Skip to main content

Collectie foto's van Boekblad

 Collection
Identifier: UBA238

Scope and Contents

De collectie bestaat voor het grootste deel uit zwart-witfoto’s en enkele kleurenfoto’s in diverse formaten. Deze foto’s zijn gebruikt ter illustratie van artikelen, interviews en andere kopij in het Boekblad tussen 1980-2007. Op de foto’s zijn Nederlandse en buitenlandse auteurs, uitgevers, boekhandelaren en andere personen uit het boekenvak te zien. Ook zijn er foto’s terug te vinden van verschillende nationale en internationale literaire evenementen, boekenbeurzen, boekenmarkten en signeersessies. In de collectie zitten verder nog foto’s van etalages en interieurs van boekhandels. Ook zijn er foto’s waarop vernieuwingen in de boekhandel te zien zijn zoals de opkomst van digitale kassasystemen, de verkoop van DVD’s en verkoop via online bestelplatforms.

Dates

  • 1980-2007
  • Majority of material found within 1990-2000

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de

Biographical / Historical

Boekblad, met als ondertitel: nieuwsblad voor het boekenvak, verscheen vanaf 3 oktober 1980. Het blad kwam één keer per week uit en was een gezamenlijke uitgave van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels en Uitgeverij Compres.

Boekblad was de voortzetting van het sinds 1834 bestaande Nieuwsblad voor de Boekhandel. Dit betrof het eigen blad van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels. Deze Vereeniging staat sinds 1990 bekend onder de naam Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB).

Boekblad was meer opiniërend van aard dan haar voorganger en beschikte over een onafhankelijke redactie. Het specifieke Vereenigingsnieuws en de rubriek Nieuwe Uitgaven verschenen in Boekblad als apart uitneembaar katern onder verantwoordelijkheid van de Vereeniging en later KVB. Het huidige Boekblad verschijnt tussen de zes en twaalf keer per jaar als magazine en heeft als ondertitel: vaktijdschrift voor boekhandel, uitgeverij, auteurs en bibliotheek. Naast het magazine heeft Boekblad ook een (nieuws)website, blog en digitale nieuwsbrief.

Extent

4,5 meter

Abstract in Dutch

De fotocollectie is afkomstig van Boekblad, nieuwsblad voor het boekenvak, en bestaat voor het grootste gedeelte uit zwart-witfoto’s en enkele kleurenfoto’s in diverse formaten. Deze zijn gebruikt in het tijdschrift tussen 1980 en 2007. Op de foto’s zijn Nederlandse en internationale auteurs, boekverkopers en andere personen uit het boekenvak te zien. Ook boekhandels, literaire evenementen in binnen- en buitenland en prijsuitreikingen zijn afgebeeld. Het belang van de collectie betreft de beeldvorming in foto’s van de hele keten van boekproductie, boekpromotie en boekdistributie.

Abstract in English

The photography collection is derived from Boekblad, a Dutch book trade newspaper, and largely consists of black and white photographs and a number of colour photographs in various formats that were featured in the periodical between 1980 and 2007. The photos show authors from the Netherlands and abroad, booksellers and other people active in the book trade. Others show bookshops, national and international literary events and award ceremonies. The collection’s significance lies in the range of images that capture the process from book production and promotion to book distribution.

Arrangement

De foto’s zijn geordend op alfabetische volgorde op achternaam van afgebeelde personen of op onderwerp. Foto’s van eenzelfde persoon of onderwerp zijn samengevoegd in een enveloppe waarop de achternaam (bijvoorbeeld: Brandt Corstius, Hugo) of het onderwerp (bijvoorbeeld: Boekenbal 1999) staat genoteerd.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De fotocollectie was reeds geordend vóór verwerving door de Universiteit van Amsterdam.

Immediate Source of Acquisition

De collectie foto’s van Boekblad is verworven als onderdeel van het Archief van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels.

Appraisal

Het belang van de collectie betreft de beeldvorming in foto’s van de hele keten van boekproductie, boekpromotie en boekdistributie. Het laat in beeld zien welke ontwikkelingen zich voordeden in het boekenvak tussen 1980 en 2007, dus ruim een kwart eeuw boekgeschiedenis.

Accruals

Aanvullingen worden niet verwacht.

Related Materials

De fotocollectie maakte eerder deel uit van het Archief van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels.

De collectie maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak.

Separated Materials

Archivalia van het Nieuwsblad voor den Boekhandel en het Boekblad zijn opgenomen in het Archief van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels.

Bibliography

  • BOEKBLAD - Vaktijdschrift voor boekhandel, uitgeverij, auteurs en bibliotheek
  • ‘Colofon’ in: Boekblad, nieuwsblad voor het boekenvak, 3-10-1980, nummer 40, jaargang 147, pagina 9
  • ‘Nieuw Boekblad komt in de herfst’ in: De Volkskrant, 25-06-1980, nummer 16963, jaargang 59, pagina 9
  • ‘Nieuw vakblad voor literair Nederland’ in: Nieuwsblad van het Noorden, 05-07-1980, nummer 157, jaargang 93, pagina 17
  • Jessica Voeten, ‘ Nieuw Boekblad gaat het boekenbedrijf kritisch volgen’ Nieuwe Rotterdamse Courant, 09-08-1980, nummer 263, jaargang 10, Kunstpagina 6

Processing Information

De collectie foto’s van Boekblad heeft na verwerving geen bewerking ondergaan.

Title
Beschrijving van de collectie foto’s van Boekblad, 1980-2007
Author
Tom van der Beek
Date
2021
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland