Skip to main content

Collectie Andrew de Graaf

 Collection
Identifier: UBA116

Scope and Contents

In de collectie nemen stukken betreffende de rol van Andrew de Graaf als inspecteur van de Centraal Bond voor Inwendige Zending en Christelijke Philantropische Inrichtingen in Nederland en zijn rol als voorzitter van de Fédération abolitioniste internationale een belangrijke plaats in. Daarnaast is er veel correspondentie bewaard, voor een groot deel met familieleden.

Dates

  • 1880-1985
  • Majority of material found within 1900-1940

Creator

Language of Materials

Nederlands en Frans

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Aangezien het materiaal op microfilm beschikbaar is, is voor raadpleging van originele documenten toestemming vereist van de collectiebeheerder. Indien toestemming verkregen is, wordt het materiaal alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Andrew de Graaf werd in 1867 in Rotterdam geboren als zoon van de predikant Nicolaas Hendrik de Graaf (1823-1886) en Johanna Elisabeth Pierson (1830-1913). Andrew studeerde rechten in Amsterdam, waar hij tijdens zijn studietijd in contact kwam met de dichter Herman Gorter en de componist Alphons Diepenbrock. Als redacteur van het Amsterdamse studentenblad Propria Cures kwam hij in contact met Lodewijk van Deyssel en De Nieuwe Gids. In 1896 promoveerde hij op Een beschouwing over de geschiedenis van het straffen. Twee jaar later werd hij secretaris van de afdeling Utrecht van het Nederlands Genootschap tot Zedelijke Verbetering der Gevangenen, de eerste van een groot aantal bestuursfuncties op maatschappelijk gebied. In 1900 trouwde hij met Jacoba Catharina Dionysia Koenen. Binnen Nederland was De Graafs belangrijkste functie die van inspecteur van de Centraal Bond voor Inwendige Zending en Christelijke Philantropische Inrichtingen, waarvoor hij zeventien rapporten uitbracht. Internationaal maakte hij zich sterk voor de afschaffing van door de overheid gereglementeerde prostitutie en de afschaffing van de vrouwenhandel. In 1920 werd hij voorzitter van de Fédération abolitioniste internationale en in 1937 bovendien van de Internationale Federatie tot Bestrijding van de Vrouwenhandel. De Graaf stierf in 1945 in Zeist.

Extent

1.5 meter

Abstract in Dutch

De collectie van Andrew de Graaf (1867-1945) bevat een omvangrijke correspondentie en stukken die betrekking hebben op zijn rol in de christelijke weldadigheid in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Abstract in English

The collection on Andrew de Graaf (1867-1945) contains a large amount of correspondence and documents concerning his role in the acts of christian charity that were done in the first half of the twentieth century.

Arrangement

De collectie Andrew de Graaf is grotendeels ondergebracht in rubriek RA 01. Een klein deel van het materiaal dat hem betreft vormt de rubriek RA 15 (De Graaf-Koenen). Het gedeelte onder RA 15 is onderverdeeld in handschriften, brieven en iconografisch materiaal.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De collectie Andrew de Graaf, die door het echtpaar Van Stipriaan Luïscius-de Graaf oorspronkelijk was geschonken aan het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme, is in 1993 overgedragen aan de Stichting Het Réveil-Archief.

Immediate Source of Acquisition

De collectie van de Stichting Het Réveil-Archief, waarvan de collectie Andrew de Graaf deel uitmaakt, berust sinds 1931 als bruikleen in de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Appraisal

De collectie is van belang voor wie zich bezighoudt met de ontwikkeling van christelijke weldadigheidsinstellingen in Nederland in de eerste helft van de twintigste eeuw. Uit dezelfde periode zijn er stukken over de internationale strijd tegen de afschaffing van de gereglementeerde prostitutie.

Accruals

Er worden geen aanvullingen op de collectie verwacht.

Existence and Location of Copies

De gehele collectie is verfilmd en raadpleegbaar vanaf microfilm.

Related Materials

De collectie maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Het Réveil-Archief .

Bibliography

  • H. de Bie. Mr A. de Graaf. Waardig zoon van het "Réveil", 1867-1945. Den Haag, 1951. (Lichtstralen op de akker der wereld; jrg. 52, nr. 3).
  • J. Trapman. Kunstzin en vroomheid bij Andrew de Graaf (1867-1945) in het laatste decennium van de negentiende eeuw. In: Nederlands Archief voor Kerkgeschiedenis 64 (1984), p. 225-239.
  • J. Trapman. Graaf, Andrew de. In: Biografisch lexicon voor de geschiedenis van het Nederlands protestantisme, 3. Kampen, 1988, p. 144-145.

General

Microfilms van de gehele collectie kunnen worden aangevraagd bij de balie van de Bijzondere Collecties. Vermeld dient te worden: Collectie Andrew de Graaf.

Processing Information

De collectie van Andrew de Graaf is grotendeels ondergebracht in rubriek RA 01.

Title
Beschrijving van de collectie Andrew de Graaf (1880-1985)
Author
E.J. Driessen
Date
2011
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland