Skip to main content

Archief van de AP Boekhandels (De Arbeiderspers)

 Fonds
Identifier: UBA157

Scope and Contents

Het archief is het bedrijfsarchief van de Afdeling Boekhandel van De Arbeiderspers. Het bestaat voor het grootste deel uit correspondentie met de boekhandels. Het gaat in het bijzonder om voor alle winkels bestemde circulaires over propagandaplanning voor nieuwe uitgaven, over administratieve zaken, over maand- en jaarverslagen enz. Voor dertien van de zestien boekwinkels (de filialen Delft, Utrecht en Zaandam ontbreken) is er correspondentie met dat specifieke filiaal bewaard.

Dates

  • 1931-1970
  • Majority of material found within 1940-1970

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

NV De Arbeiderspers was gelieerd aan de SDAP, later de PvdA, en het NVV (Nederlands Verbond van Vakverenigingen). Hij werd opgericht in 1929 en kwam voort uit een samensmelting van de ondernemingen die de socialistische dagbladen Het Volk en Voorwaarts uitgaven. De Arbeiderspers was naast een krantenuitgeverij (Het Vrije Volk) ook een boekenuitgeverij. De Arbeiderspers bezat daarnaast nog een eigen keten van zestien door het hele land verspreide boekwinkels. De boekwinkels waren vooral belangrijk bij de verspreiding van de door De Arbeiderspers zelf uitgegeven boeken, maar in de winkels waren ook boeken van andere uitgeverijen te vinden. De Arbeiderspers kocht de boeken centraal in, waardoor het bedrijf nog wel bepaalde wat er uiteindelijk in de winkels lag. De zestien boekwinkels bevonden zich in Amsterdam (in het hoofdkantoor van De Arbeiderspers aan het Hekelveld), Amsterdam-West, Den Haag, Zaandam, Utrecht, Rotterdam, Delft, Schiedam, Leeuwarden, Groningen, Hilversum, Haarlem, Leiden, Vlaardingen, Dordrecht en Arnhem. Vanaf 1969 begon de neergang van De Arbeiderspers. De keten van boekwinkels werd in 1970 verkocht aan het Belgische Standaardconcern en enkele filialen moesten zelfs voorgoed hun deuren sluiten.

Extent

ca. 3,5 meter

Abstract in Dutch

NV De Arbeiderspers, gelieerd aan de arbeidersbeweging, werd opgericht in 1929 en had een keten van zestien boekwinkels waarin vooral de eigen uitgaven aan de man werden gebracht, maar waar ook ruimte was voor uitgaven van andere uitgeverijen. Het archief van de boekwinkels bestaat vooral uit correspondentie van de afdeling boekhandel van De Arbeiderspers met de filialen in het land. In 1970 werden de boekwinkels door De Arbeiderspers verkocht.

Abstract in English

NV De Arbeiderspers, associated with the Labour Movement, was founded in 1929 and had a chain of sixteen bookshops where both their own publications and books of other publishers were sold. The archive mainly consists of the correspondence of the bookselling department of De Arbeiderspers with the separate shops in the country. De Arbeiderspers sold all the bookshops in 1970.

Arrangement

Het grootste deel van het archief is geordend op onderwerp. Daarbinnen is het materiaal meestal chronologisch geordend.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. De datum van de verwerving van dit archief is onbekend.

Accruals

Het archief is in 1970 afgesloten. Aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak . In de collectie prospectussen en personalia van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is een verzameling bedrijfsdocumentatie over de AP-Boekhandels aanwezig.

Separated Materials

Het archief van de NV De Arbeiderspers berust bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Bibliography

  • Gerard Mulder, Hugo Arlman en Ursula den Tex. De val van de Rode Burcht. Opkomst en ondergang van een krantenbedrijf. Amsterdam, 1980.
  • Frans de Glas. Nieuwe lezers voor het goede boek. De Wereldbibliotheek en Ontwikkeling/De Arbeiderspers vóór 1940. Amsterdam, 1989.

Processing Information

Het archief is in 2020 ontsloten met een inventaris.

Title
Inventaris van het archief van de AP Boekhandels (De Arbeiderspers) (1931-1970)
Author
Angela Stout, M.S. Polak, R. Kuijpers
Date
2020
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
eerste versie 2011, tweede herziene versie 2020

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland