Skip to main content

Collectie J.E. van Lohuizen-de Leeuw

 Collection
Identifier: UBA407

Scope and Contents

De collectie bestaat uit 463 vondsten uit het Indisch subcontinent, vooral uit de periode van de Indus-beschaving (2350-1750 v. Chr.). De collectie is afkomstig van verscheidene opgravingen, waaronder de Pakistaanse steden Moenjo Daro en Harappa (opgravingen vanaf 1922), de belangrijkste monumenten van deze beschaving. Uit deze opgravingen kwamen vele fraaie zegels met een nog niet ontcijferd schrift tevoorschijn, maar ook eenvoudige voorwerpen als bakstenen en verkoolde graankorrels.

Daarnaast werden enkele vondsten uit latere periodes opgenomen.

Dates

  • 2350 v. Chr.-1750 v. Chr.

Creator

Language of Materials

Niet van toepassing

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal in deze collectie wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

In 1959 werd aan de Universiteit van Amsterdam het Instituut voor Zuid-Aziatische Archeologie opgericht. De Indonesische prehistorie werd al langer gedoceerd, onder meer door de paleontoloog Eugène Dubois van 1899 tot 1928, beroemd om zijn vondst van de schedel van de pithecanthropus (een vermeende 'missing link') en van 1946 tot 1958 door Th.P. Galestin. De hoogleraar-directeur van het nieuwe instituut, mevrouw J.E. van Lohuizen-de Leeuw (1919-1983), had als belangrijk aandachtspunt het Indisch subcontinent. Van Lohuizen-de Leeuw zette zich in voor het behoud van archeologische monumenten, met name van de Pakistaanse steden Moenjo Daro en Harappa (opgravingen vanaf 1922), de belangrijkste monumenten van de Indus-beschaving. Zij was betrokken bij verscheidene opgravingen.

Extent

463 items

Abstract in Dutch

Vondsten uit het Indisch subcontinent, vooral uit de periode van de Indus-beschaving, afkomstig van verscheidene opgravingen. De collectie werd verzameld door de hoogleraar-directeur van het Instituut voor Zuid-Aziatische archeologie, mevrouw J.E. van Lohuizen-de Leeuw, en diende als studiecollectie.

Abstract in English

Finds from the Indian subcontinent, mainly from the period of the Indus Valley Civilisation, found during various digs. The collection was compiled by Prof. Johanna Engelberta van Lohuizen-de Leeuw, director of the Instituut voor Zuid-Aziatische Archeologie (Institute for South Asian Archaeology), and served as a study collection.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Custodial History

De collectie opgravingsvondsten van Van Lohuizen-de Leeuw bleef na haar overlijden in 1983 achter bij het Instituut voor Zuid-Aziatische Archeologie. Zij maakte deel uit van de zeer omvangrijke studiecollecties van het instituut, die grotendeels onder Van Lohuizen-de Leeuw werden verworven. Na de opheffing van het instituut in 1988 werden de studiecollecties overgedragen aan verscheidene instellingen.

Immediate Source of Acquisition

In 1988 werd het beheer van de collectie Van Lohuizen-de Leeuw overgedragen aan het Universiteitsmuseum, dat nu onderdeel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Accruals

De collectie is volledig overgedragen.

Related Materials

De Bijzondere Collecties beheren eveneens een andere collectie van het Instituut voor Zuid-Aziatische Archeologie, namelijk de collectie J.H. Houbolt .

Daarnaast beheren de Bijzondere Collecties enkele losse objecten afkomstig uit het Instituut voor Zuid-Aziatische archeologie, namelijk een portret van Eugène Dubois, hoogleraar in de archeologie, door hemzelf in 1929 geschonken aan de universiteit; een Chinese keizerlijke kast, geschonken in 1969; een hardhouten kamerscherm uit Japara in Noord-Java; en een Balinese schildering, beide geschonken in 1972.

Het Allard Pierson Museum beheert sinds 1989 de collectie Van der Sleen, bestaande uit circa 20.000 kralen uit de hele wereld, eveneens afkomstig uit het Instituut voor Zuid-Aziatische Archeologie.

Separated Materials

Onder het hoogleraarschap van Van Lohuizen-de Leeuw werden verscheidene collecties verworven voor het Instituut voor Zuid-Aziatische Archeologie, die na de opheffing verspreid raakten.

De collectie van Willem Beijerinck, bestaande uit zes geslepen Indonesische werktuigen, in bruikleen sinds 1964, werd in 1988 geretourneerd aan de bruikleengever, de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

De collectie Indonesische sculpturen van Meyer-Hessels, in bruikleen bij het Tropenmuseum vanaf 1947 en in 1961 na bemiddeling van Van Lohuizen-de Leeuw aangekocht door de Universiteit van Amsterdam, werd in 1992 geschonken aan het Tropenmuseum. De collectie bestond oorspronkelijk uit 319 voorwerpen, voornamelijk kleine Indonesische sculpturen: 61 van goud, vijf van zilver, 257 van brons en drie van steen.

General

De objecten kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De collectie is door het Universiteitsmuseum in de periode 1989-1997 aan het Tropenmuseum in bruikleen gegeven.

De oorspronkelijke objectnummering, aangebracht door het Instituut voor Zuid-Aziatische Archeologie, is aangehouden. De opeenvolgende inventarisnummers worden voorafgegaan door een L (L1 t/m L463).

Alle objecten zijn in 1998 ontsloten middels de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van de collectie J.E. van Lohuizen-de Leeuw (prehistorie)
Author
M. van Roon
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland