Skip to main content

Collectie Johannes van Dam

 Collection
Identifier: UBA450

Scope and Contents

De collectie bevat Nederlandse, in het Nederlands vertaalde en buitenlandse kookboeken, huishoudelijke handboeken, boeken over voedingsleer, over etiquette en over drank, alsmede literatuur over deze onderwerpen. Behalve boeken bevat de collectie ook brochures, handschriften, menukaarten, prenten en schilderijen.

Dates

  • ca. 1700-2013
  • Majority of material found within 1850-2013

Creator

Language of Materials

Nederlands, Frans, Duits en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal in deze collectie wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Johannes van Dam (1946-2013) schreef als vaste medewerker in Het Parool en Elsevier, en enige tijd voor De Morgen. Hij publiceerde ook elders over gastronomische onderwerpen. Zijn magnum opus DedikkevanDam verscheen in 2005. Van dit omvangrijke naslagwerk, waarin ook recepten zijn opgenomen, werd in 2012 een bijgewerkte en aangevulde editie uitgebracht. Van Dam was een veelgevraagd spreker voor lezingen, symposia en voor radio en TV. Samen met Joop Witteveen werkte hij mee aan tentoonstellingen, waaronder Koks en keukenmeiden in 2005 bij de Bijzondere Collecties. In 2012 verscheen een kookboek dat hij samen met Dick Matena maakte: Koken op Bommelstein. Zijn wekelijkse recensies van restaurants voor Het Parool bewerkte hij tot de gids Lekker Amsterdam die van 1998 tot 2013 jaarlijks verscheen. Vanaf 2009 verscheen de gids ook als iPhone-applicatie. Johannes van Dam overleed op 18 september 2013 in Amsterdam.

Extent

230 meter

Abstract in Dutch

De collectie Johannes van Dam bevat boeken, brochures en handschriften over eten en drinken uit de periode 1705-2013. Deze collectie is sinds de jaren 1980 bijeengebracht door de gastronoom, culinair schrijver en recensent Johannes van Dam.

Abstract in English

The collection brought together by Johannes van Dam contains books, leaflets and manuscripts on food and drink from the 1705-2013 period. The collection was started in the 1980s by the gourmet, culinary author and culinary reviewer Johannes van Dam.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

Johannes van Dam nam in 1983 de Kookboekhandel van Titia Bodon aan de Willemsparkweg over en verhuisde deze naar de Runstraat. Hij verkocht er zowel oude als nieuwe kookboeken tot hij 1989 de winkel overdeed aan Jonah Freud. Een deel van de inventaris vormde daarna de basis van zijn collectie die hij uitbreidde met aankopen bij de Athenaeum Boekhandel, waar hij boven woonde, bij antiquariaten en op markten, in het bijzonder op de vrijdagse boekenmarkt op het Spui. Daarnaast kreeg hij veel boeken en brochures aangeboden door zijn lezers en nieuwe boeken ter recensering van uitgevers. Hij beschouwde zijn bibliotheek als een werkbibliotheek, een noodzakelijk instrument voor zijn werk als schrijver. In 1993 bracht hij zijn bibliotheek op papier onder bij de Stichting Gastronomische Bibliotheek, die hij daartoe samen met Joop Witteveen en Bart Cuperus had opgericht.

Immediate Source of Acquisition

De Stichting Gastronomische Bibliotheek besloot in 2005 om de bibliotheek op termijn onder te brengen bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. In 2011 zijn 273 boeken over drank overgebracht; na zijn overlijden is de gehele collectie ondergebracht bij de Bijzondere Collecties.

Accruals

Er zijn geen aanvullingen te verwachten.

Related Materials

De collectie maakt deel uit van de Gastronomische Bibliotheek . De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam beheren ook de collecties van de Bibliotheek Voorlichtingsbureau voor de Voeding , de collectie van het Culinair Museum Amersfoort , de collectie Gourmand World Cookbook Awards en de collectie Heijting .

Separated Materials

Voorwerpen verzameld door Johannes van Dam zijn door de Stichting Gastronomische Bibliotheek ondergebracht bij het Museum Van Loon.

Bibliography

  • Garrelt Verhoeven en Sytze van der Veen. De bibliotheek van een fijnproever. In: De boekenwereld 29 (2013), nr. 6, p. 2-11.
  • Johannes van Dam, Joop Witteveen. Koks & keukenmeiden. Amsterdamse kookboeken uit de Gastronomische Bibliotheek en de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Amsterdam, 2006.
  • Joop Witteveen en Bart Cuperus. Bibliotheca gastronomica. Eten en drinken in Nederland en België, 1474-1960. Amsterdam, 1998.
  • André L. Simon. Bibliotheca gastronomica. A catalogue of books and documents on gastronomy. The production, taxation, distribution and consumption of food and drink, their use and abuse in all times and among all peoples. London, 1953.
  • Georges Vicaire. Bibliographie gastronomique. A bibliography of books appertaining to food and drink and related subjects, from the beginning of printing to 1890 = Une bibliographie de la gastronomie et des sujets rélatifs depuis le commencement de l'imprimerie à 1890. 2nd ed. London, 1954.
  • Kookboeken door de eeuwen heen & Moge het u wel bekomen! Catalogus van de tentoonstellingen. Den Haag, 1991.
  • John Landwehr. Het Nederlandse kookboek 1510-1945. Een bibliografisch overzicht. 't Goy-Houten, 1995.

General

De titels in de collectie zullen op termijn aangevraagd kunnen worden via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Processing Information

De collectie wordt in delen ontsloten middels de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Beschrijving van de collectie Johannes van Dam (1705-2013)
Author
Joke Mammen
Date
2014
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland