Skip to main content

Archief van Hyman Tobias Tal

 Fonds
Identifier: UBA191

Scope and Contents

Het archief bestaat uit bij H.T. Tal ingekomen brieven. Deze brieven gaan voornamelijk over zijn diensten als baäl tokea (ramshoornblazer).

Dates

  • 1891-1931

Creator

Language of Materials

Nederlands, Hebreeuws en Duits

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Hyman Tobias Tal werd op 13 november 1854 geboren als zoon van Elias Tobias Tal en Beletje Philip Duits. In 1890 trouwde hij met Flora Davidson (1857-1943) met wie hij twee zonen kreeg. In Amsterdam was Hyman Tobias Tal een bekende makelaar en handelaar in brandstoffen. Ook was hij een zeer toegewijd lid van de joodse gemeenschap in Amsterdam. Vanaf 1919 was hij bestuurlid van de Vereniging Ohel Jaa'cob. Deze vereniging zette zich in voor de bevordering van een joods religieus leven en de oprichting van een synagoge in het nieuwe Amsterdam-Zuid.

Grote bekendheid en waardering verwierf Hyman Tobias Tal door zijn optredens als baäl tokea (ramshoornblazer). Al op zeventienjarige leeftijd verving hij zijn vader als baäl tokea in de synagoge van het Nederlands-Israëlitisch Armbestuur in Amsterdam. Later trad hij op in de Grote Synagoge aan het Jonas Daniel Meijerplein, de synagoge van de Vereniging Ohel Jaa'cob en de Synagoge Zuid aan het Jacob Obrechtplein. Nog tot op hoge leeftijd liet hij voor de zieken in het Centraal Israëlitisch Ziekenhuis aan de Jacob Obrechtstraat in Amsterdam zijn sjofar (ramshoorn) klinken. Op 12 mei 1938 overleed hij in Bussum.

Extent

0.02 meter

Abstract in Dutch

Hyman Tobias Tal (1854-1938) verwierf bekendheid en waardering door zijn optredens als baäl tokea (ramshoornblazer) in verschillende synagoges in Amsterdam. Het archief bestaat uit bij Tal ingekomen brieven; deze gaan voornamelijk over zijn diensten als baäl tokea.

Abstract in English

Hyman Tobias Tal (1854-1938) achieved fame and acclaim through his performances as a baäl tokea (shofar player) in various synagogues in Amsterdam. He died in Bussum on 12 May 1938. The archive consists of letters sent to Tal, most of which concerned his services as a shofar player.

Arrangement

De brieven zijn chronologisch geordend op afzender.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief werd verworven door de Bibliotheca Rosenthaliana, die onderdeel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Nadere gegevens zijn niet beschikbaar.

Accruals

Aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

Het archief van H.T. Tal maakt deel uit van de Bibliotheca Rosenthaliana .

Separated Materials

In het Joods Historisch Museum in Amsterdam bevinden zich enkele persoonlijke voorwerpen en de sjofar (ramshoorn) van H.T. Tal.

Bibliography

  • [Foto met onderschrift]. In: De vrijdagavond 8 (1931), nr. 24, p. 383.
  • Leopold Hertzberger. Ohel Jaa'cob en het Joodsch godsdienstig leven in Amsterdam-Zuid. Amsterdam: Menno Hertzberger, 1928.
  • Joods Biografisch Woordenboek (geraadpleegd op 01-03-2011).

General

De collectie kan online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is niet geïnventariseerd.

Deze archiefbeschrijving is tot stand gekomen in het kader van het project Online inventarissen van Nederlands-Joodse archiefcollecties. Het project is uitgevoerd in samenwerking met het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse studies. In het kader van dit project is het archief in 2011 passief geconserveerd.

Title
Inventaris van het archief van Hyman Tobias Tal (1891-1931)
Author
C.T. Fruchaud en R. Boertjens
Date
2011
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie 2010, tweede herziene versie 2011

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland