Skip to main content

Archief van de uitgeverij H. Honig

 Fonds
Identifier: UBA273

Scope and Contents

Het grootste deel van het archief bestaat uit de financiële administratie van uitgeverij H. Honig en later van de erven H. Honig. Er is ook particuliere administratie. Het onderscheid tussen de bedrijfs- en particuliere administratie is niet altijd duidelijk. Ook bevat het archief correspondentie, stukken betreffende het eigendomsrecht van het perceel waarop de uitgeverij was gevestigd (waaronder de drie oudste en tevens enige stukken uit het archief van voor de oprichting van de uitgeverij), een aantal kopieboeken van rond 1900 met uitgaande brieven, onder meer aan auteurs, en een tweetal manuscripten. Uit het laatste decennium van de 19e eeuw is er een fondsboek, waarin per boek dat in die periode uitkwam, is aangegeven waaraan geld is uitgegeven en verdiend. Ook zijn er twee omslagontwerpen voor boeken van Tine van Berken (pseudoniem van Anna Christina Witmond-Berkhout), vermoedelijk door Jan Sluijters, die uiteindelijk zijn uitgegeven door de uitgeverij H.J.W. Becht te Amsterdam.

Dates

  • 1810-1992
  • Majority of material found within 1890-1980

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal in dit archief wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Uitgeverij H. Honig werd in maart 1892 te Utrecht opgericht door Hendrik Honig (1867-1931), die zijn opleiding in het boekenvak onder meer bij de firma's Broese te Utrecht en Brinkman te Amsterdam genoten had. Na het overlijden van Hendrik Honig ging de uitgeverij in 1935 over op zijn dochter, Mej. E.J.M. (Betsy) Honig (1906). De uitgeverij werd sindsdien aangeduid als: H. Honig (Mej. E.J.M. Honig), Erven H. Honig en Mej. E.J.M. Honig (de erven). In 1992 werd de uitgeverij opgeheven.

Extent

4 meter

Abstract in Dutch

Het archief van uitgeverij H. Honig (1892-1992) bevat informatie over de bedrijfsvoering en vooral financiële administratie van de uitgeverij. Het archief bevat voornamelijk stukken uit de periode 1890-1980. Interessant zijn vooral de kopieboeken van rond 1900 met doorslagen van uitgaande brieven aan auteurs en het fondsboek van eind 19e eeuw, met overzichten van de per boek gemaakte kosten en baten. Het archief biedt inzicht in de organisatie en het fonds van een laat-19e- en 20e-eeuwse Utrechtse uitgeverij.

Abstract in English

The archive of the Dutch publisher H. Honig contains information on the running of the firm and financial administration. The archive mainly consists of documents that date from 1890-1980. Particularly interesting are the copybooks containing copies of all outgoing letters from around 1900 and a stock list from the last decade of the 19th century that describes all costs and revenues per book. The archive provides an insight into the organisation of a Dutch publisher in Utrecht in the late 19th and 20th centuries.

Physical Characteristics and Technical Requirements

Het archief is deels in slechte staat door schimmelaantasting en waterschade.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Een voorlopige plaatsingslijst is aanwezig in het collectiedossier.

Immediate Source of Acquisition

Het archief is medio 1994 door Antiquariaat Acanthus te Utrecht geschonken aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het is onbekend hoe het archief in handen is gekomen van het antiquariaat.

Accruals

Het archief is compleet overgedragen. Aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

In de collectie prospectussen en personalia van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam bevindt zich een verzameling bedrijfsdocumentatie over de uitgeverij Honig.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

In 2010 is een deel van de stukken schoongemaakt om verdere aantasting door schimmel te voorkomen.

Title
Inventaris van het archief van de uitgeverij H. Honig (1810-1992)
Author
J.E.W. Terburg
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland