Skip to main content

Bibliotheca Danica

 Collection
Identifier: UBA384

Scope and Contents

De totale collectie bevatte in 1939 circa 6500 Deenstalige boeken, waaronder circa 1800 wetenschappelijke werken, die tussen 1880-1930 in Denemarken waren verschenen, en soortgelijke IJslandse publicaties.

Dates

  • ca. 1880-1939

Creator

Language of Materials

Nederlands, Deens, IJslands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Het Deens Genootschap in Nederland 'Dansk Samfund i Holland' werd opgericht in 1929. Het nog steeds bestaande genootschap heeft als belangrijkste taak het contact tussen Denen en Deens sprekende Nederlanders te bevorderen.

Extent

ca. 6500 items

Abstract in Dutch

Collectie Deense wetenschappelijke werken uit de periode 1880-1930 op het gebied van de taal- en letterkunde, verzameld door de Dansk Samfund i Holland en moderne IJslandse werken geschonken door de minister-president van IJsland.

Abstract in English

A collection of publications consisting of academic works from the period between 1880 and 1930 brought together by the Dansk Samfund i Holland, and a collection of modern Icelandic publications donated by the prime minister of Iceland.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Voorloopige catalogus, van de Bibliotheca Danica alsmede van andere Deensche werken in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam aanwezig. Amsterdam, 1931.
  2. Idem. Supplement. 1933.
  3. Bertha Wolterson. Catalogus van de Bibliotheca Danica, en van de overige Deensche en IJslandsche werken aanwezig in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. Amsterdam, 1939.
  4. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Custodial History

Het genootschap ontving in 1930 een belangrijk deel van de collectie van het Carlsberg Fonds te Kopenhagen, bestaande uit circa 1800 Deense wetenschappelijke werken uit de periode 1880-1930. Deze werden ondergebracht in de zogenaamde Bibliotheca Danica.

Immediate Source of Acquisition

Op 12 december 1930 vond de officiële overdracht van de Bibliotheca Danica aan de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam plaats. De bibliotheek bestond op dat moment uit circa 2500 banden. Met dit bruikleen werd het aantal aanwezige Deense werken in de Universiteitsbibliotheek meer dan verdubbeld. In de loop van de jaren werd de collectie regelmatig aangevuld. Naarmate het bestaan van de Bibliotheca Danica bekender werd, werd ook de behoefte aan een collectie taal- en letterkunde van de overige Scandinavische landen dringender gevoeld. De toenmalige minister-president van IJsland, Ásgeir Ásgeirsson, hierop opmerkzaam gemaakt, zorgde er in 1933 voor dat een zeer waardevolle collectie, grotendeels moderne IJslandse werken, aan de Universiteitsbibliotheek geschonken werd. Bij het verschijnen van de definitieve catalogus van de Bibliotheca Danica in 1939 omvatte de collectie circa 6500 banden.

Accruals

De collectie is volledig overgedragen.

Bibliography

  • Nederland en Denemarken. Een expositie over de wederzijdse relaties sinds de zestiende eeuw. Een keuze uit de zestigjarige Bibliotheca Danica en een selectie uit de collecties van de Algemene Bibliotheek. Amsterdam, 1990.
  • J.R. Defraipont. Catalogus catalogorum ad collectiones Bibliothecae Universitatis Amstelodamensis pertinens. Amsterdam, 1983.
  • Dansk Samfund i Holland

General

Alle publicaties kunnen via de catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.

Processing Information

Zowel in 1931 als in 1933 verschenen voorlopige catalogi. In 1939 verscheen een definitieve catalogus. Alle boeken zijn voorzien van een ex-libris met de Deense beukentak met de Nederlandse tulp, ontworpen door de Deense kunstenaar Joakim Skovgaard. Alle boeken zijn ontsloten via de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van de Bibliotheca Danica (circa 1880-1939)
Author
J.R. Defraipont, A.C. Meulepas-Broek
Date
2012
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie 1983, tweede herziene versie 2012

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland