Skip to main content

Archief van de Stichting CREA

 Fonds
Identifier: UBA366

Scope and Contents

Het archief bevat correspondentie en jaarverslagen, documentatie rond en publicaties bij activiteiten, publiciteitsmateriaal, foto's en negatieven en circa één meter beeld- en geluidsopnames. Daarnaast zijn er circa 600 affiches, vooral uit de periode circa 1974-1998. Na 1998 werden er veel minder affiches geproduceerd, pas vanaf 2008 zag men weer het belang in van affichering van de eigen instelling en activiteiten.

Dates

  • 1969-2010

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal in deze collectie wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

CREA is in 1969 opgericht als cultureel studentencentrum voor de Universiteit van Amsterdam. Sinds enkele jaren worden ook studenten van de Hogeschool van Amsterdam bediend. De stichting wordt financieel ondersteund door de Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam. CREA organiseert cursussen en workshops op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, film, digitale media, fotografie en literatuur. Daarnaast produceert de stichting jaarlijks tientallen voorstellingen, concerten, manifestaties en tentoonstellingen, organiseert zij wekelijks Studium Generale-programma's (lezingen) over wetenschap, kunst en samenleving en verhuurt zij studio's voor theater, muziek en dans. CREA beheert het studentencentrum van de UvA en werkt samen met en ondersteunt diverse studentenverenigingen en -organisaties.

Extent

13 meter

Abstract in Dutch

CREA is het cultureel studentencentrum voor de Universiteit van Amsterdam en sinds enkele jaren ook voor de Hogeschool van Amsterdam. Het archief bevat de neerslag van de activiteiten van CREA. Een grote collectie affiches maakt er deel van uit.

Abstract in English

CREA is the cultural organization for students of the University of Amsterdam and, for the last few years, also of the Amsterdam University of Applied Sciences. The archive reflects all activities undertaken by CREA. A large collection of posters is part of this archive.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.
  2. Een inventaris van het archief is beschikbaar in het collectiedossier.

Immediate Source of Acquisition

Een deel van de affiches (292 items) werd in de jaren 1990 verzameld door het Universiteitsmuseum, dat nu onderdeel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De overige affiches (302 items) en het archief werden in januari 2011 overgedragen aan de Bijzondere Collecties.

Appraisal

Voorafgaand aan de overdracht zijn de affiches ontdubbeld en is het archief geschoond.

Accruals

Het archief zal incidenteel aangevuld worden.

Related Materials

Bij de Bijzondere Collecties bevinden zich circa honderd foto's rond de activiteiten van CREA uit de periode van circa 1974-1999, vooral opnames van voorstellingen.

Het archief van het UvA-orkest Jan Pieterszoon Sweelinck, dat vanaf 1975 intensief samenwerkte met de Stichting CREA, is eveneens ondergebracht bij de Bijzondere Collecties.

Separated Materials

Het lopende archief vanaf 2000 bevindt zich bij de Stichting CREA.

Bibliography

  • CREA (geraadpleegd op 07-11-2016).

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De affiches die in de jaren 1990 werden verworven zijn per item ontsloten in de catalogus van de Universiteit van Amsterdam. Het archief is geïnventariseerd.

Title
Inventaris van het archief van de Stichting CREA (1969-2010)
Author
M. van Roon
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland