Skip to main content

Archief van de boekbinderij Elias P. van Bommel

 Fonds
Identifier: UBA253

Scope and Contents

Het bedrijfsarchief bevat onder meer correspondentie, boekhouding en uitgaafbanden voor verschillende uitgeverijen.

Dates

  • 1920-1963

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Amsterdamse boekbinder Elias P. van Bommel (1863-1944) werd opgeleid door zijn vader D.G. van Bommel, die een kleine boekbinderij had in de Weteringbuurt in Amsterdam. In september 1886 vestigde Elias P. van Bommel zich zelfstandig in de Houttuinen, later in de Kerkstraat waar hij verhuisde van nr. 13 naar nr. 53 en tenslotte naar nrs. 58-60. De boekbinderij van zijn vader werd voortgezet door zijn oudere broer. Bijna tot aan zijn overlijden op 28 januari 1944 was Van Bommel actief in het bedrijf. De dagelijkse leiding daarvan had hij reeds in handen gegeven aan zijn zoon Henri (1890-1979), die sinds het begin van de jaren twintig zijn vader heeft bijgestaan en het bedrijf voortzette na diens overlijden tot aan de liquidatie in 1974.

De faam van het bedrijf was niet alleen gestoeld op het affiche uit 1897, ontworpen door Th.H.A.A. Molkenboer, dat op vele plaatsen in de stad hing, maar juist op de hoge kwaliteit van het handbindwerk en later het partijbindwerk. Elias P. van Bommel heeft zich beijverd partijbindwerk voor Nederland te behouden in een periode dat uitgevers dit liever uitbesteedden aan binderijen in het buitenland.

De firma had grote uitgeverijen als klant, zoals de firma's Becht, de Erven Bohn, Elsevier, Van Goor, Van Holkema & Warendorf, Mees, Meulenhoff, het Nederlands Bijbelgenootschap, Van Oorschot, Querido, Tjeenk Willink en de Wereldbibliotheek. Daarnaast wisten talrijke particulieren de weg naar de Kerkstraat te vinden. Een aardig beeld van de omvang van het bedrijf geven de afleveringsboeken. Van november 1938 tot januari 1956 werd het totale aantal afgeleverde exemplaren bijgehouden: 489.795. Gemiddeld had het bedrijf een productie van bijna 29.000 banden per jaar, een aantal dat uiteraard omlaag gehaald wordt door de magere oorlogsjaren. In de jaren 1930 had de firma ca. 50 personen in dienst.

Extent

30 meter

Abstract in Dutch

Bedrijfsarchief van de boekbinderij Elias P. van Bommel, die van 1886 tot 1974 gevestigd was te Amsterdam. Van Bommel combineerde een omvangrijke productie van partijbindwerk voor grote Nederlandse uitgevers met een hoge kwaliteit van het bindwerk.

Abstract in English

The records of the book bindery Elias P. van Bommel, which was established in Amsterdam from 1886 to 1974. Van Bommel managed to combine a large output of binding for major Dutch editors with a high quality.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Een inventaris van het archief is beschikbaar in het collectiedossier.

Immediate Source of Acquisition

In 1975 kocht het toenmalige Rijksmuseum Meermanno-Westreenianum het archief van de firma. Het bedrijfseconomische gedeelte van het archief werd in 1993 in permanent bruikleen afgestaan aan de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam.

Appraisal

Uit het archief zijn verwijderd: afleveringsbriefjes van de firma en van leveranciers, magazijnbonnen, zichtrekeningen, bankafschriften, kwitanties en lege garenklossen.

Accruals

Het archief is compleet overgedragen.

Related Materials

In de collectie prospectussen en personalia bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is bedrijfsdocumentatie over het bedrijf aanwezig.

Separated Materials

Bij de liquidatie van de boekbinderij in 1974 verwierf de Organisatie van Fabrikanten van Grafische Eindprodukten (FGE) het boekbandverguldmateriaal en publiceerde hiervan een inventarisatie in 1982. De collectie handstempels, rolfileten, persstempels en dergelijke bevindt zich in het Grafisch Museum te Zutphen. Het niet-bedrijfseconomische archief van Elias P. van Bommel bevindt zich in het Museum Meermanno.

Bibliography

  • Boekbandverguldmateriaal. Inventarisatie van het boekbandverguldmateriaal van de FGE, verkregen bij liquidatie van boekbinderij Elias P. van Bommel. Amsterdam, 1982.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is geïnventariseerd.

Title
Inventaris van het archief van de boekbinderij Elias P. van Bommel (1920-1963)
Author
A.C. Balsem
Date
2012
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland