Skip to main content

Bibliotheek van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde

 Collection
Identifier: UBA306

Scope and Contents

De bibliotheek bestaat uit Nederlandse en buitenlandse boeken en tijdschriften op het gebied van tuinbouw en plantkunde. Er zijn publicaties aanwezig over algemene onderwerpen als plantkunde, landbouw, tuinbouw, bomen en bossen, land- en tuinbouwonderwijs, koloniale landbouw, plantenziekteleer en bemestingsleer, maar ook bijvoorbeeld over specifieke plantensoorten, zoals rozen.

Dates

  • 17e-19e eeuw

Creator

Language of Materials

Diverse talen, vooral Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Nederlandsche (vanaf 1923 Koninklijke) Maatschappij van Tuinbouw en Plantkunde werd in 1873 opgericht op initiatief van de Amsterdamse arts en apotheker David Jacob Coster (1828-1892). De vereniging had diverse lokale afdelingen en functioneerde als adviesorgaan voor de overheid. In die rol was de vereniging onder andere medeverantwoordelijk voor de veiling van Aalsmeer en voor de oprichting van regionale tuinbouwscholen.

Gaandeweg verdween de overheidstaak en na de Tweede Wereldoorlog richtte de vereniging zich meer en meer op liefhebbers. Zij hanteert tegenwoordig de naam Groei en bloei, de naam die het tijdschrift van de KMTP al vanaf 1960 draagt.

Extent

ca. 2650 items

Abstract in Dutch

De bibliotheek bestaat uit Nederlandse en buitenlandse boeken en tijdschriften op het gebied van tuinbouw en plantkunde, verzameld door de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde.

Abstract in English

The library consists of Dutch and foreign books and periodicals in the field of horticulture and botany. They have been collected by the Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde (the Dutch royal society for horticulture and botany).

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Aanwinsten over 1892 op het gebied van plantkunde en tuin- en landbouw, grootendeels behoorende tot de boekerij der Nederlandsche Maatschappij voor tuinbouw en plantkunde. Amsterdam, [1893].
  2. Catalogus van de boekerij der Nederlandsche Maatschappij van tuinbouw- en plantkunde. Amsterdam, 1897.
  3. Catalogus van de boekerij der Nederlandsche Maatschappij voor tuinbouw- en plantkunde. Bibliotheek der Universiteit van Amsterdam. Amsterdam, 1910.
  4. Catalogus catalogorum ad collectiones Bibliothecae Universitatis Amstelodamensis pertinens Josepho Renero Defraipont LXV annos nato a discipulis collegisque oblatus Amstelodami in Bibliotheca Universitatis. Amsterdam, 1982.

Custodial History

In 1890 werd op initiatief van Coster besloten tot de oprichting van een eigen bibliotheek voor de Maatschappij. Deze werd grotendeels opgebouwd uit schenkingen en nalatenschappen van leden, onder wie van Coster zelf. Hij liet zijn Nederlandse boeken na.

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 1891 als bruikleen verworven, aanvankelijk voor een termijn van dertig jaar. In 1892 werd de collectie fysiek overgebracht naar de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. In 1921 is het bruikleen voor onbepaalde tijd verlengd, met een opzegtermijn van een jaar.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Bibliography

  • Catalogus catalogorum ad collectiones Bibliothecae Universitatis Amstelodamensis pertinens Josepho Renero Defraipont LXV annos nato a discipulis collegisque oblatus Amstelodami in Bibliotheca Universitatis. Amsterdam, 1982.
  • Claudia Roskam. De respectabele geschiedenis van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. Op: Groei & Bloei (geraadpleegd op 15-08-2011).

General

Alle publicaties kunnen worden aangevraagd via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Processing Information

Naar aanleiding van het bruikleen werd in 1893 een gedrukte catalogus uitgegeven. In 1897 en 1910 verschenen aanvullingen.

Alle publicaties zijn sindsdien opgenomen in de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van de bibliotheek van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde (17e-19e eeuw)
Author
L.T. Monfils
Date
2011
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland