Skip to main content

Collectie Coby Heijting-Klein en Willem Heijting

 Collection
Identifier: UBA449

Scope and Contents

De collectie bevat gedragsliteratuur, waaronder etiquetteboeken, praktische handleidingen voor de huishouding en kookboeken. De kookboeken, variƫrend van handgeschreven receptenboeken tot handboeken voor beroepskoks en banketbakkers, zijn in de collectie het sterkst vertegenwoordigd. Van veel uitgaven zijn verschillende drukken aanwezig, waardoor het mogelijk is om de ontwikkeling in denkbeelden en receptuur te volgen. De collectie biedt een overzicht van Nederlandse gedrags-, huishoud- en kookboeken uit de periode 1760-1960.

Willem en Coby Heijting hechten veel belang aan de fysieke staat van de boeken en brochures. Gedrags-, huishoud- en kookboeken zijn typische gebruiksboeken die, als ze al bewaard zijn gebleven, vaak sporen van intensief gebruik vertonen. Zij lieten zich in hun beslissing om een item in de collectie op te nemen vaak leiden door de fysieke staat waarin het boek of de brochure zich bevond. Daardoor is een uitgelezen collectie ontstaan van vele in goede staat verkerende uitgaven, waaronder vele zeldzame exemplaren.

Dates

  • 1760-1960

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Duits en Maleis

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal in deze collectie wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De collectie is bijeengebracht door het echtpaar Willem en Coby Heijting-Klein (1944-2020). Willem Heijting (1943) was conservator Bijzondere Collecties en hoofd van het Studiecentrum voor Protestantse Boekcultuur bij de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit te Amsterdam en vervolgens adjunct-directeur van deze bibliotheek. Hij promoveerde op een onderwerp op het raakvlak van de boek- en de kerkgeschiedenis en publiceert regelmatig op die terreinen.

Extent

2400 items

Abstract in Dutch

De collectie Heijting bevat Nederlandse gedrags-, huishoud- en kookboeken uit de periode 1760-1960. De collectie is sinds de jaren 1960 van de vorige eeuw bijeengebracht door het echtpaar Willem en Coby Heijting. Eind 2012 werd de collectie geschonken aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De collectie zal nog worden aangevuld.

Abstract in English

The collection of Willem and Coby Heijting consists of Dutch comportment, housekeeping and cookery books dating from the years 1760-1960. The collection was started by Mr and Mrs Heijting in the 1960s and was donated to the Special Collections department of the University of Amsterdam in 2012. Further additions to the collection are planned.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

Het echtpaar Heijting is in de jaren 1960 op initiatief van Coby Heijting-Klein gedrags-, huishoud- en kookboeken in het Nederlands gaan verzamelen. Een belangrijke reden daarvoor was beider interesse in de geschiedenis van het dagelijks leven in Nederland. De collectie is opgebouwd door aankopen op (boeken)markten, bij antiquariaten, veilingen en via internet.

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in december 2012 geschonken aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en in mei 2013 publiekelijk overgedragen tijdens het minisymposium 'Om de tafel' dat ter gelegenheid van deze overdracht werd georganiseerd door Bijzondere Collecties.

Accruals

De collectie zal in de toekomst nog worden aangevuld.

Related Materials

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam beheren ook de collecties van de Bibliotheek Voorlichtingsbureau voor de Voeding, de collectie van het Culinair Museum Amersfoort, de collectie van de Stichting Gastronomische Bibliotheek en de collectie Gourmand World Cookbook Awards .

Deze collectie maakt deel uit van de omvangrijke collectie Geschiedenis van de Voeding.

Bibliography

  • Willem Heijting. Kookboek en commercie, ca. 1800-1920. In: De boekenwereld 29 (2013), nr. 6, p. 34-41.
  • B.P.M. Dongelmans. Comme il faut. Etiquetteboeken in de negentiende eeuw. In: De negentiende eeuw 23 (1999), p. 89-123.
  • Willem Heijting. De denkende huisvrouw. Gedrags-, huishoud- en kookboeken uit twee eeuwen. In: Jaarboek van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen 16 (2008), p. 155-210.

General

De titels in de collectie kunnen aangevraagd worden via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Processing Information

De titels in de collectie zijn opgenomen in de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Beschrijving van de collectie Coby Heijting-Klein en Willem Heijting (1760-1960)
Author
Joke Mammen
Date
2014
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland