Skip to main content

Collectie Henry Raymund Wildermuth

 Collection
Identifier: UBA37

Scope and Contents

De collectie betreft hoofdzakelijk materiaal uit de periode 1917-1940, en bestaat uit manuscripten, correspondentie en enkele foto's. Wildermuth was actief als schrijver van onder meer essays en sonnetten, en vertaalde daarnaast werk van auteurs als Omar Khayyam, P.C. Boutens en Aart van der Leeuw. Hij speelde een eigen rol in het Nederlandse literaire leven. De papieren neerslag daarvan maakt deel uit van de collectie. Dit originele materiaal is aangevuld met documentatie (veelal in fotokopie) over Wildermuth, zoals enkele publicaties die aan hem en aan zijn werk gewijd zijn.

Dates

 • ca. 1917-1940

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Henry Robert Frederick Wildermuth, meer bekend onder de naam Henry Raymund Wildermuth, werd in 1894 in Londen geboren. Hij studeerde in Oxford en heeft geruime tijd door Europa gereisd. In 1917 streek hij neer in Nederland. Hij vestigde zich aanvankelijk in Haarlem, later in Amsterdam (1932-1935) en uiteindelijk in Beek en Donk (1935-1940). Zijn geld verdiende hij onder meer als (privé)leraar Engels en als beëdigd tolk. Als auteur van gedichten en essays én als literair vertaler kwam hij in contact met bekende Nederlandse en Vlaamse schrijvers, onder wie P.C. Boutens (1870-1943), Lodewijk van Deyssel (1864-1952) en Felix Timmermans (1886-1947). In 1940 keerde hij terug naar Engeland. Hij overleed waarschijnlijk in Norwich, in de jaren zestig.

Extent

0.5 meter

Abstract in Dutch

De collectie bestaat uit - vooral: handschriftelijk - materiaal van en met betrekking tot Henry Raymund Wildermuth. Deze Engelsman is in Nederland werkzaam geweest als vertaler Nederlands-Engels en Engels-Nederlands. Naast correspondentie, onder meer met auteurs als P.C. Boutens, Lodewijk van Deyssel en Felix Timmermans, zijn manuscripten aanwezig van Wildermuths eigen literaire werk en van zijn vertalingen van andermans werk.

Abstract in English

This collection mainly consists of handwritten material by or about Henry Raymund Wildermuth. Wildermuth was an Englishman who worked as a translator of Dutch texts into English and vice versa. Besides correspondence with authors, such as P.C. Boutens, Lodewijk van Deyssel and Felix Timmermans, the collection also contains manuscripts of Wildermuth's own literary work and his translations.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

 1. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam
 2. Plaatsingslijst collectie Henry Raymund Wildermuth door P. Begheyn S.J. (2002), aangevuld door Jos A.A.M. Biemans en Lucas Laceulle (2004).

Custodial History

Bij zijn vertrek uit Nederland schonk Wildermuth zijn literaire werk, vertalingen en de correspondentie met diverse personen in het Nederlandse schrijversmilieu aan Bernardine M.E.G. van Thiel (1896-1978), bij wie hij enige jaren in huis had gewoond. Op haar beurt liet mevrouw Van Thiel de collectie na aan haar kleinzoon, Paul Begheyn S.J. (1944-).

Immediate Source of Acquisition

In 2002 schonk Begheyn de collectie aan de Universiteitsbibliotheek.

Appraisal

De collectie is vooral van belang voor de bestudering van het literaire leven in Nederland gedurende het interbellum, alsook voor onderzoek naar Henry Wildermuth en zijn werk.

Accruals

Aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

Eén brief van Wildermuth aan P.C. Boutens en twee brieven van Wildermuth aan J.C.H. Mooij bevinden zich in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Bibliography

 • Paul Begheyn. P.C. Boutens en zijn Engelse bewonderaar Henry Wildermuth. In: Maatstaf 40 (1992), nr. 3, p. 1-17.
 • Harry G.M. Prick. "That fuller understanding, each to each". Lodewijk van Deyssel en Henry Wildermuth. In: Maatstaf 40 (1992), nr. 10, p. 48-65.
 • Harry G.M. Prick. "Hear from the higher world thy destiny". Lodewijk van Deyssel en Henry Wildermuth II. In: Maatstaf 41 (1993), nr. 9, p. 1-16.
 • Harry G.M. Prick. "The only friend I have ever had". Lodewijk van Deyssel en Henry Wildermuth (III). In: Maatstaf 42 (1994), nr. 1, p. 8-26.
 • Harry G.M. Prick. Henry Wildermuth. Acht vertalingen in het Engels van kwatrijnen van Omar Khayyam in de vertaling van P.C. Boutens. In: Jaarboek Nederlands Omar Khayyam Genootschap 3. Woubrugge, 2000, p. 6-8.
 • H.R. Wildermuth. To Lodewijk van Deyssel on his Seventy-Fifth Birthday. In: De Nieuwe Gids 1939 (Lodewijk van Deyssel-nummer).
 • Henriëtte Mooy. Gisteren leeft I. Drachten, 1965, p. 98-105.
 • Wim Zaal. Tekst en uitleg. In: Elseviers Magazine 08-04-1978, p. 141.
 • Paul Begheyn. Henry Wildermuth en de Engelse vertaling van "Pallieter". In: Jaarboek van het Felix Timmermans Genootschap 1989, p. 139-147.
 • Paul Begheyn. Het Heerke van Mevrouw Zus. De Engelse schrijver Henry Wildermuth in Beek en Donk (1935-1940). In: D'n Tesnuzzik. Heemtijdschrift voor Beek en Donk 16 (1996), nr. 1, p. 19-31.
 • Harry Prick. Een vreemdeling op de wegen. Het leven van Lodewijk van Deyssel vanaf 1890. Amsterdam, 2003.

General

Materiaal uit deze collectie kan worden aangevraagd bij de balie van de Onderzoekzaal. Vermeld dient te worden: Collectie Henry Raymund Wildermuth, Hs. XXXII A 3 [1-80].

Processing Information

De collectie is in 2004 omgepakt in zuurvrije omslagen (genummerd van 1-80) en opgeborgen in zuurvrije dozen; tevens is een plaatsingslijst gemaakt.

Title
Inventaris van de collectie Henry Raymond Wildermuth (ca. 1917-1940)
Author
J.A.A.M. Biemans
Date
2006
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland