Skip to main content

Archief van de Vereniging Studiegroep Boekhandel en Uitgeverij Elspeet

 Fonds
Identifier: UBA237

Scope and Contents

Het archief van de vereniging bestaat uit papieren archiefbescheiden die betrekking hebben op de organisatie van de Studiegroep. Naast correspondentie, vergaderstukken en stukken over de organisatie van conferenties, bevat het archief veel fotoalbums met foto's van de conferenties.

Dates

  • 1959-2001

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Studiegroep voor Boekhandel en Uitgeverij, sinds 1993 meestal Elspeet Conferenties genoemd, is voortgekomen uit de Voortgezette Vakstudie, die tussen 1956 en 1959 onder auspiciën van de KVB werd georganiseerd. Onder de (oud-)studenten bestond de behoefte om medecursisten buiten het kader van de cursus te ontmoeten. De eerste tweejarige voortgezette vakstudie was in 1956 van start gegaan. Een keer per jaar kwamen de cursisten bijeen om het gemaakte werk te bespreken. Na het wegvallen van de voortgezette vakstudie bleek bij velen die de voorgaande jaren daaraan hadden deel genomen, de overtuiging te bestaan dat de jaarlijkse bijeenkomst niet mocht wegvallen. Een bijeenkomst in 1959 leidde tot het ontstaan van de Vereniging Studiegroep voor Boekhandel en Uitgeverij Elspeet. De conferenties in Elspeet zijn de voornaamste activiteit van de Studiegroep. Oorspronkelijk was de vereniging vooral gericht op jongeren die pas kort werkzaam waren in het boekenvak. In het begin werd één keer per jaar (in het voorjaar) een conferentie georganiseerd. Al snel waren dat twee conferenties per jaar, een voorjaars- en een najaarsconferentie. Elspeet Conferenties organiseert nog steeds twee conferenties per jaar voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen in het boekenvak. Daarnaast hebben de conferenties een belangrijk gezelligheidsaspect.

Extent

4.5 meter

Abstract in Dutch

Verenigingsarchief van de Vereniging Studiegroep Elspeet. De vereniging is voortgekomen uit de Voortgezette Vakstudie, die tussen 1956 en 1959 georganiseerd werd. Sinds 1959 worden weekend-conferenties georganiseerd, waardoor de leden op de hoogte kunnen blijven van de ontwikkelingen in het boekenvak. Daarnaast hebben de conferenties een belangrijk gezelligheidsaspect.

Abstract in English

Archive of the Association Study Group Elspeet. The association grew out of the Voortgezette Vakstudie (Continued professional training), taught between 1956 and 1959. Since 1959, weekend conferences are held, to allow the members to stay abreast of developments in the book trade. Beyond that the conferences have a prominent social aspect.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Een inventaris is beschikbaar in het collectiedossier.

Immediate Source of Acquisition

Het archief werd bewaard in de kantoren van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak.

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. Het archief is tegelijk met een deel van het archief van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak in 2005 aan de Bijzondere Collecties overgedragen.

Accruals

Er zijn geen afspraken gemaakt over aanvullingen.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak .

Bibliography

  • Bomen in Elspeet, 1959-1989. Zutphen: Studiegroep Boekhandel en Uitgeverij Elspeet, 1989.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Bij de inventarisatie is het archief ontdubbeld en metalen bindmaterialen zijn verwijderd.

Title
Inventaris van het archief van de Vereniging Studiegroep voor Boekhandel en Uitgeverij Elspeet (1959-2001)
Author
N. van den Eijnde
Date
2012
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland