Archeologische collectie van het Allard Pierson Museum
Scope and Contents
De collectie bestaat uit circa 17.000 kunst- en gebruiksvoorwerpen van aardewerk, steen, metaal, glas en textiel, afkomstig uit Egypte, het Nabije Oosten, Iran, de Griekse wereld, Etrurië en het Romeinse Rijk.
Dates
- 5000 v. Chr.-500 n. Chr.
- Majority of material found within 3000 v. Chr.-300 n. Chr.
Creator
- Allard Pierson Stichting (Organization)
- Allard Pierson Museum (Universiteit van Amsterdam) (Organization)
Language of Materials
Egyptisch, Babylonisch, Grieks, Latijn en Koptisch
Conditions Governing Access
De collectie is toegankelijk voor onderzoek.
Conditions Governing Use
Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.
Biographical / Historical
Het Allard Pierson Museum is het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam, genoemd naar Allard Pierson (1831-1896), de eerste hoogleraar Klassieke Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam (1877). Hoewel hij een verzameling gipsafgietsels aanlegde, was er van een echt museum nog geen sprake. Zijn opvolger Jan Six (1857-1926) beschikte over een grote verzameling boeken en antieke voorwerpen die hij gebruikte voor het onderwijs. Na zijn overlijden werd in 1929 de Allard Pierson Stichting opgericht om deze collecties voor de Universiteit te behouden. Met de aankoop van de collectie van C.W. Lunsingh Scheurleer (1881-1941) in 1934 was het Allard Pierson Museum een feit. Het Allard Pierson Museum hoorde lange tijd bij de vakgroep Klassieke Archeologie, maar sinds 1999 valt het museum onder de Universiteitsbibliotheek en het maakt sinds 2008 onderdeel uit van UvA-Erfgoed. De antieke beschavingen uit het Oude Egypte, het Nabije Oosten, de Griekse wereld, Etrurië en het Romeinse Rijk komen in het museum opnieuw tot leven. Kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de periode van 4000 voor Chr. tot 500 na Chr. geven een goed beeld van het dagelijks leven, de mythologie en godsdienst in de antieke Oudheid. De collectie wordt gebruikt voor onderwijs en onderzoek en is middels tentoonstellingen ook toegankelijk voor het brede publiek.
Extent
ca. 17.000 items
Abstract in Dutch
De archeologische collectie van het Allard Pierson Museum bevat circa 17.000 originele archeologische voorwerpen uit het Middellandse Zeegebied van circa 5000 voor Christus tot 500 na Christus. Daarnaast bevat de collectie een aantal gipskopieën van belangrijke beeldhouwwerken uit de oudheid en 20.000 kralen uit de gehele wereld. De voorwerpen zijn verzameld ten behoeve van het onderwijs en onderzoek van de studie Klassieke Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam en toegankelijk voor het publiek.
Abstract in English
The Allard Pierson Museum houses a collection of 17,000 original archaeological objects from the Mediterranean dating from 5000 B.C. until A.D. 500. The collection also includes plaster copies of important sculptures from Antiquity and 20,000 beads from all over the world. The objects are collected for research and education purposes of the Department of Classical Archaeology of the University of Amsterdam. The museum is open to the public.
Arrangement
De collectie is in de vaste opstelling geordend op herkomstgebied. Daarbinnen is gekozen voor een thematisch-chronologische opstelling.
Physical Characteristics and Technical Requirements
Ter bescherming van de objecten dient de bezoeker bij het hanteren ervan handschoenen te dragen. Deze zijn aanwezig in het museum.
Physical Location
Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam
Other Finding Aids
- Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.
- Beeldbank van het Allard Pierson
- Databank MusIP
Custodial History
De herkomst van de afzonderlijke stukken is - voor zover bekend - per item vastgelegd.
Immediate Source of Acquisition
In 1929 werd de Allard Pierson Stichting opgericht, met als doel de collecties van Allard Pierson en van Jan Six voor de Universiteit van Amsterdam te behouden. De collecties werden door de stichting geschonken aan de Universiteit van Amsterdam op voorwaarde dat de collectie een passende behuizing zou krijgen en toegankelijk zou zijn. In 1934 werd de collectie van C.W. Lunsingh Scheurleer aangekocht door de Allard Pierson Stichting en op dezelfde voorwaarden aan het Allard Pierson Museum geschonken. Sindsdien is de collectie uitgebreid door aankopen, bruiklenen en schenkingen, rechtstreeks of via de vriendenvereniging aan het Allard Pierson Museum. De verwervingsgeschiedenis van de afzonderlijke stukken is - voor zover bekend - per item vastgelegd.
Accruals
De collectie wordt regelmatig uitgebreid.
Separated Materials
Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam wordt de bibliotheek van Jan Six beheerd.
Bibliography
- Herman Brijder, Geralda Jurriaans-Helle (red.). Een gids voor de collecties van het Allard Pierson Museum. Amsterdam, 2002.
- Allard Pierson Museum.
General
De collecties in het depot zijn op aanvraag beschikbaar voor onderwijs en onderzoek. Een aanvraag kan schriftelijk bij het museum worden gedaan.
Processing Information
Alle deelcollecties zijn beschreven via het Museum Inventarisatie Project MusIP.
Alle voorwerpen zijn ontsloten via de catalogus van de Universiteit van Amsterdam. Vrijwel de gehele collectie is gefotografeerd, maar deels in zwart-wit en grotendeels analoog.
- Title
- Beschrijving van de Archeologische collectie van het Allard Pierson Museum (5000 v. Chr. - 500 n. Chr.)
- Author
- Geralda Jurriaans-Helle
- Date
- 2012
- Description rules
- International Standard for Archival Description - General
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Latin
- Language of description note
- Nederlands
Repository Details
Part of the Allard Pierson Repository
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland