Skip to main content

Archief van de Uitgeverij Contact

 Fonds
Identifier: UBA224

Scope and Contents

Het archief bevat met name financiële jaarstukken van Uitgeverij Contact Amsterdam en de Uitgeverij Contact Antwerpen, van Contact Export en van de Hoofdstadboekhandel. Er is een grote verzameling recensies van door Contact uitgegeven titels. Daarnaast bevat het archief fondslijsten van de beide uitgeverijen over de jaren 1956-1976.

Dates

  • 1931-1977

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal in deze collectie wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Uitgeverij Contact is in 1933 opgericht door Gilles Pieter de Neve. Toen De Neve in 1934 in contact kwam met Christiaan Blom (1905-1995), destijds boekhouder bij drukkerij Taconis, ontstond al snel het plan bij De Neve voor een compagnonschap met Blom. In 1936 werd dit notarieel vastgelegd. Blom was aanvankelijk vertegenwoordiger maar vanaf 1937 werd hij mededirecteur. Uitgeverij Contact wilde boeken, brochures, plaatwerken, tijdschriften en kalenders uitgeven en in de handel brengen. Ze wilden 'zoveel mogelijk boeken en andere uitgaven van een zo verantwoord mogelijke inhoud en in een zo fris mogelijke kwaliteit van uitvoering, brengen tegen een zo laag mogelijke prijs aan een zo groot mogelijke massa lezers en op een zo efficiënt en winstgevend mogelijke zakelijke basis'. Uitgeverij Contact had een maatschappelijk geëngageerd fonds. Desondanks kwamen ze de Tweede Wereldoorlog opmerkelijk goed door, al werden door de bezetter 38 titels uit het fonds van Contact verboden of in beslag genomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette Contact een groot aantal schrijvers op de loonlijst zodat ze hun werk konden blijven voortzetten. Na de bevrijding verwierf Contact veel bekendheid met het uitgeven van het Dagboek van Anne Frank, dat door andere uitgeverijen geweigerd was.

Ondanks het succes van het Dagboek bleef Contact het financieel moeilijk houden. In 1971 overleed Gilles Pieter de Neve. Blom zette de uitgeverij voort maar in 1974 werd zij verkocht aan Kluwer. Het fonds van Contact werd in zijn geheel opgenomen in het fonds van Uitgeverij Bert Bakker. In 1975 ging Chris Blom met pensioen.

In 1984 werd Contact nieuw leven in geblazen. Harko Keijzer, werkzaam bij de Uitgeverij Bert Bakker, nam een deel van de boedel van Bert Bakker over en begon met dit fonds een nieuwe Uitgeverij Contact. De nieuwe uitgeverij had weinig meer te maken met het Contact van Blom en De Neve. Sindsdien is Contact onder leiding komen te staan van Mizzi van den Pluijm, die het verder heeft uitgebouwd. Sinds 1 januari 2012 is Uitgeverij Contact gefuseerd met Amstel Uitgevers (bestaand uit Atlas, Augustus, Business Contact, Mouria en L.J. Veen).

Het nieuwe bedrijf gaat onder leiding van Mizzi van der Pluijm verder onder de naam Uitgeverij Atlas Contact.

Extent

5 meter

Abstract in Dutch

Uitgeverij Contact is in 1933 opgericht door Gilles Pieter de Neve. Na de oorlog verwierf Contact veel bekendheid met het uitgeven van het Dagboek van Anne Frank. Sinds 1 januari 2012 is Uitgeverij Contact gefuseerd met Amstel Uitgevers en gaat verder onder de naam Uitgeverij Atlas Contact. Het archief bevat vergaderstukken en financiële jaarstukken van Uitgeverij Contact Amsterdam en de Uitgeverij Contact Antwerpen, van Contact Export en van de Hoofdstadboekhandel. Daarnaast bevat het archief recensies en fondslijsten van de beide uitgeverijen over de jaren 1956-1976.

Abstract in English

The publishing house Contact was established in 1933 by Gilles Pieter de Neve. After the war the company became well-known by the publishing of the Diary of Anne Frank. On the first of january 2012 Contact merged with the publisher Amstel and the company will continue as publisher Atlas Contact. The archive contains documents for meetings and annual statements of accounts of publisher Contact Amsterdam and publisher Contact Antwerp, of the company Contact Export and of the book store 'Hoofdstadboekhandel' (roughly translated as 'bookstore of the capital'). Besides this, the archive has reviews and catalogues of both publishing businesses dating from 1956-1976.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Een inventaris is beschikbaar in het collectiedossier.

Immediate Source of Acquisition

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. Het archief van de Uitgeverij Contact is waarschijnlijk in 1995 verworven.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak .

Separated Materials

De correspondentie tussen Otto Frank en de Uitgeverij Contact over de uitgave van het Dagboek van Anne Frank berust bij het Letterkundig Museum in Den Haag.

Bibliography

  • Toef Jaeger. Uitgeverij Contact 1933-2008. Een kleine geschiedenis. [Amsterdam], 2007.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Bij de inventarisatie is het archief ontdubbeld en zijn metalen hechtmaterialen verwijderd.

Title
Inventaris van het archief van de Uitgeverij Contact (1931-1977)
Author
N. van den Eijnde
Date
2012
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland