Skip to main content

Archief van de Stichting CPNB

 Fonds
Identifier: UBA164

Scope and Contents

Het archief is het archief van het bestuur van de Stichting CPNB en is gevormd door het Bureau van de CPNB na de oprichting van de stichting in 1983. Het archief van de Commissie voor de Propaganda van het Nederlandse Boek, aanvankelijk ressorterend onder de KVB, van 1970 tot 1983 exclusief onder de KNUB, maakt deel uit van de archieven van respectievelijk de KVB en de KNUB. Het archief van de CPNB bevat vooral vergaderstukken en correspondentie alsmede stukken over promotionele activiteiten in het algemeen en stukken betreffende verschillende door de CPNB georganiseerde campagnes.

Dates

  • 1970-2008
  • Majority of material found within 1983-2005

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Stichting CPNB is in 1983 opgericht door de branche-organisaties van uitgevers en boekverkopers: de Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) van het Nederlands Uitgeversverbond (NUV). Sinds 2001 is de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) ook vertegenwoordigd in het bestuur. De stichting heeft tot doel het lezen van boeken en het boekenbezit te stimuleren.

De afkorting CPNB staat voor 'Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek'. Collectieve propaganda wil zeggen promotie voor het boek in het algemeen. De promotie van afzonderlijke titels van individuele uitgevers is een taak van die uitgevers zelf. Met het Nederlandse boek worden alle uitgaven van Nederlandse erkende uitgevers bedoeld, al dan niet in vertaling.

De collectieve boekpromotie gaat terug tot de jaren dertig van de twintigste eeuw. De Commissie voor de Boekenweek werd geïnstalleerd in 1932. Zij kreeg van de 'Vereeniging' (de KVB) een eigen budget, naast subsidie van de NUB en de NBb, om in het kader van deze week activiteiten te ontplooien.

In 1953 werd bepaald dat de commissie als Commissie voor de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) direct gefinancierd werd door de 'Vereeniging', en aldus onafhankelijk werd van subsidies van uitgevers- en boekverkopersbonden, die overigens wel een bijdrage bleven betalen.

De veranderingen in het boekenbedrijf, met name de schaalvergroting in de tweede helft van de jaren zestig en de eerste helft van de jaren zeventig, leidden tot conflicten tussen de NUB en de NBb, van wie vele leden hun onafhankelijkheid dreigden te verliezen. De laatste besloot in 1968 haar jaarlijkse bijdrage aan de collectieve propaganda op te schorten. Als gevolg daarvan opereerde de Commissie CPNB vanaf 1970 onder de exclusieve auspici├źn van de, inmiddels Koninklijke KNUB.

In 1983, na een aantal jaren van moeizaam onderhandelen tussen uitgevers en boekverkopers, werd de Commissie CPNB helemaal losgemaakt van de KNUB. De activiteiten werden ondergebracht in een zelfstandige stichting waarin vertegenwoordigers van zowel de KNUB als de NBb zitting hadden. De Stichting CPNB, die ook eigen inkomsten heeft uit de verkoop van propagandamateriaal en de revenuen van acties, wordt mede gefinancierd door de Groep Algemene Uitgevers (GAU), de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) en de Nederlandse Boekverkopersbond (NBb).

Extent

3 meter

Abstract in Dutch

De Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek is sinds 1983 opgedragen aan een daartoe speciaal opgerichte stichting. Het archief van deze stichting (1983-2008) bevat vergaderstukken, stukken over promotionele activiteiten in het algemeen en stukken over door de stichting georganiseerde campagnes. Het promotiemateriaal is in een andere collectie verzameld.

Abstract in English

The Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (Collective Promotion of Dutch Books) has been the responsibility of a dedicated foundation since 1983. The archive of this foundation (1983-2008) contains documents of meetings, items relating to promotional activities in general and to campaigns set up by the foundation. The promotional material is kept in a separate collection.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

Het archief is gevormd door het Bureau van de Stichting CPNB.

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in 2013 door de Stichting CPNB overgedragen aan de Bibliotheek van het Boekenvak. De Bibliotheek van het Boekenvak werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak.

Accruals

Het archief wordt periodiek aangevuld.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak .

Het Allard Pierson beheert eveneens de archieven van de KVB en van de Koninklijke Nederlandse Uitgeversbond.

Separated Materials

Het Allard Pierson beheert eveneens de Collectie promotiemateriaal van de CPNB , alsmede de archieven van de KVB en van de Koninklijke Nederlandse Uitgeversbond.

Bibliography

  • Jan Blokker. De kwadratuur van de kwattareep. Zestig jaar Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek. Amsterdam, 1990.

Processing Information

De collectie promotiemateriaal, de output van de CPNB, bevat in beperkte mate ook archivalia over de verschillende campagnes. Bij de ontsluiting van het promotiemateriaal worden archivalia die daar aangetroffen worden, toegevoegd aan het archief van de Stichting.

Title
Inventaris van het archief van de Stichting CPNB (1970-2008)
Author
M.S. Polak, R. Kuijpers
Date
2020
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
eerste versie 2014, tweede herziene versie 2020

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland