Skip to main content

Collectie Jan Willem Bezemer

 Collection
Identifier: UBA712

Scope and Contents

Deze collectie is de nalatenschap van prof. dr. J.W. Bezemer (1921-2000), die als hoogleraar Ruslandkunde werkzaam was aan het Oost-Europa Instituut van de Universiteit van Amsterdam. De collectie bevat boeken, seriewerken en tijdschriften op het gebied van de geschiedenis, economie, landbouw, het recht, etnografie, geografie, kunst, literatuur, filosofie, politicologie, religie en sociologie van Rusland, de Sovjet-Unie en de deelrepublieken. Soort publicaties die in de collectie te vinden zijn: bellettrie, naslagwerken, wetenschappelijke studies, bibliografieën, biografieën, atlassen, plaatwerken en statistisch materiaal. De collectie beslaat een breed tijdsbestek, de nadruk ligt op de periode 1918-1991. Behalve unieke titels bevat de collectie ook exemplaren met Bezemers aantekeningen en titels met bezits- en/of herkomstkenmerken.

Dates

  • 1868-1991
  • Majority of material found within 1918-1991

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Russisch, Nederlands, Duits, Engels en Frans

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Biographical / Historical

Jan Willem Bezemer (Pijnacker 26 juni 1921 – Oldeberkoop 3 oktober 2000) was een historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van Rusland. Bezemer studeerde Slavische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam bij Bruno Becker, hoogleraar Russische geschiedenis en slavistiek. Tijdens zijn studie raakte hij bevriend met Karel van het Reve, de latere slavist en hoogleraar. Bezemer promoveerde in 1956 op het proefschrift De Russische revolutie in westerse ogen. Hij kwam bij de Universiteit van Amsterdam te werken op het Rusland-Instituut, het latere Oost-Europa Instituut, waar hij samen met Karel van het Reve een wetenschappelijke collectie boeken en tijdschriften uit en over de Sovjet-Unie verzamelde. Bezemer volgde in 1957 Bruno Becker op als hoogleraar-directeur van dit instituut. In 1963 was hij Rusland-correspondent voor het Parool in Moskou. Van het Reve, Bezemer, en de Amerikaanse politicoloog Peter Reddaway richtten in 1969 de Alexander Herzenstichting op, om dissidente Sovjetliteratuur in de oorspronkelijke taal of in vertaling in het Westen te kunnen publiceren. In 1986 ging Bezemer met emeritaat. De belangrijkste publicaties waarmee Bezemer ook bekend werd bij een breder publiek zijn Geschiedenis van Rusland: van Rurik tot Brezjnev (1988) en Het einde van de Sovjetunie (1992).

Extent

ca. 1500 items

Abstract in Dutch

Jan Willem Bezemer (1921-2000) was historicus en hoogleraar-directeur van het Oost-Europa Instituut van 1957-1986. Parallel aan de collectievorming van het Rusland-Instituut en later het Oost-Europa Instituut heeft Bezemer zijn wetenschappelijke privécollectie opgebouwd met boeken, seriewerken en tijdschriften op het gebied van de geschiedenis, economie, landbouw, het recht, etnografie, geografie, kunst, literatuur, filosofie, politicologie, religie en sociologie van Rusland, de Sovjet-Unie en de deelrepublieken. De publicaties bestaan uit de volgende soorten materiaal: bellettrie, naslagwerken, wetenschappelijke studies, bibliografieën, biografieën, atlassen, plaatwerken en statistisch materiaal.De collectie beslaat een breed tijdsbestek, de nadruk ligt op de periode 1918-1991. Het is een degelijke wetenschappelijke collectie die inzicht geeft in de geschiedenis van genoemde regio’s in die periode en tevens de collectie van het Oost-Europa Instituut aanvult.

Physical Location

Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 2000 door de weduwe Sylvia Oe (1931-2022) aan de Universiteitsbibliotheek geschonken.

Appraisal

De collectie beslaat een breed tijdsbestek, de nadruk ligt op de periode 1918-1991. Het is een wetenschappelijke collectie die inzicht geeft in de geschiedenis van Rusland, de Sovjet-Unie en de deelrepublieken in die periode en tevens de collectie van het Oost-Europa Instituut aanvult. De collectie van circa 140 meter (circa 5500 titels) is in 2000 in zijn geheel aan de Universiteitsbibliotheek geschonken. In 2022 kwam circa 25 procent daarvan in aanmerking voor opname in de collectie van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam, waarbij het ging om unieke titels en titels met bezits- en/of herkomstkenmerken.

Accruals

De collectie is volledig overgedragen. Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Archief van de Alexander Herzen Foundation (Amsterdam), ondergebracht bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Separated Materials

Het persoonlijke archief van Jan Willem Bezemer is ondergebracht bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG): Archief Jan Willem Bezemer.

Bibliography

Processing Information

Enkele jaren na binnenkomst van de collectie is reeds een deel geselecteerd en ontsloten in de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam. Deze titels zijn helaas niet meer te traceren als behorend bij de collectie Bezemer. Aangezien de collectie grotendeels overlapt met het bezit van de Universiteitsbibliotheek is de rest van de collectie in 2022 ontdubbeld en zijn de unieke titels, exemplaren met aantekeningen van Bezemer en in het algemeen titels met bezits- en/of herkomstkenmerken geselecteerd om ook opgenomen te worden in de collectie van de Universiteitsbibliotheek. Ook titels van voor 1900 zijn opgenomen. De selectie van 2022 is nog niet op titelniveau ontsloten.

Title
Beschrijving van de collectie Jan Willem Bezemer, 1868-1991
Author
Laetitia Hamel en Agata Studzinska
Date
2022
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland