Skip to main content

Collectie Culinair Museum Amersfoort

 Collection
Identifier: UBA210

Scope and Contents

De collectie bevat onder andere Nederlandse, Franse, Duitse, Engelse en Amerikaanse kookboeken, voornamelijk uit de 19e en 20e eeuw, en boeken in diverse talen over keukens uit alle delen van de wereld, drank, voedingsleer, huishoudkunde, restaurant- en hotelwezen en andere onderwerpen uit de geschiedenis van de voeding. Het gaat om in totaal 1400 items uitgegeven voor 1961 en honderd zeldzame en/of kwetsbare items uitgegeven na 1960. Bovendien bevat de collectie ruim zestig handschriften, waaronder kookboeken, schriftjes met recepten of menu's, huishoudboekjes en geschreven lesmateriaal voor een huishoudschool), drie meter tijdschriften op het gebied van de Nederlandse en buitenlandse gastronomie en vijf meter menukaarten.

Dates

  • 1779-1990
  • Majority of material found within 1880-1960

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Frans, Duits, Engels en Maleis

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Biographical / Historical

De kok en restaurateur W.E.L. te Meij (1911-1991) had de leiding over verschillende restaurants, zoals Hoornwijck in Rijswijk (1952-1972) en House of Lords (1972-1974) in Den Haag. Hij schreef diverse kookboeken en vertaalde en bewerkte L'art culinaire moderne van de beroemde Franse kok Henri-Paul Pellaprat.

Zijn collectie kookboeken vormde de basis voor de bibliotheek van het Culinair Museum dat in 1994 zijn deuren opende voor het publiek en gevestigd was in een deel van het voormalige klooster de Mariënhof aan de Kleine Haag 2 in Amersfoort. Het initiatief voor de oprichting van het Culinair Museum werd in 1986 genomen door de Werkgroep Culinair Museum die bestond uit vertegenwoordigers van Museum Flehite en van Golden Tulip Hotels Holland. Het gebouw de Mariënhof werd ter beschikking gesteld door de gemeente Amersfoort. De exploitatie van het museum diende uit sponsorgelden te worden bekostigd. In 1989 werd de Stichting Vrienden van het Nederlands Culinair Museum opgericht die tot doel had de sponsorgelden te werven. De Stichting Mariënhof, opgericht in 1990, beheerde het gebouw en de Stichting Exploitatie Mariënhof was er voor de exploitatie van het museum. In 1991 werd contractueel vastgelegd dat Museum Flehite de museumstaf, in de vorm van een directeur, een conservator en een museumtechnicus, ter beschikking zou stellen. Het Culinair Museum fungeerde in deze zin als dependance van Museum Flehite. In 2008 werd het museum gesloten.

De bibliotheekcollectie van het Culinair Museum werd overgenomen door de Stichting Bibliotheken Eemland, waarin de openbare bibliotheken van Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden en Woudenberg zijn ondergebracht.

Extent

35 meter

Abstract in Dutch

De collectie Culinair Museum Amersfoort komt voort uit de bibliotheek van het Culinair Museum die van 1994 tot 2008 was gevestigd in het voormalig klooster de Mariënhof in Amersfoort. De kern van de collectie wordt gevormd door de verzameling boeken en menukaarten van de kok en restaurateur W.E.L. te Meij uit Rijswijk (ZH). De collectie is, na opheffing van het museum, overgedragen aan de Stichting Bibliotheken Eemland en gesplitst in twee delen. Het historische deel van de collectie is in bruikleen overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Dit deel bestaat uit gedrukte werken van voor 1961 waaronder kookboeken uit Nederland, de Europese landen en Noord-Amerika; boeken over drank, etiquette, kooktechnieken, de professionele keuken, voedingsleer en hotel- en restaurantwezen. Bovendien zijn in dit deel van de collectie handschriften en tijdschriften opgenomen op het gebied van de gastronomie en menukaarten.

Abstract in English

The "Collectie Culinair Museum Amersfoort" (Culinary Museum Amersfoort Collection) originated from the culinary museum which was housed from 1994 to 2008 in the former monastery the Mariënhof in Amersfoort. The core of the collection is formed by the collection of books and menus of the Dutch cook and restaurant owner W.E.L. te Meij from Rijswijk. After the museum closed down, the collection was transferred to Stichting Bibliotheken Eemland and split into two parts. The historical part of the collection was given on loan to the Special Collections of the University of Amsterdam. It includes material printed before 1961, such as cookery books from the Netherlands, from other European countries and from North-America, books about beverages, etiquette, cooking techniques, the professional kitchen, dietary studies, and books about the hospitality industry. The collection also contains manuscripts, journals about gastronomy and menus.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De bibliotheek van het Culinair Museum was van 1994 tot 2008 gevestigd in een aparte ruimte in de Mariënhof en kon op afspraak bezocht worden. Enkele stukken uit de bibliotheekcollectie werden in een vitrine in het museum tentoongesteld. Kern van de bibliotheek werd gevormd door de particuliere verzameling van de kok en restaurateur W.E.L. te Meij die in 1986 aangekocht werd door Museum Flehite ten behoeve van het Culinair Museum in oprichting. Delen uit de bibliotheek zijn getoond in Museum Flehite in de tentoonstelling "Het Nederlands Culinair Museum komt naar Amersfoort met o.a. kookboeken uit de collectie W.E.L. te Meij", die van 11 juli - 8 augustus 1987 gehouden werd. De collectie is in de periode 1986-2008 uitgebreid en omvatte in 2008 naast 3500 boeken ook tijdschriften, documentatie en menukaarten. Op 1 mei 2008 werd vrijwel de gehele collectie, met uitzondering van de doubletten, overgedragen door de directeur van "Amersfoort in C" aan de directeur van Stichting Bibliotheken Eemland. De collectie vormt sindsdien de basis voor de deelname van Bibliotheken Eemland aan het landelijke project Digitale Etalages, namelijk aan de vorming van "De Culinaire Etalage".

Immediate Source of Acquisition

Nadat de bibliotheek overgebracht was naar de Stichting Bibliotheken Eemland heeft het Museum op 1 juli 2008 doubletten uit de collectie geschonken aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Op 22 december 2009 werden alle uitgaven gedrukt voor 1961, de handschriften en alle kwetsbare en zeldzame uitgaven en andere drukwerken, zoals menu's, brochures en visitekaartjes van het Culinair Museum door Stichting Bibliotheken Eemland in bruikleen overgedragen.

Appraisal

De collectie is van betekenis voor de bestudering van de geschiedenis van de voeding met name in de Westerse wereld.

Accruals

De collectie is compleet overgedragen; aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

De collectie Culinair Museum Amersfoort maakt deel uit van de omvangrijke collectie Geschiedenis van de Voeding bij het Allard Pierson.

De Collectie menukaarten van het Culinair Museum Amersfoort maakt deel uit van deze collectie en is apart beschreven.

Separated Materials

De Bibliotheken Eemland beheren het moderne deel van de Collectie Culinair Museum Amersfoort: ca. 2000 boeken (uitgegeven na 1960), enkele tijdschriften en foldermateriaal. Deze collectie wordt verder aangevuld op het gebied van de moderne Nederlandse en internationale kookkunst.

Bibliography

  • B.G.J. Elias. Het Culinair Museum. Een bijzonder recept met een bittere nasmaak. In: Flehite. Historisch jaarboek voor Amersfoort en omstreken (2009), p. 71-83.
  • Robin Bruinsma. Culinair Museum ter ziele, kookboeken naar bibliotheek. In: AD Amersfoortse courant 07-04-2008.
  • Adriaan de Boer. Aanbellen voor aroma. In: De Volkskrant 28-01-1995.
  • Thera Coppens. Het lekkerste museum van Nederland. In: Vitrine 7 (1994), nr. 5, p. 32-33.
  • A.L. Abbink, W.E.L. te Meij. Menus historiques. Den Haag, 1982.
  • [W.E.L. te Meij]. Cartes menu = Menu cards = Menükarten = Menukaarten. 1812-1951. [Z.p.], 1979.
  • André L. Simon. Bibliotheca gastronomica. A catalogue of books and documents on gastronomy. The production, taxation, distribution and consumption of food and drink, their use and abuse in all times and among all peoples. London, 1953.
  • Georges Vicaire. Bibliographie gastronomique. A bibliography of books appertaining to food and drink and related subjects, from the beginning of printing to 1890 = Une bibliographie de la gastronomie et des sujets rélatifs depuis le commencement de l'imprimerie à 1890. 2nd ed. London, 1954.
  • Joop Witteveen en Bart Cuperus. Bibliotheca gastronomica. Eten en drinken in Nederland en België, 1474-1960. Amsterdam, 1998.

General

De gedrukte werken kunnen worden aangevraagd met behulp van de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam. De handschriften en menukaarten kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De boeken worden itemsgewijs ontsloten via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam. De handschriften zijn nog niet ontsloten. De menukaarten zijn apart beschreven in de Collectie menukaarten van het Culinair Museum Amersfoort.

Title
Inventaris van de collectie Culinair Museum Amersfoort (1779-1990)
Author
J.J. Mammen
Date
2011
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland