Scope and Contents
De collectie Henri Corwin bestaat grotendeels uit handgeschreven resultaten van het genealogisch onderzoek dat hij heeft verricht naar de Nederlands-joodse families (Hartz, Samson, Cohen, Baruch, Berendsen, Van Gelder, Menko, Meyler, Muller, Salomonson, Serphos, Themans, Frankenhuis en Groonhem) en uit ingekomen correspondentie met betrekking tot dit genealogisch onderzoek. Daarnaast bevat het documentatie over de genealogie van de families Van Lier, Van Praag, Schwarz en De Jongh. Tenslotte is een drietal huwelijkscontracten (ketoebot) van de familie Krukziener in de collectie aanwezig.
Dates
- 1955-1961
- Majority of material found within 1958-1961
Creator
- Corwin, Henri Max, 1903-1962 (Person)
Language of Materials
Nederlands en Duits
Conditions Governing Access
Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.
Conditions Governing Use
Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.
Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.
Biographical / Historical
Henri Max Cohen (later: Corwin) werd op 22 september 1903 in Oldenzaal geboren als zoon van textielfabrikant Wolter Heijman Cohen (1862-1941) en Froutje Nathans (1863-1929). Nadat hij het gymnasium in Hengelo had afgerond, schreef Corwin zich in aan de Rijksuniversiteit van Leiden voor een studie rechten. Ten gevolge van de slechte gezondheid van zijn vader kon Corwin deze studie niet afmaken. Hij ging werken in het familiebedrijf, de Firma W.H. Cohen, een fabriek voor poetskatoen in Oldenzaal. Corwin was een verwoed postzegelverzamelaar. Hij schreef en regisseerde toneelstukken waarin hij ook acteerde. In 1934 trouwde Henri Corwin met Geraldine ter Mors (1909-2006). Samen kregen ze drie dochters, Sonja, Eva en Nora.
Eind jaren 1930 hielp hij joodse vluchtelingen uit Duitsland, onder wie Albert Einstein, bij het oversteken van de Nederlandse grens. Voor deze werkzaamheden, die hij voor het Comité Joodsche Vluchtelingen verrichtte, werd hij in 1955 beloond met een lidmaatschap van 'Union Nationale des Passeurs & Filieristes' (UNAPEF). Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp Corwin familie en vrienden aan onderduikadressen. Toen hij hiervoor in 1943 door de Sicherheitsdienst (SD) werd opgepakt en per trein naar Westerbork werd overgebracht, wist hij te ontsnappen door uit de trein te springen. Tot 1945 zat Corwin op diverse plaatsen in de provincie Drenthe ondergedoken. Corwins vrouw en kinderen werd dit lot bespaard omdat het liberale huwelijk van Henri en Geraldine als een gemengd huwelijk werd beschouwd. Na de bezetting keerde hij terug bij het familiebedrijf.
Al in de jaren dertig verzamelde Corwin documentatie met betrekking tot het antisemitisme en de jodenvervolging. Deze zeer gevarieerde collectie werd tussen 1959 en 1964 in Deventer, Enschede, Oldenzaal en in Israël tentoongesteld. Naast deze collectie deed Corwin vanaf halverwege de jaren vijftig genealogisch onderzoek naar joodse families uit het oosten en noordoosten van Nederland. Hij documenteerde dit onderzoek zorgvuldig en publiceerde erover in diverse periodieken en kranten. Corwin gaf in het hele land lezingen over de geschiedenis van de joden in Nederland.
In 1954 besloot Henri Cohen zijn familienaam te wijzigen naar Corwin. Deze naamsverandering werd in 1955 goedgekeurd. Ook het filiaal van de Firma W.H. Cohen in het Duitse Schuttorf dat een jaar later werd geopend kreeg een aangepaste naam: Corwina. In 1960 ontving Corwin een koninklijke onderscheiding. Op 9 januari 1962 stierf Henri Corwin, 58 jaar oud, aan een hartaanval.
Extent
0.3 meter
Abstract in Dutch
Henri Max Corwin (tot 1955 Cohen) (1903-1962) was textielfabrikant in Oldenzaal. Eind jaren 1930 hielp hij joodse vluchtelingen uit Duitsland bij het oversteken van de Nederlandse grens en gedurende de Tweede Wereldoorlog hielp hij familie en vrienden aan onderduikadressen. Ook zelf wist hij de oorlog door onderduiken te overleven. Vanaf halverwege de jaren 1950 deed Corwin genealogisch onderzoek naar joodse families uit het oosten en noordoosten van Nederland. De resultaten van dit genealogisch onderzoek werden gepubliceerd in diverse periodieken en kranten. De collectie bestaat grotendeels uit handgeschreven resultaten van dit genealogisch onderzoek en uit daarmee samenhangende correspondentie.
Abstract in English
Henri Max Corwin (1903-1962) – until 1955, Cohen – was a textile manufacturer in Oldenzaal. In the late 1930s, he helped Jewish refugees from Germany to cross the border into the Netherlands. He also helped friends and family to go into hiding during the Second World War, and he managed to survive the war by going into hiding himself. From the mid-1950s, Corwin conducted genealogical research into Jewish families from the east and northeast of the Netherlands. The results of this research were published in various periodicals and newspapers. The collection consists largely of the handwritten results of his genealogical research and associated correspondence.
Physical Location
Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam
Immediate Source of Acquisition
Na het overlijden van Henri Corwin heeft zijn weduwe een gedeelte van zijn collectie geschonken aan de in 1965 opgerichte Stichting Nederlands Joods Familie Archief. Een van de leden van deze stichting, dr. Leo Fuks, was in die tijd conservator van de Bibliotheca Rosenthaliana en stelde de bibliotheek open als bewaarplaats van de collectie. Het materiaal afkomstig van Henri Corwin werd in eerste instantie toegevoegd aan de collectie van de Stichting Nederlands Joods Familie Archief, die bij de Bibliotheca Rosenthaliana was ondergebracht. Toen de stichting in 1973 werd ontbonden, werd het genealogisch materiaal tegelijk met het archief van de stichting overgedragen aan het Stadsarchief Amsterdam. De collectie Henri Corwin is toen achtergebleven bij de Bibliotheca Rosenthaliana, die onderdeel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Appraisal
De collectie is van belang voor het genealogisch onderzoek naar Nederlands-joodse families.
Accruals
Aanvullingen zijn niet te verwachten.
Separated Materials
Het Stadsarchief Amsterdam beheert het archief van de Stichting Nederlands Joods Familiearchief (toegangsnummer 578), dat eveneens genealogisch materiaal bevat.
Bibliography
- Pinkas. Geschiedenis van de joodse gemeenschap in Nederland. Amsterdam, 1999, p. 497-499. , en .
- Uit de geschiedenis der joden van Oldenzaal. Oldenzaal, 1990, p. 93-95. .
- Het pinkas of schrijfboek der Joodsche gemeente te Oldenzaal. Zwolle, 1960. .
Stichting "Nederlands joods familie archief"
. In: Studia Rosenthaliana 1 (1967), nr. 2, p. 123-125.
. - Corwin Collection (geraadpleegd op 02-03-2011).
- Joods Biografisch Woordenboek (geraadpleegd op 01-03-2011).
General
De collectie kan online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.
Processing Information
De collectie is niet geïnventariseerd.
Deze collectiebeschrijving is tot stand gekomen in het kader van het project Online inventarissen van Nederlands-Joodse archiefcollecties. Het project is uitgevoerd in samenwerking met het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse studies. In het kader van dit project is de collectie in 2010 passief geconserveerd.
- Title
- Inventaris van de collectie Henri Corwin (1955-1961)
- Author
- R. Boertjens
- Date
- 2011
- Description rules
- International Standard for Archival Description - General
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Latin
- Language of description note
- Nederlands
Repository Details
Part of the Allard Pierson Repository
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland