Skip to main content

Archief van J.G. de Hoop Scheffer

 Fonds
Identifier: UBA628

Scope and Contents

Het archief bestaat uit zes omvangrijke banden die handgeschreven dictaten bevatten en circa 40 losse eigenhandig geschreven cahiers met preken. Zowel de dictaten als de preken komen uit dezelfde periode – uit de jaren 1860-1890 toen J.G. de Hoop Scheffer werkzaam was als hoogleraar aan het Seminarium der Doopsgezinden in Amsterdam en aan de Universiteit van Amsterdam. De dictaten betreffen de volgende onderwerpen: geschiedenis van de doopsgezinden in Nederland, geschiedenis van de boeken van het Nieuwe Testament, uitlegkunde van het Oude en Nieuwe Testament, geschiedenis van de oudchristelijke letterkunde, oorsprong der vier Evangelieverhalen en algemene kerkgeschiedenis. De cahiers van preken bevatten behalve de tekst van de preek ook andere aantekeningen – het votum en groet die een predikant aan het begin van een kerkdienst uitspreekt, nummers van de psalmen, hoofdstukken en verzen van de Evangeliën die tijdens de vieringen gelezen en gezongen werden.

Dates

  • 1860-1890

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Jacob Gijsbert de Hoop Scheffer (in 1819 te Den Haag geboren en in 1893 te Amsterdam overleden) was een Nederlands historicus, doopsgezind predikant en hoogleraar in de theologie. Hij werkte als predikant in de doopsgezinde gemeenten in Hoorn (1843-46), Groningen (1846-49) en Amsterdam (1849-59). In de periode 1860-1889 was hij werkzaam als hoogleraar aan het Doopsgezind Seminarium Amsterdam. Hij doceerde kerkgeschiedenis en de predikkunde. Toen het Athenaeum van Amsterdam een universiteit werd in 1877, werd de Hoop Scheffer aan deze universiteit benoemd tot hoogleraar en gevraagd om kerkgeschiedenis te doceren. In het jaar 1890 ging hij met emeritaat.

Extent

ca. 1 meter

Abstract in Dutch

Het archief bestaat uit een verzameling van handgeschreven dictaten en preken van J.G. de Hoop Scheffer, hoogleraar aan het Doopsgezind Seminarium in Amsterdam, uit de periode 1860-1890. Het archief is van groot belang voor de bestudering van de geschiedenis van de doopsgezinde geloofsgemeenschap en hun vorming in de 19e eeuw. Bovendien is het een omvangrijke bron van informatie op het gebied van theologie en de kerkgeschiedenis. Het archief geeft ook inzicht in de geschiedenis en ontwikkeling van dictaat en preek als literaire genres.

Abstract in English

The archive comprises a collection of handwritten lecture notes and sermons by J.G. de Hoop Scheffer, professor at the Mennonite Doopsgezind Seminarium Amsterdam, and covers the years 1860 to 1890. It is of major importance for the study of the history of the Mennonite religious community and its development in the 19th century. It is furthermore a comprehensive source of information about theology and church history. The archive also sheds light on the history and development of lecture notes and sermons as literary genres.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

De preken en dictaten van J.G. de Hoop Scheffer maken deel uit van de Collectie van de Verenigde Doopsgezinde Gemeente Amsterdam die in het jaar 1968 aan de Universiteitsbibliotheek in bruikleen gegeven is.

Appraisal

Het archief is van belang voor de bestudering van de doopsgezinde geschiedenis in de tweede helft van de 19e eeuw toen J.G. de Hoop Scheffer hoogleraar was aan het Doopsgezind Seminarium en aan de Universiteit van Amsterdam. De Hoop Scheffer was bovendien een belangrijk persoon voor de bibliotheek van het seminarium die in 1968 aan de Universiteitsbibliotheek in bruikleen is gegeven door de Verenigde Doopsgezinde Gemeente Amsterdam. Hij maakte een catalogus ervan die in 1885-1888 in druk verscheen.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Een vrij compleet archief van de Doopsgezinde Gemeente Amsterdam is in bewaring gegeven bij het Stadsarchief Amsterdam: 1120 Inventaris van het Archief van Verenigde Doopsgezinde Gemeente van Amsterdam en rechtsvoorgangers.

Het archief van J.G. de Hoop Scheffer maakt deel uit van de Collectie van de Verenigde Doopsgezinde Gemeente Amsterdam.

Catalogus van de bibliotheek der Vereenigde Doopsgezinde Gemeente te Amsterdam, bewerkt door J.G. de Hoop Scheffer.

Bibliography

Processing Information

Het archief is niet bewerkt.

Title
Inventaris van het archief van J.G. de Hoop Scheffer, 1860-1890
Author
Agata Studzinska
Date
2022
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland