Skip to main content

Collectie van de Philhelleensche Vereeniging

 Collection
Identifier: UBA382

Scope and Contents

De collectie is grofweg onder te verdelen in twee categorieƫn. Het grootste deel van de catalogus is samengesteld uit boeken, artikelen en tijdschriften in het Nieuwgrieks: algemene, historische, taalkundige en literaire werken (waaronder ook vertalingen uit het klassiek Grieks en andere talen in het Nieuwgrieks). Het gros hiervan is opgenomen in de aanwinstenlijst Neohellenica 1889-1892.

Het tweede deel van de collectie bestaat uit taalkundige werken in andere talen over het klassieke en het moderne Grieks enerzijds, uit geschiedkundige en andere publicaties over Griekenland en de Griekse literatuur anderzijds.

Tot de bijzondere werken behoren Dialogus de recta Latini van Erasmus uit 1643 en een commentaar daarop door Theod. P. Dimitracopoulos uit 1889.

Dates

  • 1643-1892
  • Majority of material found within 1850-1890

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Grieks, Nederlands, Frans, Engels, Italiaans en Duits

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De (internationale) Philhelleensche Vereeniging werd in 1888 te Amsterdam opgericht. De belangrijkste doelstelling van de vereniging was de studie en verbreiding van de Griekse taal en literatuur, zowel de oude als de nieuwe, en daarnaast te bevorderen, waar nodig, het onderwijs in de Griekse taal te verbeteren. Voorts wilde de vereniging werken aan de oplossing van het hangende vraagstuk van de uitspraak van het Grieks in het onderwijs. Ten slotte streefde men ernaar in het algemeen alles wat aan de kennis van Griekenland raakt te bevorderen, uitgezonderd puur politieke zaken. Ook werd in de oprichtingsvergadering besloten om een tijdschrift te publiceren. Dit verscheen driemaandelijks, zes jaargangen tussen 1889 en 1897.

Voorzitter van de vereniging was A.H.G.P. van den Es, rector van het Stedelijk Gymnasium te Amsterdam, secretaris H.C. Muller en bibliothecaris H.C. Rogge. In september 1889 telde de vereniging ongeveer 500 leden, en 350 abonnees op haar tijdschrift Hellas. De redactie (A.J. Flament, H.C. Muller en M. Zwaanswijk) meldde in de eerste aflevering, dat wetenschappelijke artikelen zouden worden geboden, met een bellettrische appendix in poƫzie en proza. Drijvende kracht zowel achter de vereniging als achter het tijdschrift was H.C. Muller. De Amsterdammer H.C. Muller (1855-1927) had klassieke letteren gestudeerd te Leiden (1873-1878) en was daar gepromoveerd in 1880. In 1878 was hij verbonden aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. En in 1889 werd hij benoemd tot privaatdocent Nieuwgrieks aan de Universiteit van Amsterdam. Deze positie gaf hij in 1898 op en enkele jaren later verhuisde hij naar Leiden.

Ten behoeve van haar doelstellingen werd er een bibliotheek voor de Philhelleensche Vereeniging ingericht. In 1888 werden 60 titels ingeschreven in het journaal van de vereniging, in 1889 waren dat er 121. Op 7 mei 1895 werd het laatste boek in het journaal ingeschreven, wat het totaal bracht op 376. In dat laatste jaar werd de vereniging opgeheven.

Extent

ca. 375 items

Abstract in Dutch

De (internationale) Philhelleensche Vereeniging werd in 1888 te Amsterdam opgericht met het doel de studie en verbreiding van de Griekse taal en literatuur. Daartoe werd een bibliotheek ingericht. De collectie bestaat uit algemene, historische, taalkundige en literaire werken in het Nieuwgrieks en uit taalkundige werken in andere talen over het klassieke en het moderne Grieks en uit geschiedkundige publicaties over Griekenland en de Griekse literatuur.

Abstract in English

The (international) 'Philhelleensche Vereeniging' was established in 1888 in Amsterdam with the aim to study and propagate Greek language and literature. For that reason a library was set up. The collection consists of general, historical, linguistic and literary publications in modern Greek and linguistic works in other languages about classical and modern Greek. Besides this, there are historical publications about Greece and Greek literature.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Philhelleensche Vereeniging [catalogus van Neohellenica]. Amsterdam, 1889.
  2. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Immediate Source of Acquisition

De collectie was waarschijnlijk al in 1888 in bruikleen ondergebracht bij de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In het jaarverslag van 1905 staat de melding dat het bruikleen in 1904 was omgezet in een schenking.

Accruals

Aanvullingen worden niet verwacht.

Bibliography

  • J.R. Defraipont. Catalogus catalogorum ad collectiones Bibliothecae Universitatis Amstelodamensis pertinens. Amsterdam, 1983.
  • Hendrik Muller. In: Nederlands.nl (geraadpleegd op 19-11-2012).

General

Alle publicaties kunnen via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam worden aangevraagd.

Processing Information

In 1889 werd de collectie ontsloten middels een gedrukte catalogus. Aanwinsten zijn tot 1892 bijgehouden in de aanwinstenlijst Neohellenica, 1889-1892, waarin voornamelijk werken van de Philhelleensche Vereeniging. Alle boeken zijn ontsloten via de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van de collectie van de Philhelleensche Vereeniging (1643-1892)
Author
J.R. Defraipont, A.C. Meulepas-Broek
Date
2012
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie 1983, tweede herziene versie 2012

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland