deens

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Arie van den Berg (Alkmaar, 1948) is dichter, poëziecriticus voor NRC Handelsblad, docent aan de Schrijversvakschool Amsterdam en bevlogen verzamelaar. Bekendheid verwierf zijn gedicht IJsvogel, dat op het laatste Nederlandse bankbiljet van 10 gulden staat. Zijn belangstelling voor populair drukwerk leidde onder meer tot publicatie van de essaybundels Van binnen moet je wezen (1989), Hier komt Urbanus bij een hoer (1993) en Kikkers, muizen en nieskruid (1999) en tot het uitspreken van de zevende Frederik Mullerlezing over moordliederen onder de titel Wie kan dit zonder huiver horen. Negentiende-eeuwse straatzangers en hun bronnen (2015).

Extent

1091 items

Abstract in Dutch

Arie van den Berg (Alkmaar, 1948) is dichter, poëziecriticus voor NRC Handelsblad, docent aan de Schrijversvakschool in Amsterdam en bevlogen verzamelaar. De collectie bestaat uit populair drukwerk uit diverse Europese landen, waaronder volksboeken en prenten, pamfletten, plano’s en losse katernen.

Abstract in English

Arie van den Berg (Alkmaar, 1948) is a poet, poetry critic for NRC Handelblad, teacher at the Schrijversvakschool Amsterdam and an inspired collector. This collection consists of popular prints from various European countries, including folk books and prints, pamphlets, broadsheets and loose quires.

Arrangement

De collectie is thematisch geordend.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Arie van den Berg heeft zelf zijn collectie populair drukwerk beschreven in catalogi die beschikbaar zijn voor raadpleging via de catalogus van de Universiteit van Amsterdam. De catalogi hebben elk een eigen onderwerp: 1. Verhalend, historisch en praktisch informatief drukwerk (2009) 2. Satire en allegorieën (2013) 3. Openbaar vermaak en straathandel: kermis, circus, panorama’s en panoptica, volkstoneel, markten, en venters (2017).

Custodial History

Deze collectie is opgebouwd door aankopen op veilingen en in antiquariaten.

Immediate Source of Acquisition

In december 2009, november 2013 en december 2017 schonk Arie van den Berg de eerste drie delen van zijn omvangrijke collectie populair drukwerk aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Appraisal

Wat betreft de inhoud en de conditie van de objecten is dit een belangrijke collectie.

Accruals

Aanvullingen op de collectie worden verwacht.

Related Materials

Verwante collecties bij het Allard Pierson zijn de Collectie Centsprenten van Nico Boerma en de Collectie van het Nederlandsch Schoolmuseum.

Bibliography

  • Arie van den Berg. Hier komt Urbanus bij een hoer. Volk en volkslectuur in de achttiende-eeuwse Amsterdamse Nes. Amsterdam, 1993
  • Arie van den Berg. Kikkers, muizen & nieskruid. Uit het logboek van een letterschuier. Amsterdam, 1999
  • Jeroen Salman; met bijdragen van Roeland Harms en Talitha Verheij. Sterke verhalen : vijf eeuwen vertelcultuur. Nijmegen, 2014

Processing Information

Alle items zijn of worden ontsloten via de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Collectie Arie van den Berg, 1500-1850
Author
Astrid Balsem
Date
2017
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland