Skip to main content

Archief van de Koninklijke drukkerij H.A.M. Roelants

 Fonds
Identifier: UBA234

Scope and Contents

Het archief beslaat een lange periode maar heeft geen zwaartepunt. Het bevat voornamelijk (financiële) administratie zoals balansboeken, jaarrekeningen, administratielijsten, bondsnummerboeken, klantenboeken, notulen, taxatierapporten en correspondentie. Daarnaast is aan het archief een aantal boeken, uitgegeven door de firma (voornamelijk Dickens en kinderzangspelboeken) toegevoegd, alsmede een verzameling door de drukkerij geproduceerd drukwerk zoals toegangskaartjes en zegels. Ten slotte zijn aan het archief enkele parafernalia toegevoegd, zoals een lithosteen, een stempeltje, foto's van H.A.M. Roelants en van de drukkerij en twee aandelen van de firma.

Dates

  • 1861-1986

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

H.A.M. Roelants (1827-1907) richtte zijn bedrijf op 10 oktober 1849 op in Schiedam aan de Lange Haven, waar hij begon als boekhandelaar. De firma zou een echt familiebedrijf worden.

Als uitgeverij stond het bedrijf bekend om zijn uitgaven van werken van Dickens en van de Schiedamse dichter Piet Paaltjens (François Haverschmidt). De uitgeverij was zeer veelzijdig: van werken van Vondel tot het praktische tijdschrift De Kinder-kleeding. In de 19e eeuw was Roelants een van de grootste uitgevers van kinderboeken. In 1852 startte hij de serieuitgave Klassiek letterkundig panthéon. Daarnaast was hij vanaf 1896 de uitgever van de Schiedamsche Courant en vanaf 1898 van De Kampioen, het ledenblad van de ANWB. Er werd ook veel klein drukwerk gemaakt, zoals tramkaartjes, spaarzegels en toegangskaartjes. In 1970 werd de firma onderdeel van Nijgh & Van Ditmar. In 1981 werden de uitgeefactiviteiten ondergebracht bij Nijgh Periodieken BV, de drukkerijactiviteiten gingen verder onder de naam Speciaaldrukkerij Roelants. In 1999 werden de werkzaamheden overgebracht naar het een jaar eerder overgenomen bedrijf Europrint te Veendam.

Extent

ca. 2,5 meter

28 items

Abstract in Dutch

Dit archief bevat vooral financiële documenten van de Koninklijke Drukkerij H.A.M. Roelants, daarnaast boeken en wat parafernalia. De items dateren zowel uit de 19e als uit de 20e eeuw maar er is geen zwaartepunt aan te geven. Het biedt inzicht in de ontwikkeling van een Nederlands drukkersbedrijf door de jaren heen.

Abstract in English

This archive contains documents concerning the printing house Koninklijke drukkerij H.A.M. Roelants. It consists of (mainly financial) administrative documents, and some books and paraphernalia. The items date from 1861 to the end of the twentieth century. It offers an overview of the development of a Dutch printing company over time.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

Het archief heeft tot 1999 op de zolder van het bedrijfspand gelegen. Er zijn in de loop van de jaren veel stukken verdwenen, met name in de tijd dat Roelants deel uitmaakte van Nijgh & Van Ditmar.

Immediate Source of Acquisition

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. Dit archief werd in 1999 verworven.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak . In de collectie prospectussen en personalia van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is een verzameling bedrijfsdocumentatie over de Koninklijke drukkerij H.A.M. Roelants aanwezig.

Processing Information

Het archief is in 2000 door Hans van der Veen geordend en beschreven in een inventaris. De boeken zijn ontsloten in de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Inventaris van het archief van de Koninklijke drukkerij H.A.M. Roelants (1861-1986)
Author
Irene Ketting, Hans van der Veen
Date
2011
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland