Skip to main content

Collectie Alfred Mazure

 Collection
Identifier: UBA13

Scope and Contents

De collectie bevat honderden originele tekeningen in Oost-Indische inkt; met blauw potlood zijn de grijstinten aangegeven. Bij de latere verhalen zijn de zwarte vlakken aangebracht met behulp van overlay-velletjes, die deels losgelaten hebben. Soms ontbreken er tekeningen die ook niet in het gedrukte verhaal voorkomen, soms zijn er hele vellen (met acht tekeningen) weg om onbekende reden.

Dates

  • 1940-1967

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Alfred Mazure, geboren in 1914, startte in 1940 met de reeks Dick Bos-beeldromans in het tijdschrift De Prins. Dick Bos was een Nederlandse detective die moordzaken, ontvoeringen en andere misdrijven oploste. Zijn grootste wapen daarbij was de jiujitsu, een sport die mede door de strip bekend en populair werd. Het beoogde publiek van de verhalen bestond uit schooljongens. Omdat de strip aanvankelijk slecht bekend was en verkoopcijfers achterbleven, besloot de uitgever de boekjes tijdelijk gratis aan schoolpoorten uit te delen. Daardoor nam de populariteit explosief toe en stegen de oplagecijfers tot rond de 100.000 exemplaren per aflevering. Omdat de boekjes als 'slechte lectuur' bekend stonden, waren ze op scholen verboden. Mede daarom werden ze op sigarettenpakjesformaat gedrukt, zodat ze makkelijk te verbergen waren. De Dick Bos-verhalen waren een groot succes en verschenen tot 1967 bij diverse uitgevers.

Mazure probeerde het succes van zijn figuur Dick Bos ook in filmvorm te exploiteren, maar dat mislukte. Dit avontuur bracht hem financieel aan de rand van de afgrond. Onder meer om die reden emigreerde hij naar Engeland, waar hij naast Dick Bos ook ander tekenwerk verzorgde, veelal van erotische aard. Mazure overleed in 1974.

Extent

10 meter

Abstract in Dutch

Alfred Mazure was schrijver, illustrator, striptekenaar en filmer. Hij publiceerde onder het pseudoniem Maz. De collectie Alfred Mazure bevat de originele tekeningen van de Dick Bos-stripverhalen, die werden gepubliceerd tussen 1940 en 1967. De collectie biedt inzicht in de ontstaansgeschiedenis van een van de populairste Nederlandse strips.

Abstract in English

Alfred Mazure was a writer, an illustrator, a cartoonist and a film maker. He published under the pseudonym of Maz. The collection Alfred Mazure contains the original drawings of the 'Dick Bos' cartoons, which were published between 1940 and 1967. The collection gives a good insight into the origins of one of the most popular Dutch comics.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. J. van Waterschoot. Plaatsingslijst collectie Alfred Mazure. Amsterdam, 2005.

Custodial History

Alfred Mazure bewaarde zelf de originele tekeningen van zijn Dick Bos-verhalen nadat die voor reproductie gebruikt waren.

Immediate Source of Acquisition

De verhalen Het geval Kleyn (1) en Diamanten (72) werden door Mazure medio 1971 verkocht aan de Universiteitsbibliotheek. In december 1971 werd er een bruikleenovereenkomst met hem gesloten, waarin de originele tekeningen van 63 van de 72 bestaande Dick Bos-verhalen om niet in bruikleen werden overgedragen. Zeven verhalen zijn echter niet overgedragen; mogelijk zijn ze verkocht of weggegeven. De looptijd van het bruikleen bedraagt vijftig jaar en gaat dan automatisch over in een schenking. Het beeldrecht berust bij de erven Mazure.

Appraisal

De collectie bevat de originele tekeningen van 65 van de 72 Dick Bos-verhalen. Niet alle aanwezige verhalen zijn compleet; er ontbreken enkele (vellen met) tekeningen. Een deel van de tekeningen is gemaakt op grote foliovellen (doorgaans acht pagina's per vel). De latere verhalen werden op een klein formaat kartonnen kaart getekend.

De grote populariteit van de Dick Bos-verhalen – waar een hele generatie stripliefhebbers mee opgroeide – bepaalt mede de waarde ervan. Daarbij is de kwaliteit van de tekeningen goed en heeft de stijl van Mazure school gemaakt. In de periode 2005-2009 zullen alle Dick Bos-verhalen opnieuw worden gereproduceerd en uitgegeven.

Accruals

Er zijn geen aanvullingen te verwachten.

Related Materials

In het archief van uitgeverij Elsevier (collectie Bibliotheek van het Boekenvak ) bevindt zich een Mazure-dossier met enkele brieven en tekeningen, alsmede een scenario.

Separated Materials

In de collectie van het Stripdocumentatiecentrum Nederland (SDCN) is het merendeel van de gedrukte Dick Bos-uitgaven aanwezig. Ook bevinden zich in die collectie twee films over Alfred Mazure: een biografische documentaire van Cees Jan ter Bruggen (1979) en Dick Bos weer in actie van Jan Bosdriesz (2004).

Bibliography

  • Rich Thomassen (samenst.). Van Alfred Mazure tot MAZ. Rotterdam, 2001.
  • Rich Thomassen. De wereld van Dick Bos. De stripheld die jiu-jitsu populair maakte in Nederland. Rijswijk, 2003.
  • Dick Bos weer in actie. Een televisiedocumentaire van Jan Bosdriesz (2004).

General

Materiaal uit deze collectie kan worden aangevraagd bij de balie van de Onderzoekzaal. Vermeld dient te worden: Collectie Alfred Mazure, gevolgd door het stripnummer.

Processing Information

De tekeningen worden in dozen bewaard, die net zo genummerd zijn als de verhalen. Er is een complete inventaris beschikbaar van alle aanwezige verhalen, inclusief een lijst van ontbrekende vellen en tekeningen.

Diverse malen zijn er originele tekeningen ter beschikking gesteld voor tentoonstellingen (Frans Walkate-archief Kampen, Filmhuis Den Haag, Stripdagen Haarlem). Ook figureerden tekeningen in de documentaire Dick Bos weer in actie (2004), waarvoor ook de bewaarplaats in de Universiteitsbibliotheek werd gefilmd.

Title
Beschrijving van de collectie Alfred Mazure (1940-1967)
Author
J. van Waterschoot
Date
2006
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland