Skip to main content

Collectie Alfonso Cassuto

 Collection
Identifier: UBA281

Scope and Contents

De collectie bestaat uit handschriften en gedrukte werken over de geschiedenis van de joden in Spanje en Portugal, in het bijzonder over de Spaanse Inquisitie. Daarnaast bevat de collectie veel werken van Spaans-joodse auteurs, vooral op medisch gebied.

Dates

  • ca. 1500-1975

Creator

Language of Materials

Spaans, Portugees, Hebreeuws en Duits

Conditions Governing Access

De collectie is beperkt toegankelijk voor onderzoek: voor raadpleging is toestemming vereist van de collectiebeheerder.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Alfonso Cassuto was een bibliofiel, antiquaar en onderzoeker. Hij werd in Hamburg geboren uit een oude Portugees-joodse familie die via Amsterdam in Hamburg was beland. Zijn vader, Juda Cassuto, was daar de laatste voorzitter van de Portugees-Israëlitische Gemeente, waarvan hij een geschiedenis schreef. Alfonso studeerde Portugees en Nederlands aan de Universiteit van Hamburg. Hij voelde zich sterk verbonden zowel met Portugal als met Hamburg en Amsterdam. Hij bereidde een promotie voor over de geschiedenis van de Portugese joden die op de begraafplaats van Hamburg waren begraven, maar toen de nazi's aan het bewind kwamen moest hij die plannen laten varen. Het onvoltooide manuscript berust in het Hamburgse stadsarchief. In 1934 vertrok hij via Amsterdam naar Porto. Kort daarna stierf zijn vrouw na de geboorte van hun tweede kind. In 1943 vestigde hij zich met zijn kinderen en zijn ouders in Lissabon. Daar richtte hij in 1958 zijn eerste antiquariaat op, Livreria Cassuto. Na het huwelijk van zijn dochter met Siegfried Rosenthal werd de naam veranderd in Livreria Rosenthal. Cassuto hield de joodse literatuur en geschiedenis nadrukkelijk buiten zijn commerciële activiteiten en bouwde een van de grootste na-oorlogse privéverzamelingen van Sefardica op. Wegens de onrust die in 1974 op de Portugese Anjerrevolutie volgde, besloot hij zijn collectie te verkopen aan de Bibliotheca Rosenthaliana. Tussen 1975 en 1989 heeft Alfonso Cassuto opnieuw een grote verzameling Sefardica bijeengebracht. In 2011 zal deze bij Kestenbaum Auctions in New York geveild worden.

Extent

20 meter

Abstract in Dutch

De collectie Sefardische handschriften en drukken van de Portugese verzamelaar Alfonso Cassuto werd in 1975 door de Bibliotheca Rosenthaliana verworven. De collectie bevat vooral belangrijke primaire en secundaire bronnen over de Spaanse inquisitie en haar behandeling van joden.

Abstract in English

The collection of Sephardic manuscripts and publications from the Portuguese collector Alfonso Cassuto was acquired by the Bibliotheca Rosenthaliana in 1975. The collection consists mainly of primary and secondary source documents dealing with the Spanish Inquisition and the treatment of Jews.

Arrangement

De handschriften maken deel uit van de algemene handschriftencollectie van de Bibliotheca Rosenthaliana.

Physical Characteristics and Technical Requirements

Aangezien er in het verleden (inmiddels professioneel verwijderde) resten van chemische bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen, dient de collectie met handschoenen te worden geraadpleegd.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

De kaartcatalogus is te raadplegen in de stijlkamer van de Bibliotheca Rosenthaliana, Onderzoekzaal Bijzondere Collecties.

Custodial History

De basis van de collectie Cassuto bestaat uit oud bezit van de familie Cassuto. Tussen 1930 en 1975 heeft Alfonso Cassuto deze collectie uitgebreid.

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 1975 aangekocht voor de Bibliotheca Rosenthaliana, die deel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Appraisal

Na verwerving zijn de titels die reeds in de Bibliotheca Rosenthaliana aanwezig waren afgestoten.

De collectie is van groot belang voor de geschiedenis van het Sefardische jodendom in Spanje en Portugal en daarbuiten. Daarnaast is de collectie van belang voor de geschiedenis van de Spaanse inquisitie.

Accruals

De collectie is compleet overgedragen; aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

De collectie Alfonso Cassuto maakt deel uit van de Bibliotheca Rosenthaliana .

Het onvoltooide manuscript van de dissertatie van Cassuto bevindt zich in het stadsarchief van Hamburg.

Bibliography

  • M. Cadafaz de Matos. In memoriam Alfonso Cassuto: 1910-1990. In: Studia Rosenthaliana 24 (1990), p. 7-9.
  • A. Cassuto. Seltene Bücher aus meiner Bibliothek. In: Studia Rosenthaliana 6 (1972), p. 215-223.
  • M.H. Mirande-De Boer. An inventory of undescribed Portuguese and Spanish manuscripts in the Bibliotheca Rosenthaliana. In: Studia Rosenthaliana 20 (1986), p. 176-190.

General

De collectie kan online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De gedrukte werken hebben door Alfonso Cassuto toegekende volgnummers en zijn via een oude kaartcatalogus ontsloten.

Deze collectiebeschrijving is tot stand gekomen in het kader van het project Online inventarissen van Nederlands-Joodse archiefcollecties. Het project is uitgevoerd in samenwerking met het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse studies.

Title
Inventaris van de collectie Alfonso Cassuto (ca. 1500-1975)
Author
R. Boertjens en E.G.L. Schrijver, 2010
Date
2011
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland