Skip to main content

Archief van Uri Meijer Philip Hillesum

 Fonds
Identifier: UBA276

Scope and Contents

Het archief bestaat uit een paspoort, diploma's en enkele brieven van het Nederlands-Israëlitisch Seminarium betreffende Hillesums dienstverband. Een brief gericht aan zijn vrouw naar aanleiding van zijn overlijden is aan het archief toegevoegd.

Dates

  • 1872-1921

Creator

Language of Materials

Nederlands en Hebreeuws

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Uri Meijer Philip Hillesum werd op 18 januari 1853 in Meppel geboren. Hij was de zoon van Jeremias Samuel Hillesum, opperrabbijn van het ressort Drenthe en Naatje Philip Wagenaar. In 1883 trouwde hij met Jette (Jintel) Lehmann. Een van hun zonen, Jeremias Elia, zou later een bekende Amsterdamse advocaat en bestuurder worden.

Aan het Nederlands-Israëlitisch Seminarium in Amsterdam behaalde Hillesum in 1873 het rabbinaal diploma voor leraar (Magied). Later was hij, als zeer gewaardeerd docent, lange tijd verbonden aan datzelfde seminarium. Ook bekleedde hij bestuursfuncties in de school Kennis en Godsvrucht, het Nederlandsch Comité van het Algemeen Israëlitisch Verbond en de Vereniging tot Steun der Weduwen en Wezen. In 1921 overleed hij in Amsterdam; hij werd in Muiderberg begraven.

Extent

0.01 meter

Abstract in Dutch

Uri Meijer Philip Hillesum werkte lang als docent aan het Nederlands-Israëlitisch Seminarium in Amsterdam. Het archief bevat alleen persoonlijke stukken, zoals diploma's en documenten betreffende zijn dienstverband.

Abstract in English

Uri Meijer Philip Hillesum was employed for many years as a teacher at the Amsterdam Rabbinical Seminary. The archive only contains personalia, including diplomas and papers relating to his employment.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief is vermoedelijk vóór 1940 in bezit gekomen van de Bibliotheca Rosenthaliana, die onderdeel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Nadere gegevens zijn niet beschikbaar.

Accruals

Aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

Het archief van Uri Meijer Philip Hillesum maakt deel uit van de Bibliotheca Rosenthaliana .

Bibliography

  • Rena Fuks-Mansfeld. Hillesum, Jeremias Elia. In: Joden in Nederland in de twintigste eeuw. Een biografisch woordenboek. Utrecht, 2007, p. 138.
  • U.M.Ph. Hillesum. In: Nieuw Israelietisch Weekblad 52 (1921), p. [2].
  • U.M.Ph. Hillesum. In: Nieuw Israelietisch Weekblad 51 (1921), p. [2].

General

De collectie kan online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is niet geïnventariseerd.

Deze archiefbeschrijving is tot stand gekomen in het kader van het project Online inventarissen van Nederlands-Joodse archiefcollecties. Het project is uitgevoerd in samenwerking met het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse studies. In het kader van dit project is het archief in 2011 passief geconserveerd.

Title
Inventaris van het archief van Uri Meijer Philip Hillesum (1872-1921)
Author
C.T. Fruchaud en R. Boertjens, 2010
Date
2011
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland