Skip to main content

Collectie van de Gourmand World Cookbook Awards 2012

 Collection
Identifier: UBA409

Scope and Contents

De collectie bevat de kookboeken en de boeken over drank, afkomstig uit 90 landen, gepubliceerd tussen 15 november 2010 en 14 november 2011, die voor de prijsvraag zijn ingezonden aan de Gourmand World Cookbook Awards. De collectie bestaat voor een groot deel uit de in 2012 genomineerde en bekroonde boeken en is aangevuld met voor de competitie ingezonden boeken uit diverse landen. De collectie biedt een internationaal overzicht van kookboeken en boeken over drank uit 2011.

Dates

  • 2011-2012

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Engels en Frans

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Gourmand World Cookbook Awards is een jaarlijkse internationale prijsvraag voor het beste kookboek en het beste boek over drank. Op initiatief van Édouard Cointreau werd de prijsvraag in 1995 voor het eerst georganiseerd onder de naam World Cookbook Awards. De bekroonde boeken werden in 1995 en 1996 bekendgemaakt tijdens de Frankfurter Buchmesse en tot 1999 gepubliceerd in het tijdschrift The International Cookbook Review. In 2001 veranderde de naam in Gourmand World Cookbook Awards. Na Frankfurt vonden de prijsuitreikingen in verschillende landen plaats. Sinds 2010 wordt de prijsuitreiking gecombineerd met de Paris Cookbook Fair, waarvan Édouard Cointreau president is.

Extent

7 meter

Abstract in Dutch

Gourmand World Cookbook Awards worden sinds 1995 jaarlijks uitgereikt voor kookboeken en boeken over drank die worden ingezonden van over de hele wereld. De collectie Gourmand World Cookbook Awards 2012 bevat de genomineerde boeken uit 2011, waarvan een deel bekroond werd tijdens de prijsuitreiking in Parijs in maart 2012. De collectie werd begin 2013 overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De collectie bevat kookboeken en boeken over drank uit 90 landen. De collectie biedt een internationaal overzicht van kookboeken en boeken over drank uit 2011.

Abstract in English

The annual Gourmand World Cookbook Awards honor since 1995 cookery books and books on drinks from all over the world. The nominated books of 2011, including most of the award winning books presented at the award ceremony of 12 March 2012, were donated by Gourmand World Cookbook Awards to the Special Collections of the University of Amsterdam in January 2013. The collection contains books on food and drink, originating from 90 countries. The better part of the books were honored with the Gourmand World Cookbook Award.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Custodial History

Voor de competitie van 2012 werden boeken over eten en drinken ingestuurd die tussen 15 november 2010 en 14 november 2011 zijn gepubliceerd. Inzendingen kwamen van auteurs, uitgevers en lezers van over de hele wereld. Deelname aan de prijsvraag is gratis. Uit alle inzendingen (circa 8000 boeken uit 162 landen) werden eerst per land de beste uitgekozen. Deze lijst van 283 genomineerden is half december 2011 gepubliceerd. Daarna zijn de genomineerde boeken geordend in 40 categorieën voor de kookboeken en 18 categorieën voor de boeken over drank. Van enkele boeken werd vervolgens al in december bekendgemaakt dat zij een prijs hadden gewonnen. In de meeste overige categorieën zijn de winnaars tijdens de ceremonie in Parijs in het historische theater Les Folies Bergère in Parijs bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking.

Immediate Source of Acquisition

De collectie werd in januari 2013 verworven.

Appraisal

De collectie van in 2012 genomineerde en bekroonde boeken is niet volledig. Enkele boeken uit diverse landen, waaronder Frankrijk, ontbreken. De collectie genomineerde en bekroonde boeken is aangevuld met voor de competitie ingezonden kookboeken en boeken over drank uit diverse landen.

General

De titels in de collectie kunnen aangevraagd worden via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Processing Information

De oorspronkelijk op land en daarbinnen op categorie geordende collectie wordt itemsgewijs in de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam ontsloten.

Title
Inventaris van de collectie van de Gourmand World Cookbook Awards 2012 (2011-2012)
Author
J.J. Mammen
Date
2013
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland