Scope and Contents
Het krantenartikel in De Amsterdammer geeft een ruime opsomming van de in de bibliotheek aanwezige publicaties. '….'t Klassiek schoone naast lichte lectuur in rijken overvloed, de nieuwste Tauchnitzen naast de beste van vroegeren tijd; kostbare nieuwe uitgaven worden door het bestuur aangeschaft, Burgerdijk's Shakespeare-vertaling bijv., Huet's "Land van Rembrand" ontbreken niet, zoo min als de nieuwe volledige edities van Van Lennep en mevr. Bosboom, die nog bezig zijn te verschijnen. De Russische mode-litteratuur wordt door Tolstoi, Tourguénief, Dostojewsky e.a. voortdurend op 't Leesmuseum vertegenwoordigd … terwijl de belletrie van den dag in de Fransche, Duitsche en Engelsche taal met de grootste nauwgezetheid wordt aangeschaft'. Daarnaast worden de Nederlandse en buitenlandse weekbladen genoemd, zoals The spectator en De huisvrouw, en de nieuwste Duitse en Engelse illustraties.
Zwaartepunt ligt op literatuur van na 1850, waaronder veel naturalistische romans.
Dates
- 1800-1900
- Majority of material found within 1850-1900
Creator
- Leesmuseum voor Vrouwen (Amsterdam, Netherlands) (Organization)
Language of Materials
Diverse talen, waaronder Nederlands, Frans, Duits en Engels
Conditions Governing Access
Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.
Conditions Governing Use
Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.
Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.
Biographical / Historical
Het Leesmuseum voor Vrouwen werd in 1877 opgericht en was, zoals vele negentiende-eeuwse bibliotheken, een particuliere instelling uitsluitend toegankelijk voor leden. Aanvankelijk bevond het zich in de Hartenstraat 29 in Amsterdam. Tien jaar later telde het circa 120 leden. Door middel van een anoniem ingezonden artikel spoorde men Amsterdamse dames ertoe aan lid te worden: '… Het zaaltje in de Hartenstraat … is netjes gemeubeld en biedt met de twee groote boekenkasten, de tafeltjes vol dagbladen en illustraties, en den grooten lessenaar, een alleraanlokkelijkst schouwspel …' (De Amsterdammer. Weekblad voor Nederland, no. 514, 1 mei 1887). De dames mochten boeken raadplegen en lenen; de contributie bedroeg tien gulden per jaar. Ook over de kwaliteit laat men geen twijfel bestaan: 'Al wat begeerlijk is op 't ruime veld der wereldlitteratuur, is er te vinden.'
Rond 1905 verhuisde het Leesmuseum voor Vrouwen naar de Herengracht, waar de collectie circa 10.000 titels met voornamelijk letterkunde bedroeg. In de jaren 1920 bereikte het Leesmuseum de top van zo'n 20.000 titels en was toen op P.C. Hooftstraat 148 gevestigd. Daarna zou het, net als vele andere negentiende-eeuwse particuliere leesgezelschappen en leeskringen een steeds kleinere groep leden bereiken. Dit was mede te wijten aan de concurrentie van de (gesubsidieerde) Openbare Leeszaal en Bibliotheek.
Aan het eind van de jaren 1940 was het boekenbezit geslonken tot 16.000, in 1957 tot 10.000 titels. In de jaren 1960 werd besloten het Leesmuseum voor Vrouwen op te heffen.
Extent
ca. 4500 items
Abstract in Dutch
Collectie boeken afkomstig van het Leesmuseum voor Vrouwen, een negentiende-eeuwse particuliere leenbibliotheek in Amsterdam opgeheven in de jaren 1960.
Abstract in English
A collection of books from the Leesmuseum voor Vrouwen, a nineteenth-century private lending library for women in Amsterdam, which was discontinued in the 1960s.
Physical Location
Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam
Other Finding Aids
- Leesmuseum voor vrouwen. Catalogus, Mei 1905. Amsterdam, 1905.
- Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.
Immediate Source of Acquisition
Toen het Leesmuseum voor Vrouwen werd opgeheven kwamen de toen nog resterende boekwerken in het bezit van de Universiteitsbibliotheek.
Accruals
De collectie is volledig overgedragen.
Bibliography
- Catalogus catalogorum ad collectiones Bibliothecae Universitatis Amstelodamensis pertinens. Amsterdam, 1983. .
General
Alle publicaties kunnen via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.
Processing Information
In 1905 werd de collectie ontsloten middels een gedrukte catalogus. Alle boeken zijn ontsloten via de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.
- Title
- Inventaris van de bibliotheek van het Leesmuseum voor Vrouwen (1800-1900)
- Author
- J.R. Defraipont
- Date
- 2013
- Description rules
- International Standard for Archival Description - General
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Latin
- Language of description note
- Nederlands
Repository Details
Part of the Allard Pierson Repository
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland