Scope and Contents
De collectie bevat zowel internationale als Nederlandse jazzmuziek: met name de lp's, de boeken en de tijdschriften betreffen voor een groot deel de internationale (lees: Amerikaanse) jazz.
Het zwaartepunt van de collectie ligt echter op het gebied van de Nederlandse jazz en van de jazz in Nederland. De collectie bevat een aantal unieke deelcollecties zoals het geluidsarchief van het Bimhuis te Amsterdam, de collectie van jazzpromotor Michiel de Ruyter, de cassetteopnamen van Jacques Waisvisz en de documentatie van Paul Acket, organisator van concerten.
Naar materiaalsoort kan de collectie als volgt worden onderverdeeld:
- Audio: 45.000 geluiddragers. Naast de officieel uitgegeven collectie lp's, 45 tpm en 78 tpm en cd's bevat de collectie ook unieke geluidsopnamen op verschillende soms fragiele geluiddragers: spoelenbanden, cassettes en snijplaten.
- Boeken: 3000 titels. Collectie over internationale en Nederlandse jazzmuziek en verwante genres.
- Tijdschriften: 41 titels. De tijdschriftencollectie bestaat uit lopende en afgesloten titels. De Nederlandse jazztijdschriften zijn compleet aanwezig. Tevens is er een grote collectie internationale jazztijdschriften. Daarnaast zijn van veel tijdschriften losse exemplaren aanwezig als onderdeel van een collectie. Van bijzonder belang zijn de tijdschriften van jazzclubs: vanaf het begin van de jazz in Nederland waren er jazzclubs die deze muziek in verenigingsverband aan de man brachten. Vaak hadden deze clubs een educatieve inslag en was er een 'huisband'. Het bekendste voorbeeld daarvan is de Dutch Swing College Club met haar huisband: de Dutch Swing College Band.
- Documentatie: 42 meter. De documentatiecollectie bestaat uit een verzameling knipselmappen, die vanaf 2008 ook digitaal werd aangevuld, en uit programma's en catalogi. Deze collectie is vanaf juli 2012 niet meer aangevuld. Daarnaast bevat de documentatie plakboeken rond (activiteiten van) een muzikant, groep of impresario, waaronder de plak- en fotoboeken van Theo Uden Masman.
- Foto's: 20.000 items. Naast losse foto's zijn er collecties van fotografen, in sommige gevallen met negatieven.
- Bladmuziek: 6000 items. Collectie bladmuziek op het gebied van de lichte muziek, waarvan circa 15% Nederlands. Het bestaat uit leadsheets, arrangementen voor big bands en (soms handgeschreven) collecties van muzikanten.
- Archieven van muzikanten, podia en organisatoren: 10 archieven (30 meter). Het NJA heeft van een aantal podia en personen (muzikanten, jazzpromotors) archieven verworven. Deze bevatten vaak verschillende materiaalsoorten: geluidsopnamen op diverse dragers, composities op papier, documentatie, video's etc.
- Video's en dvd's: 900 video's. De videocollectie bevat naast Nederlandse jazz veel internationale jazz (verhouding ongeveer 25/75). Van de Nederlandse jazz is een groot deel gedigitaliseerd op dvd. Belangrijk onderdeel van de videocollectie is het ruwe materiaal van de vijfdelige televisieserie De geschiedenis van de Nederlandse jazz. Deze serie is gemaakt door het NJA in samenwerking met de NOS. Het bevat een schat aan informatie, met name in de vorm van volledige interviews met muzikanten.
- Affiches: 1600 items. Affiches van jazzconcerten en –festivals.
Dates
- ca. 1910-heden
Creator
- Nederlands Jazz Archief (Organization)
Language of Materials
Diverse talen, waaronder Nederlands, Engels, Duits en Frans
Conditions Governing Access
Voor raadpleging is toestemming vereist van de collectiebeheerder.
Conditions Governing Use
Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.
Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.
Biographical / Historical
De Stichting Het Nederlands Jazz Archief werd in 1980 opgericht met het doel om de geschiedenis van de jazz in Nederland vanaf circa 1900 vast te leggen en toegankelijk te maken. Daarmee werd het archief ook de bewaarplaats voor het muzikale erfgoed van de Nederlandse jazz.
Belangrijk onderdeel van de collectie is de omvangrijke verzameling van jazzpromotor Michiel de Ruyter, die in 1996 werd aangekocht. Daarnaast is de collectie gevormd door schenkingen van grotere en kleinere collecties van mensen of organisaties die zich op enigerlei wijze bezighouden met jazzmuziek, bijvoorbeeld als muzikant, als organisator, als journalist of als verzamelaar. Voorbeelden zijn de opnamen van het Bimhuis in Amsterdam, de documentatiecollectie van Paul Acket en de cassettecollectie met concertopnamen van Jacques Waisvisz.
Het Nederlands Jazz Archief is uitgegroeid tot het belangrijkste informatiecentrum op het gebied van de jazzmuziek in Nederland.
Het Nederlandse Jazz Archief geeft vanaf 1991 het kwartaaltijdschrift Jazzbulletin uit, gewijd aan de geschiedenis van de jazzmuziek in Nederland. Daarnaast werden lp's en later cd's uitgegeven met muziek van de belangrijkste jazzmuzikanten en -groepen.
In 2008 fuseerde het Nederlands Jazz Archief samen met acht andere instellingen tot het Muziek Centrum Nederland. De collectie werd daarin onderdeel van de Afdeling Muziek Informatie Centrum.
Het MCN kreeg vanaf 31 december 2012 geen subsidie meer van de rijksoverheid. Hierdoor werd sluiting onvermijdelijk. Er werd contact gezocht met de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, die de collectie in beheer wilde nemen. Daarnaast maakte de Stichting Het Nederlands Jazz Archief een zelfstandige doorstart zonder overheidssubsidie, met het doel om het Jazzbulletin en andere uitgaven te continueren en hierdoor mede de collectie van het Nederlands Jazz Archief onder de aandacht te brengen.
Extent
ca. 475 meter
Abstract in Dutch
Het Nederlands Jazz Archief (NJA) is opgericht in 1980 met het doel de geschiedenis van de Nederlandse jazz vanaf circa 1900 vast te leggen en toegankelijk te maken. De jazzcollectie bevat een grote verzameling unieke audio op verschillende formaten: geluidsbanden, cassettes, snijplaten, lp's, cd's etc. Daarnaast zijn er collecties tijdschriften, boeken, documentatie, foto's, video's en bladmuziek. De collectie bevat een aantal unieke deelcollecties zoals het geluidsarchief van het Bimhuis te Amsterdam, de collectie van Michiel de Ruyter, de cassetteopnamen van Jacques Waisvisz en de documentatie van Paul Acket, organisator van concerten.
Abstract in English
The Dutch Jazz Archive (NJA) was founded in 1980. The main purpose was to capture the history of Dutch Jazz from around 1900 and to collect jazz material and make this available. The collection consists of unique recordings on different formats among them: reel-to-reel tapes, cassettes, lp's, ep's, 78 rpm. Books, periodicals, documentation, photos, videos and sheet music are part of the collection. The collection contains unique material e.g. the sound archive of jazz theater the Bimhuis In Amsterdam, the collection of jazz promoter Michiel de Ruyter, the field recordings on cassette by Jacques Waisvisz and the archive of concert producer Paul Acket.
Physical Characteristics and Technical Requirements
Voor het audiovisuele materiaal is specifieke apparatuur nodig. Het direct beluisteren van geluidsbanden is niet mogelijk. Dit kan pas na digitalisering van het materiaal.
Physical Location
Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam
Other Finding Aids
Immediate Source of Acquisition
De collectie is op 1 januari 2013 in bruikleen verworven van de Stichting Nederlands Jazz Archief.
Appraisal
De jazzcollectie bevat diverse erfgoedcollecties die uniek zijn voor Nederland, waaronder concertopnamen van liefhebbers, eigen opnamen van muzikanten, archieven van jazzpodia, radiobanden etc., foto's van muzikanten en groepen, en negatiefcollecties van fotografen en archieven van onder meer muzikanten, jazzclubs, podia. Deze bevatten vaak verschillende soorten materiaal, zoals geluidsopnamen, (geschreven) bladmuziek, documentatie, fotoboeken etc.
Met name het Nederlandse aandeel is uniek in de wereld.
Accruals
De collectie zal regelmatig worden aangevuld.
Existence and Location of Copies
Gedigitaliseerde materialen (audio, video, tijdschriften, foto's) zijn in de betreffende digitale formaten beschikbaar, vooralsnog op een externe server die nog niet publiek toegankelijk is.
General
- De knipselmappen, cd's zijn alfabetisch geordend, meestal op naam van de maker.
- De foto's zijn alfabetisch geordend op naam van de geportretteerde.
- De lp- en ep- en 78 tpm-collectie van Michiel de Ruyter is geordend op nummer van binnenkomst, ontsloten via een geschreven index.
- De lp- en ep- en 78 tpm-collectie van het NJA is alfabetisch geordend, op naam van de maker.
- De tijdschriften zijn alfabetisch geordend op titel.
- De boeken zijn geordend volgens een eigen plaatsingsschema op onderwerp.
- De podiumdocumentatie (waaronder programma's) is geografisch geordend op plaatsnaam.
General
Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.
Processing Information
Vanaf 2012 wordt gewerkt aan integratie van deze collectie binnen de Bijzondere Collecties.
Bijna alle boeken en commercieel uitgegeven geluiddragers en naar schatting 20% van de unieke geluidsopnames zijn op itemniveau ontsloten via de onlinecatalogus van het MCN .
De belangrijkste Nederlandse jazztijdschriften zijn volledig gedigitaliseerd.
Een groot deel van de fragiele geluidsdragers is gedigitaliseerd, evenals een groot deel van de Nederlandse foto's.
- Title
- Inventaris van de collectie Nederlands Jazz Archief (circa 1910 - heden)
- Author
- D. Weertman
- Date
- 2013
- Description rules
- International Standard for Archival Description - General
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Latin
- Language of description note
- Nederlands
Repository Details
Part of the Allard Pierson Repository
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland