Skip to main content

Archief van de boekhandel W. Dankbaar

 Fonds
Identifier: UBA165

Scope and Contents

Het archief bevat hoofdzakelijk financiële administratie. Daarnaast bevat het veel stukken over de opzet en inrichting van de boekhandel aan de Meyenhage in 1960. Dankbaar heeft er zijn herinneringen en een door hem gemaakt inventaris van het archief aan toegevoegd.

Dates

  • 1953-1981

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Willem Dankbaar (Padang Tjermin, 1915 – Rotterdam, 1982) en zijn echtgenote Hermine Joosten (Rotterdam 1912 - ?), beiden gediplomeerd boekverkoper, namen in 1953 de boekhandel Hollander te Delfshaven aan de Rosier Faassenstraat 11 over van mej. K. Hollander. De boekhandel was tevens kantoorboekhandel en leesbibliotheek. De leesbibliotheek werd in 1960 opgeheven.

In 1960 opende Dankbaar een winkel aan de Meyenhage 306 in Zuidwijk. Toen de zaak aan de Rosier Faassenstraat aanvankelijk onverkoopbaar bleek, werd die nog een jaar als filiaal voortgezet.

In 1974 werd de afdeling kantoorboekhandel afgestoten. In 1978 werd de boekhandel in eerste instantie voorgezet door F. Voskamp en in 1981 door J.M. Molenaar overgenomen en voortgezet als Molenaar's Boekhandel. Tussen 1953 en 1959 steeg de omzet in Delfshaven van ruim f 7.000 naar ruim f 19.000. De omzet in Zuidwijk steeg van f 130.000 in 1961 tot f 544.000 in 1977.

Extent

ca. 1,5 meter

Abstract in Dutch

Het bedrijfsarchief van de boekhandel en kantoorboekhandel Dankbaar te Rotterdam bevat voornamelijk per jaar geordende financiële administratie.

Abstract in English

The records of the bookshop and stationer Dankbaar in Rotterdam mainly consist of financial records organized by year.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. Dit archief is in 1985 verworven.

Accruals

Het archief is compleet overgedragen.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak . In de collectie prospectussen en personalia van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is een verzameling bedrijfsdocumentatie over de boekhandel W. Dankbaar aanwezig.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is voor de overdracht door W. Dankbaar per jaar geordend.

Een voorlopige inventaris van het archief is beschikbaar in het collectiedossier.

Title
Beschrijving van het archief van de boekhandel W. Dankbaar (1953-1981)
Author
M.S. Polak
Date
2011
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland