Skip to main content

Archief van Prins & Prins

 Fonds
Identifier: UBA258

Scope and Contents

Het archief bevat correspondentie over de jaren 1954 tot 1989, die per jaar alfabetisch geordend is op correspondent. De correspondenten waren auteurs, uitgevers en andere agentschappen. Daarnaast zijn er op nummer geordende contracten, waarop kaartindices op auteurs en uitgevers voorhanden zijn. Tenslotte bevat het archief financiƫle administratie, waarbij vooral de royalty-afrekeningen omvangrijk zijn.

Dates

  • 1954-1992

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Henk Prins (1927-1999) werkte na een stage bij boekhandel Berend Roskam aan de Overtoom in Amsterdam bij de uitgeverijen Meulenhoff en De Arbeiderspers. In 1954 begon hij zijn literair agentschap, kortstondig samen met zijn broer Theo. Het agentschap zou, ook nadat deze samenwerking beƫindigd was, Prins & Prins blijven heten. Prins & Prins was gespecialiseerd in Franse literatuur, maar was ook buiten Frankrijk actief. In 1962 schreef Henk Prins Bij de T.V. Handboek voor kijkers (Utrecht 1962). Rond 1990 liepen de activiteiten van het agentschap op hun eind.

Extent

28 meter

Abstract in Dutch

Henk Prins richtte in 1954 het literair agentschap Prins & Prins op. Het archief van dit agentschap tot circa 1990 bevat correspondentie met auteurs, uitgevers en agentschappen, contracten en royalty-afrekeningen.

Abstract in English

In 1954 Henk Prins set up the literary agency Prins & Prins. The archive of this agency, which runs to c.1990, contains correspondence with authors, publishers and agencies, contracts and royalty payments.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Een voorlopige archiefinventaris is beschikbaar in het collectiedossier.

Custodial History

Het archief is gevormd door Henk Prins als literair agent.

Immediate Source of Acquisition

Wanneer het archief door de Bijzondere Collecties is verworven, is niet bekend. Het maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak.

Accruals

Het archief is compleet overgedragen.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak . In de collectie prospectussen en personalia van de Bijzondere Collecties is een verzameling bedrijfsdocumentatie over Prins & Prins aanwezig. De Bijzondere Collecties beheren ook het archief van het Internationaal Literatuur Bureau .

Bibliography

  • Prins & Prins, makelaar in boeken. De opkomst van het literair agentschap in Nederland. In: De Boekenwereld 28 (2012), afl. 3.
  • Piet Jaarsma. Gesprek met Henk Prins. In: De Uitgever 55 (1975), p. 123-132.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is geordend en in een voorlopige archiefinventaris beschreven.

Title
Inventaris van het archief van Prins & Prins (1954-1992)
Author
M.S. Polak
Date
2014
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland