Skip to main content

Archief van de Nederlandse Boekverkopersbond (NBb)

 Fonds
Identifier: UBA242

Scope and Contents

Ten eerste bestaat het archief uit stukken van algemene aard zoals notulen van algemene leden-, en bestuursvergaderingen en correspondentie met provinciale en regionale afdelingen (1931-1988) van de Nederlandse Boekverkopers Bond (NBb). Ook zijn er ingekomen en uitgaande stukken uit de periode 1969-1989 terug te vinden. Ten tweede zijn er materialen over afzonderlijke onderwerpen aanwezig in het archief. Dit zijn statuten en stukken over leden, personeel en huisvesting. Maar ook stukken over financiën, taakuitvoering, samenwerking, marktonderzoek, distributie, propaganda, arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid. Ten derde zijn documentatie, algemene verslagen en beleidsnota’s van andere archiefvormers terug te vinden. Zoals van de Vereniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels (VBBB) circa 1960-1988. En van het bestuur van de Stichting Bibliotheek en Documentatiescholen (SBD) circa 1965-1988. Daarnaast bestaat het archief uit vergaderstukken, verslagen en beleidsnota’s van belangrijke organisaties en instellingen uit het boekenvak waarin vertegenwoordigers van de NBb actief waren. Voorbeelden hiervan zijn het Koninklijk Nederlands Ondernemersverbond (KNOV) en het Hoofdbedrijfschap detailhandel en de Sociaal-Economische Raad (SER) (1958-1988). In de vierde plaats is in het archief zeven meter aan prospectussen van Nederlandse boekhandels en uitgeverijen (1970-1995) opgenomen.

Dates

  • 1931-1996
  • Majority of material found within 1960-1990

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) werd in 1907 opgericht onder de naam Nederlandschen Debitantenbond. De wortels van de NBb liggen in de 19e eeuw, toen boekverkopers zich rond het tijdschrift De Debitant en in lokale debitantenverenigingen verenigden om hun belangen te behartigen. In 1924 werd de naam gewijzigd in Nederlandschen Boekverkoopersbond. In 2007 bestond de bond honderd jaar en ontving het predicaat Koninklijk. Sindsdien gaat de bond door het leven als de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb). De KBb profileert zich als dé brancheorganisatie voor de boekhandel. De bond heeft tot doel de belangen van boekverkopers te behartigen in de ruimste zin van het woord. Zo heeft de Koninklijke Boekverkopersbond zich ingespannen voor de totstandkoming en het behoud van de Wet op de Vaste Boekenprijs. Ook huisvest de KBb de boekenbon en zet zich voor de boekhandelaren in op terreinen als distributie, promotie, digitalisering, leesbevordering en onderzoek.

Extent

42 meter

Abstract in Dutch

Het archief is afkomstig van de Nederlandse Boekverkopersbond (NBb), deze organisatie behartigt de belangen van Nederlandse boekhandels. De inhoud bestaat onder meer uit vergaderstukken en notulen, correspondentie, administratie en documenten over de organisatie en activiteiten van de NBb. Het archief geeft een goed beeld van de keten van boekproductie, boekpromotie, boekdistributie en boekconsumptie in Nederland gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw.

Abstract in English

The archive stems from the Nederlandse Boekverkopersbond (NBb, Dutch association of booksellers), an organization set up to promote the interests of Dutch bookshops. It includes documents of meetings and minutes, correspondence, administration and papers relating to the NBb’s organization and activities. The archive clearly illustrates the chain of the production, promotion, distribution and consumption of books in the Netherlands in the second half of the twentieth century.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Er is een digitale plaatsingslijst gemaakt waarin een lijst met prospectussen, een voorlopige inventaris en een archiefschema zijn opgenomen. Dit Excel bestand is opvraagbaar bij de conservator.

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. De Bibliotheek van het Boekenvak werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Appraisal

Het archief geeft een goed beeld van de keten van boekproductie, boekpromotie, boekdistributie en boekconsumptie in Nederland in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Accruals

Aanvullingen kunnen worden verwacht omdat de organisatie nog steeds bestaat onder de naam Koninklijke Boekverkopersbond. Er zijn geen afspraken gemaakt over mogelijke toekomstige aanvullingen.

Related Materials

Dit archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak.

Bibliography

Processing Information

Overeenkomstig het door de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam uitgevoerde ‘Projectplan inventarisatie Archief-NBb’ van 20 juli 2008 is het archief van de Nederlandse Boekverkopersbond toegankelijk gemaakt door het opstellen van een digitale plaatsingslijst. De stukken zijn ontdaan van schadelijke materialen en verpakt in zuurvrije omslagen en archiefdozen.

Title
Inventaris van het archief van de Nederlandse Boekverkopersbond (1931-1996)
Author
Tom van der Beek
Date
2021
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland