Skip to main content

Collectie C.P. Burger

 Collection
Identifier: UBA415

Scope and Contents

De collectie bevat een evenwichtig verdeelde verzameling wis- en natuurkundige publicaties; daarnaast ook titels over afgeleide disciplines, zoals toegepaste wiskunde, scheikunde, astronomie, natuurverschijnselen, plant- en dierkunde, mechanica, geologie, geografie, geometrie, optica etc. Ook krijgskunde is vertegenwoordigd evenals de kleurenleer van Goethe en curiosa als Paradoxaechartulaelusoriae of bewys dat het kaartspel niet alléén onzondig en volkomen geoorloofd, maar zelfs nuttig en noodzaaklyk is uit omstreeks 1774. De collectie bestaat naast puur wetenschappelijke werken, ook uit studie- en handboeken, biografieën, encyclopedieën etc.

Tot de oudste en interessantste werken kunnen gerekend worden: Arithmetica analytica, vulgo Cosa, oder Algebra van Nicolas Raimarus Ursus uit 1601, Tractatus geometricus et fortificationis van Georgius Ginther Kröl von Bemberg uit 1618; Dialectike of bewysconst. Leerende van allen saecken recht ende constelick oirdeelen van Simon Stevin uit 1621; Samuel Marolois' Oeuvres mathématicques, traictant de la géométrie et fortification uit 1628 en Isaac Newtons Optice uit 1706.

Dates

  • 1601-1907
  • Majority of material found within 1850-1907

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Engels, Duits en Frans

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De collectie werd geschonken door Combertus Pieter Burger (1825-1908), vader van de gelijknamige C.P. Burger jr., die van 1889-1923 bibliothecaris van de Universiteitsbibliotheek was. De schenker, in 1851 gepromoveerd op de dissertatie De solutione problematis Keppleriani, was onder andere hoogleraar aan de Polytechnische School te Delft en van 1867-1892 directeur van de rijks-hbs te Leeuwarden.

Extent

563 items

Abstract in Dutch

Collectie boeken betreffende de wis- en natuurkunde, alsmede aanverwante disciplines, verzameld door C.P. Burger (1825-1908).

Abstract in English

A collection of books on mathematics, physics and related disciplines, brought together by C.P. Burger (1825-1908).

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Aanwinsten op het gebied der wis- en natuurkundige wetenschappen, bibliotheek der universiteit van Amsterdam, ged. behoorende tot de wis- en sterrekundige boekerij van Dr. C.P.Burger, oud-hoogleeraar en oud-directeur van de H.B.S. te Leeuwarden. Amsterdam, 1907.
  2. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Immediate Source of Acquisition

De collectie werd in 1907 door C.P. Burger sr. aan de Universiteitsbibliotheek geschonken.

Accruals

De collectie is compleet overgedragen.

Bibliography

  • J.R. Defraipont. Catalogus catalogorum ad collectiones Bibliothecae Universitatis Amstelodamensis pertinens. Amsterdam, 1983.

General

Alle publicaties kunnen via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.

Processing Information

In 1907 werd de collectie ontsloten middels een gedrukte catalogus. Alle boeken zijn ontsloten via de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van de collectie C.P. Burger (1601-1907)
Author
J.R. Defraipont
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland