Skip to main content

Collectie Joop Witteveen en Bart Cuperus

 Collection
Identifier: UBA451

Scope and Contents

De collectie bevat Nederlandse, in het Nederlands vertaalde en buitenlandse kookboeken, huishoudelijke handboeken, boeken over voedingsleer, etiquette en drank. Een belangrijk deel van de collectie bestaat uit literatuur over de geschiedenis van eten en drinken en over onderwerpen op het gebied van de eetcultuur. Behalve boeken bevat de collectie ook brochures en enkele handschriften.

Dates

  • 1800-2009
  • Majority of material found within 1850-1960

Creator

Language of Materials

Nederlands, Frans, Duits en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Joop Witteveen (1928) was van 1953 tot 1970 werkzaam bij antiquariaat A. Asher & Co. Samen met Bart Cuperus stelde hij Bibliotheca Gastronomica. Eten en drinken in Nederland en België, 1474-1960 (1998) samen. Joop Witteveen leverde bijdragen over de geschiedenis van eten en drinken in de Nederlanden aan het Oxford Symposium on Food & Cookery, het tijdschrift Petits propos culinaires en andere tijdschriften. Hij werkte mee aan diverse tentoonstellingen waaronder de tentoonstelling Quintessence over kookgerei in Museum Boymans van Beuningen, de tentoonstelling Kookboeken door de eeuwen heen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en de tentoonstelling Koks en Keukenmeiden bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Joop Witteveen en zijn partner Bart Cuperus begonnen in de jaren 1950 aanvankelijk uit culinaire interesse te verzamelen, maar allengs verbreedde hun aandachtsgebied zich tot de geschiedenis van eten en drinken, met name in de Lage Landen. Eind jaren 1970 ontmoetten Witteveen en Cuperus Johannes van Dam in de kookboekhandel van Titia Bodon. De kennismaking resulteerde in een vriendschap. In 2013 werd een prijs ingesteld die naar Joop Witteveen vernoemd werd. Deze Joop Witteveenprijs is een onderscheiding voor het beste historische onderzoek van het afgelopen jaar op het gebied van de eetcultuur in Nederland en Vlaanderen.

Extent

3065 items

Abstract in Dutch

De collectie Joop Witteveen en Bart Cuperus bevat boeken, brochures en handschriften over eten en drinken uit de periode 1800-2013. De collectie is sinds de jaren 1970 bijeengebracht door Joop Witteveen en Bart Cuperus. Er worden nog aanvullingen verwacht.

Abstract in English

The collection brought together by Joop Witteveen and Bart Cuperus contains books, leaflets and manuscripts on food and drink from the 1800-2013 period. The two started collecting in the 1970s. Further additions to the collection are expected.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

In 1993 brachten Joop Witteveen, Bart Cuperus en Johannes van Dam hun bibliotheken op papier onder bij de Stichting Gastronomische Bibliotheek. Zij stemden hun aankoopbeleid op elkaar af en na 2005 ook op het aankoopbeleid van de Bijzondere Collecties.

Immediate Source of Acquisition

De Stichting Gastronomische Bibliotheek besloot in 2005 om de bibliotheek van Witteveen en Cuperus op termijn onder te brengen bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. In 2008 is een collectie van 1815 boeken en brochures overgedragen. In 2011 is een tweede deel van 1250 boeken overgedragen.

Accruals

De collectie wordt nog aangevuld.

Related Materials

De collectie maakt, evenals de collectie Johannes van Dam, deel uit van de Gastronomische Bibliotheek.

Het Allard Pierson beheert ook de collecties van de Bibliotheek Voorlichtingsbureau voor de Voeding, de collectie van het Culinair Museum Amersfoort, de collectie Gourmand World Cookbook Awards en de collectie Heijting.

Bibliography

  • Johannes van Dam, Joop Witteveen. Koks & keukenmeiden. Amsterdamse kookboeken uit de Gastronomische Bibliotheek en de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Amsterdam, 2006.
  • André L. Simon. Bibliotheca gastronomica. A catalogue of books and documents on gastronomy. The production, taxation, distribution and consumption of food and drink, their use and abuse in all times and among all peoples. London, 1953.
  • Georges Vicaire. Bibliographie gastronomique. A bibliography of books appertaining to food and drink and related subjects, from the beginning of printing to 1890 = Une bibliographie de la gastronomie et des sujets rélatifs depuis le commencement de l'imprimerie à 1890. 2nd ed. London, 1954.
  • Joop Witteveen en Bart Cuperus. Bibliotheca gastronomica. Eten en drinken in Nederland en België, 1474-1960. Amsterdam, 1998.
  • Kookboeken door de eeuwen heen & Moge het u wel bekomen! Catalogus van de tentoonstellingen. Den Haag, 1991.
  • John Landwehr. Het Nederlandse kookboek 1510-1945. Een bibliografisch overzicht. 't Goy-Houten, 1995.
  • Yvonne Gnirrep. De geschiedenis van het koken. In: De boekenwereld 29 (2013), nr. 6, p. 12-17.

General

De titels in de collectie kunnen op termijn aangevraagd worden via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Processing Information

De collectie wordt ontsloten middels de catalogus van de Universiteit van Amsterdam. Aan de beschrijvingen worden de collectieaanduidingen 'Collectie Stichting Gastronomische Bibliotheek' en 'Collectie Joop Witteveen en Bart Cuperus' toegevoegd.

Title
Beschrijving van de collectie Joop Witteveen en Bart Cuperus (1800-2009)
Author
J.J. Mammen
Date
2014
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland