Skip to main content

Collectie antiquariaatscatalogi van Wed. J.R. van Rossum

 Collection
Identifier: UBA221

Scope and Contents

De collectie bestaat uit 47 geannoteerde catalogi met opgave van prijzen en kopers, genummerd van nr. [34] t/m 92 met hiaten, wat doet vermoeden dat de collectie niet volledig is overgeleverd. Het betreft doorschoten exemplaren, dat wil zeggen exemplaren met ingebonden blanco bladzijden die in dit geval gebruikt werden voor het registreren van de verkopen en de opbrengsten. Ze zijn dan ook in zekere zin te beschouwen als verkoopboeken voor verwerking in de financiële administratie.

Dates

  • ca. 1871-1922

Creator

Language of Materials

Nederlands, Duits, Frans en Latijn

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam. Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De firma Van Rossum werd omstreeks 1797 door Gerhardus Banning opgericht in Utrecht, als katholieke boekhandel met antiquariaat en uitgeverij. Onder de naam Wed. J.R. van Rossum werd het familiebedrijf vanaf 1856 toonaangevend op het gebied van boeken, religieuze artikelen en kerkmuziek. Daarnaast gaf de firma de officiële kerklijst voor de stad Utrecht uit, waarin voor een praktiserend katholiek alle noodzakelijke informatie was opgenomen. Nadat de winkel al in 1970 was verkocht aan de Standaard Boekhandel, werd het resterende deel van de firma in 1977 opgeheven door de laatste vennoot, W.J.C. van Rossum (1909-1999).

Extent

47 delen

Abstract in Dutch

De collectie antiquariaatscatalogi van Wed. J.R. van Rossum (ca. 1871-1922) biedt inzicht in de boeken die werden gekocht en gelezen in katholieke kringen vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw.

Abstract in English

The collection of antiquarian book catalogues brought together by the widow J.R. van Rossum (c.1871-1922) sheds light on the kind of books that were bought and read in Roman-Catholic circles in the Netherlands from the second half of the nineteenth century.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 1990 door W.J.C. van Rossum overgedragen aan de Bibliotheek van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels en ondergebracht in de Universiteitsbibliotheek.

Appraisal

De collectie antiquariaatscatalogi van Wed. J.R. van Rossum biedt een overzicht van religieuze en in het bijzonder katholieke boeken. Ze sluit aan bij de door het Allard Pierson beheerde veiling- en antiquariaatscatalogi. De collectie vormt een belangrijke bron voor onderzoek. Ze geeft een beeld van zowel het lezerspubliek als van de boeken die circuleerden in katholieke kringen vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Het Allard Pierson beschikt over correspondentie van Wed. J.R. van Rossum met andere boekhandelaren en uitgevers. Deze is raadpleegbaar via de catalogus.

Separated Materials

Het bedrijfsarchief van de Firma weduwe J.R. van Rossum te Utrecht bevindt zich in het Utrechts Archief en is aldaar ontsloten (archiefnummer 800). Hier is naast de inventaris ook een uitgebreide geschiedenis van de firma te vinden.

Bibliography

  • G. Boer. Inventaris van het archief van de firma Wed. J.R. van Rossum, boekhandel/kunsthandel/uitgeverij te Utrecht, (1808) 1830-1987. Utrecht, 1989
  • T. Bijvoet. 'De gebroeders Theo en Piet van Rossum en De Gemeenschap'. In: Jaarboek Letterkundig Museum jrg. 1, pp. 83-90. Den Haag, 1992
  • O.S. Lankhorst. 'In memoriam Wim van Rossum (1909-1999)'. In: De boekenwereld jrg. 17, pp. 126-131. Nijmegen, 2000-2001

Processing Information

In 2016 is de collectie ontsloten met een inventaris.

Title
Inventaris van de collectie antiquariaatscatalogi van Wed. J.R. van Rossum (ca. 1871-1922)
Author
R. Kuijpers
Date
2017
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland