Skip to main content

Archief van de redactie van Balans

 Fonds
Identifier: UBA175

Scope and Contents

Het archief bestaat grotendeels uit correspondentie tussen Henrik Scholte enerzijds en zijn mederedacteuren en degenen die bijdragen leverden aan Balans anderzijds. Verder bevat het archief enkele documenten die betrekking hebben op de oprichting, de redactie en vormgeving van Balans.

Dates

  • 1930-1931

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is gedigitaliseerd en online raadpleegbaar via de inventaris. De originele documenten worden in principe niet ter inzage gegeven.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Indien in uitzonderlijke gevallen toch toestemming verkregen is om originele documenten te raadplegen, wordt het materiaal alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

In 1931 verscheen Balans, algemeen jaarboek der Nederlandsche kunsten. Het bevatte gedichten, verhalen, beschouwingen en was rijk geïllustreerd met portretfoto's, reproducties van prenten, schilderijen, beeldhouwwerken en architectuurfoto's. Het werd samengesteld door D.A.M. Binnendijk (1902-1984), Menno ter Braak (1902-1940), C.J. Kelk (1901-1981), Lou Lichtveld (1903-1996) en Henrik Scholte (1903-1988). Deze vijf hadden eerder de literaire almanak Erts geredigeerd. Balans werd in een moderne typografie uitgegeven door Leiter-Nijpels te Maastricht.

De drijvende kracht achter Balans was Henrik Scholte. Begin jaren 1920 voelde Scholte zich aangetrokken tot sterk uiteenlopende stromingen als de Praktische Idealisten Associatie, de bolsjewieken, het theosofisme en het fascisme. Later in de jaren twintig speelde hij een belangrijke rol in het literaire leven van Amsterdam. Samen met Menno ter Braak richtte hij de Filmliga op. In de jaren dertig werkte Scholte als journalist en als perschef van de Nederlandse vestiging van het Amerikaanse filmbedrijf Metro-Goldwyn-Mayer. In de Tweede Wereldoorlog werkte hij bij de Duitse propaganda-organisatie Nederland Film. Na de oorlog werkte Scholte bij de KLM en schreef reisgidsen over Griekenland.

Extent

0.11 meter

Abstract in Dutch

Balans was een rijk met foto's van beeldende kunst geïllustreerd literair jaarboek. Het verscheen één keer, in 1931. De samenstellers waren D.A.M. Binnendijk, Menno ter Braak, C.J. Kelk, Lou Lichtveld en Henrik Scholte. Het redactiearchief bevat voornamelijk correspondentie met de samenstellers van het jaarboek.

Abstract in English

Balans was a richly illustrated literary yearbook featuring photographs of visual arts objects. It only appeared once, in 1931. The compilers were D.A.M. Binnendijk, Menno ter Braak, C.J. Kelk, Lou Lichtveld and Henrik Scholte. The editorial archive mainly consists of correspondence between the compilers of the yearbook.

Arrangement

Scholte heeft het materiaal zelf geordend en genummerd. Deze nummering is in de huidige signatuur overgenomen. Aan de alfabetisch op correspondent geordende correspondentie gaan een aantal stukken over de oprichting en totstandkoming van het jaarboek vooraf.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Custodial History

Het archief werd in 1930 en 1931 gevormd door de redactiesecretaris van Balans, Henrik Scholte.

Immediate Source of Acquisition

De Universiteitsbibliotheek Amsterdam heeft het archief in 1949 van Henrik Scholte gekocht. De UBA kocht tegelijkertijd van hem de archieven De Distelvinck, Erts en Filmliga.

Appraisal

Het archief geeft informatie over het literaire leven in Amsterdam rond 1930.

Accruals

Het archief is volledig overgedragen.

Existence and Location of Copies

De gehele collectie is verfilmd en raadpleegbaar vanaf microfilm.

Related Materials

De Universiteitsbibliotheek bezit ook de archieven De Distelvinck, Erts en Filmliga . Henrik Scholte speelde in de Vereniging De Distelvinck en in de redacties van het jaarboek Erts en het tijdschrift Filmliga een grote rol.

In het Stadsarchief Amsterdam bevindt zich onder toegangsnummer 1133 het archief van Henrik Scholte, dat onder andere zijn dagboeken 1926-1945 bevat.

Het literaire archief van Henrik Scholte bevindt zich in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Separated Materials

In het Letterkundig Museum te Den Haag wordt enige correspondentie bewaard met de redactie van het jaarboek Balans, in het bijzonder met redacteur D.A.M. Binnendijk.

Bibliography

  • Egbert Barten. "Ik ben iemand die in dromen leeft". Groene-profiel Mr. Henrik Scholte. In: De Groene Amsterdammer 15-06-1988.
  • J. Goedegebuure. Het Distelvinck-archief. In: Literatuur 8 (1991), p. 352-353.
  • Hans Renders. Wie weet slaag ik in de dood. Biografie van Jan Campert. Amsterdam, 2004, p. 134-142.
  • Henrik Scholte. Na een halve eeuw. Herinneringen aan Menno ter Braak als student. In: Bzzlletin 54 (1978), maart, p. 20-31.

Processing Information

De brieven zijn in de catalogus van de Universiteit van Amsterdam ontsloten op de persoon van de afzender en de persoon van de ontvanger. Soms, maar niet altijd, is aangegeven dat het om correspondentie van de redactie van Balans gaat.

De correspondentie tussen Menno ter Braak en Henrik Scholte (hs. XVI A 6: 22-30) en van Johan Fabricius aan Henrik Scholte (hs. XVI A 6:36) is in gescande en getranscribeerde vorm te vinden op de website van de Stichting Menno ter Braak .

Title
Inventaris van het archief van de redactie van Balans (1930-1931)
Author
J. van Waterschoot en E.J. Driessen
Date
2015
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
eerste versie 2011, tweede herziene versie 2015

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland