Skip to main content

Collectie Cartoonwedstrijd studentenhuisvesting 1956

 Collection
Identifier: UBA23

Scope and Contents

De ruim 200 tekeningen – waarvan 187 in deze collectie bewaard zijn gebleven – werden ontworpen door 110 inzenders uit heel Nederland. Slechts 20 procent daarvan was student. In slechts één tekening is men uitgegaan van de vrouwelijke student. Verschillende ideeën keren telkens terug, zoals de ton van Diogenes (17×) en de paraplu (11×). Als huisvesting dienden hondenhokken, bomen, tenten, boeken, slakkenhuizen, flessen, bruggen, speelgoedhuisjes, bankjes, badkuipen, kangoeroebuidels, urinoirs en toiletten. Alle cartoons zijn volgens de eisen van de wedstrijd uitgevoerd als zwartwit-lijntekening, gemaakt op circa 20 cm hoog papier en voorzien van een motto. De naam van de vervaardiger werd op de achterzijde aangebracht na de juryuitslag; dit om anonimiteit te garanderen. Tot de prijswinnaars behoorden Ted Schaap (eerste prijs), J.H.M. Vlamings (tweede prijs), T. Nye, G. Saarloos, J. Veenenbos, E. Kikkert, J. Hensen, R.F. Lindenberg en F. Schouten. De prijswinnende tekeningen ontbreken in de huidige collectie.

Dates

  • 1956

Creator

  • ASVA (Organization)

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA) werd op 25 mei 1945 opgericht, met als voornaamste doel de praktische belangenbehartiging van de Amsterdamse student. Belangrijke aandachtsgebieden vormden vanzelfsprekend huisvesting, gezondheidszorg en studiefinanciering. De meerderheid van de studenten was lid. De ASVA trad in 1948 toe tot de Civitas Academica Amstelodamensis, een stichting waarin hoogleraren, leden van de wetenschappelijke staf, afgestudeerden en studenten zich inzetten voor de verbetering van de studentenvoorzieningen. De slechte studentenhuisvesting was een van de terugkerende problemen waarvoor de ASVA oplossingen zocht en acties organiseerde. In 1956 werd een prijsvraag uitgeschreven: cartoons moesten de aandacht van de Amsterdamse bevolking op de kamernood vestigen. De jury bestond uit de schrijver Simon Carmiggelt, de tekenaar Marten Toonder en P. Hans Frankfurther, de perssecretaris van de ASVA. De inzendingstermijn sloot op 1 september; op 6 september stond de uitslag al vast. In latere jaren waren er andere acties, zoals het verspreiden van huis-aan-huis-pamfletten en een 'aanbel-actie' ('Geen woorden maar kamers'). Het resultaat hiervan was gering.

Extent

187 items

Abstract in Dutch

De in 1945 opgerichte Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA) behartigt de belangen van de Amsterdamse student, onder meer op het gebied van de huisvesting. Om aandacht op de woningnood te vestigen, schreef de ASVA in 1956 een cartoonwedstrijd uit. Er kwamen ruim 200 cartoons binnen, waarvan er 187 in deze collectie bewaard gebleven zijn. Ze geven een humoristische kijk op de slechte studentenhuisvesting van toen.

Abstract in English

The ASVA (Amsterdam Student Union) was founded in 1945 to promote the interests of students in Amsterdam, for instance with regard to student housing. In order to call attention to the lack of suitable student housing the ASVA organized a cartoon competition in 1956. More than 200 cartoons were received of which 186 have survived which together form this collection. They offer a humorous view on the poor student housing conditions of that time.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Custodial History

Na het bekendmaken van de uitslag van de cartoonprijsvraag van 1956 werden alle ingestuurde tekeningen tot 15 oktober van dat jaar geëxposeerd in de door studenten geëxploiteerde bioscoop Kriterion (Amsterdam). Een aantal cartoons werd gebruikt voor drukwerk. De prijswinnende tekeningen werden afgedrukt op een set van negen sluitzegels; andere tekeningen dienden als illustratiemateriaal voor Statistische mededelingen van het Bureau van Statistiek der Gemeente Amsterdam (1959). Het beheer van de tekeningen kwam in handen van P.H. Frankfurther, jurylid en perssecretaris van de ASVA.

Immediate Source of Acquisition

In 1992 schonk P.H. Frankfurther de collectie aan de Universiteit van Amsterdam.

Appraisal

Er ontbreken ten minste 13 tekeningen aan de collectie, waaronder de prijswinnende tekeningen. Die bevinden zich waarschijnlijk in het archief van de ASVA.

Accruals

De collectie is afgesloten.

Related Materials

In de Bijzondere Collecties zijn veel affiches en foto's betreffende de ASVA aanwezig.

De persoonlijke stripcollectie van P.H. Frankfurther is terechtgekomen in de collectie van het Stripdocumentatiecentrum Nederland (SDCN), dat ondergebracht is in de Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA).

Separated Materials

Het archief van de ASVA wordt bewaard bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) te Amsterdam.

Bibliography

  • Statistische mededelingen van het Bureau van Statistiek der Gemeente Amsterdam. No. 140. De huisvesting der Amsterdamse studenten. Amsterdam, 1959.
  • A.S.V.A. prijsvraag. In: Folia Civitatis 10 (1956), nr. 1 (17 augustus).
  • Jury-rapport cartoonprijsvraag. In: Folia Civitatis 10 (1956), nr. 5 (6 oktober).
  • Jos Dohmen. Roerige tijden: 60 jaar ASVA. In: Spui nr. 17 (januari 2005), p. 18.

General

Alle collectieonderdelen kunnen worden aangevraagd bij de balie van de Onderzoekzaal. Vermeld dient te worden: Collectie Cartoonwedstrijd studentenhuisvesting.

Processing Information

De collectie werd in eerste instantie beheerd door A.P. Geelhoed, medewerker bij het Documentatiecentrum voor Nieuwste Geschiedenis. In november 1993 werd de collectie in beheer overgedragen aan het Universiteitsmuseum Amsterdam. Alle tekeningen zijn in 2004 objectgewijs beschreven in de geautomatiseerde catalogus van het Universiteitsmuseum.

Title
Inventaris van de collectie Cartoonwedstrijd studentenhuisvesting (1956)
Author
M. van Roon
Date
2005
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland