Skip to main content

Archief van het genootschap Halichot Olam Hagadasa

 Fonds
Identifier: UBA102

Scope and Contents

In het archief van het genootschap bevinden zich de gewijzigde statuten en huishoudelijke reglementen in geschreven en getypte vorm, een verzekeringspolis en huurcontracten. Verder bestaat het archief uit presentielijsten van jaarvergaderingen, een kasboek uit de periode 1907-1929 voor het te betalen offergeld, notulen van bestuursvergaderingen uit de periode 1916-1929 en een opzegging van lidmaatschap. Ten slotte maken de agenda, uitnodigingen en notulen van de buitengewone algemene vergadering uit 1929 en correspondentie omtrent de vrijkomende synagogevoorwerpen na de opheffing van het genootschap deel uit van het archief.

Dates

  • 1907-1929

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Het genootschap Halichot Olam Hagadasa (Paden der Eeuwigheid) werd op 29 augustus 1882 in Amsterdam opgericht. Blijkens de statuten had het genootschap de verbreiding van godsdienstzin op joods-traditionele grondslag ten doel. Dit werd onder andere bereikt door het houden van godsdienstoefeningen in de synagoge van het genootschap. De eerste etage van het gebouw aan de Zwanenburgwal 40 diende, in ieder geval vanaf mei 1922, als synagoge. Het genootschap bestond uit een gekozen bestuur, leden en donateurs. Het financiƫle overschot werd aan liefdadigheid besteed. In 1929 werd het genootschap opgeheven.

Extent

0.2 meter

Abstract in Dutch

Het Amsterdamse genootschap Halichot Olam Hagadasa werd in 1882 opgericht en in 1929 weer opgeheven. Het genootschap richtte zich voornamelijk op het houden van godsdienstoefeningen in de synagoge, maar deed ook liefdadigheidswerk. In het archief bevinden zich onder andere presentielijsten van jaarvergaderingen, kasboeken voor het te betalen offergeld, notulen van bestuursvergaderingen en correspondentie omtrent de vrijkomende synagogevoorwerpen na de opheffing het genootschap.

Abstract in English

The Amsterdam society Halichot Olam Hagadasa was founded in 1882 and dissolved in 1929. Its main objective was to hold religious services in the synagogue, although it also carried out charity work. The archive includes attendance lists from annual meetings, cashbooks for the payment of offerings, minutes from board meetings and correspondence about synagogue items that became available when the society was disbanded.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in 1931 overgedragen aan de Bibliotheca Rosenthaliana, die onderdeel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Accruals

Het archief is in 1929 afgesloten.

Related Materials

Het archief van het genootschap Halichot Olam Hagadasa maakt deel uit van de Bibliotheca Rosenthaliana .

Bibliography

  • Ludy Giebels. De archivalia in de Bibliotheca Rosenthaliana. In: Studia Rosenthaliana 20 (1986), nr. 2, p. 200-209.

General

De collectie kan online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is niet geĆÆnventariseerd.

Deze archiefbeschrijving is tot stand gekomen in het kader van het project Online inventarissen van Nederlands-Joodse archiefcollecties. Het project is uitgevoerd in samenwerking met het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse studies. In het kader van dit project is het archief in 2010 passief geconserveerd.

Title
Beschrijving van het archief van het genootschap Halichot Olam Hagadasa (1907-1929)
Author
R. Boertjens en C.T. Fruchaud, 2009
Date
2011
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland