Skip to main content

Gastronomische Bibliotheek

 Collection
Identifier: UBA211

Scope and Contents

In de Gastronomische Bibliotheek zijn de collectie van Johannes van Dam en de collectie van Joop Witteveen en Bart Cuperus ondergebracht. De collecties bestaan uit informatiedragers en voorwerpen over de geschiedenis van de voeding in de ruimste zin van het woord. Tot nu toe is de collectie van Johannes van Dam boeken overgedragen en is een deel van de collectie van Joop Witteveen en Bart Cuperus overgedragen.

Dates

  • 1705-2013
  • Majority of material found within 1850-2013

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Frans, Duits, Engels en Italiaans

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam. Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Stichting Gastronomische Bibliotheek werd in 1993 opgericht door Johannes van Dam, Joop Witteveen en Bart Cuperus om hun particuliere verzamelingen op het gebied van de geschiedenis van de voeding voor de toekomst veilig te stellen. De Stichting besloot in 2005 de bibliotheek op termijn onder te brengen bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Extent

14685 items

Abstract in Dutch

In de Gastronomische Bibliotheek zijn de collecties ondergebracht van Joop Witteveen en Bart Cuperus en van Johannes van Dam. Vanaf 2008 worden delen van de collectie in beheer gegeven aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het nu bij Bijzondere Collecties ondergebrachte deel bevat naast Nederlandse kookboeken, Duitse, Franse en Engelse kookboeken en verder boeken over drank, etiquette, kooktechnieken, huishoudkunde en voedingsleer.

Abstract in English

The "Stichting Gastronomische Bibliotheek" (Foundation Gastronomic Library) incorporates the library of bibliographer and food historian Joop Witteveen and his partner Bart Cuperus and the library of foodwriter Johannes van Dam. From 2006 onwards parts of the collection Stichting Gastronomische Bibliotheek are being transferred to the Special Collections of the University of Amsterdam. The "Gastronomische Bibliotheek" (Gastronomic Library) at the moment contains Dutch cookery books, a few German, French and English cookery books and also books on beverages, etiquette, cooking techniques, home economics and dietary studies.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Op 15 juni 2006 werd een overeenkomst getekend door de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam en de Stichting Gastronomische Bibliotheek. Hierin verbond de Universiteitsbibliotheek zich de bibliotheek van de Stichting na de overdracht aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam te beheren. De bibliotheek blijft vooralsnog grotendeels gevestigd op de twee huidige locaties. In 2008 en 2011 werden delen van de collectie van Joop Witteveen en Bart Cuperus en van Johannes van Dam aan de Bijzondere Collecties overgedragen. In 2013 werd de collectie van Johannes van Dam in zijn geheel overgedragen.

Accruals

De gehele Gastronomische Bibliotheek zal uiterlijk een jaar na het overlijden van de laatste van de drie oorspronkelijke oprichters in beheer worden overgedragen aan de Bijzondere Collecties.

Related Materials

De Gastronomische Bibliotheek maakt deel uit van de omvangrijke collectie Geschiedenis van de Voeding bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Separated Materials

Een deel van de Gastronomische Bibliotheek is nog niet aan de Bijzondere Collecties overgedragen. Voor inlichtingen over het deel van de Gastronomische Bibliotheek dat nog bij Joop Witteveen en Bart Cuperus berust, kunt u contact opnemen met de balie van de Onderzoekzaal van de Bijzondere Collecties.

Bibliography

  • Johannes van Dam, Joop Witteveen. Koks & keukenmeiden. Amsterdamse kookboeken uit de Gastronomische Bibliotheek en de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Amsterdam, 2006.
  • Joop Witteveen en Bart Cuperus. Bibliotheca gastronomica. Eten en drinken in Nederland en België, 1474-1960. Amsterdam, 1998.
  • André L. Simon. Bibliotheca gastronomica. A catalogue of books and documents on gastronomy. The production, taxation, distribution and consumption of food and drink, their use and abuse in all times and among all peoples. London, 1953.
  • Georges Vicaire. Bibliographie gastronomique. A bibliography of books appertaining to food and drink and related subjects, from the beginning of printing to 1890 = Une bibliographie de la gastronomie et des sujets rélatifs depuis le commencement de l'imprimerie à 1890. 2nd ed. London, 1954.

General

Het materiaal kan worden aangevraagd via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Processing Information

De collectie wordt itemsgewijs ontsloten in de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam. Aan de beschrijvingen worden de collectieaanduidingen 'Collectie Stichting Gastronomische Bibliotheek', 'Collectie Johannes van Dam' of 'Collectie Witteveen en Cuperus' toegevoegd.

Title
Inventaris van de Gastronomische Bibliotheek (1854-2009)
Author
J.J. Mammen
Date
2011
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland