Skip to main content

Archief van P. Heijstek

 Fonds
Identifier: UBA260

Scope and Contents

Het archief bevat voor een deel persoonlijke archivalia van Heijstek, waaronder stukken betreffende zijn aanstelling en ontslag bij de boekhandel Scholtens, en stukken met betrekking tot de gang van zaken bij die boekhandel. De stukken uit de periode dat Heijstek werkzaam was bij de Staatsuitgeverij zijn voornamelijk door hem geschreven nota's.

Dates

  • 1954-1985
  • Majority of material found within 1963-1985

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

In 1963 werd Pieter Heijstek (geboren in 1937) door de M.J. Visser binnengehaald als directeur van Mensing en Visser NV, waarvan de Haagse boekhandels De Vijf Vocalen en W.P. van Stockum deel uitmaakten. In 1971 werd hij door Elsevier benoemd als directeur van de Academische Boekhandel Scholtens en Zoon in Groningen. Het feit dat Elsevier eigenaar werd van deze gerenommeerde boekhandel leidde tot onrust bij het personeel van Scholtens. In 1974 werd Heijstek door Elsevier ontslagen omdat de boekhandel onvoldoende rendeerde. In deze jaren had Scholtens de Universiteitsbibliotheek Groningen als vaste klant verloren. Na zijn ontslag bij Elsevier trad Heijstek in dienst bij de Staatsuitgeverij, aanvankelijk als directeur van de verzendboekhandel, later ook van de boekhandel van de Staatsuitgeverij die onderdeel was van het Informatiecentrum van de Rijksoverheid aan de Lange Poten in Den Haag.

Extent

0.2 meter

Abstract in Dutch

Archief van P. Heijstek, directeur van de boekhandels van Mensing & Visser in Den Haag, de Academische Boekhandel Scholtens in Groningen en de boekhandel van de Staatsuitgeverij in Den Haag.

Abstract in English

Records of P. Heijstek, director of the bookshops of Mensing & Visser in The Hague, the Academische Boekhandel Scholtens in Groningen, and the bookshop of Staatsuitgeverij in Den Haag.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. Dit archief werd in 1995 verworven.

Accruals

Het archief is compleet overgedragen.

Related Materials

De collectie maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak .

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Een inventaris is beschikbaar in het collectiedossier.

Title
Inventaris van het archief van P. Heijstek (1954-1985)
Author
M.S. Polak
Date
2012
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland