Skip to main content

Archief van Hendrik Engel

 Fonds
Identifier: UBA731

Scope and Contents

Het archief bestaat uit 21 archiefdozen. Zes van deze dozen hebben de opdruk ‘geschiedenis’ en bevatten correspondentie van Hendrik Engel en overdrukken van zijn eigen publicaties gedurende de jaren 1930-1960. Ook zijn er twee dozen met correspondentie waarin persoonlijke correspondentie van Engel zit en overdrukken uit de periode 1907-1938.

Daarnaast zijn er ook dozen die documentatie van Engels wetenschappelijke onderzoeken uit de jaren 1920-1960 bevatten. Er is één doos met correspondentie over Nudibrianchiata waarin voornamelijk brieven gericht aan Engel zitten betreffende dit onderwerp. Ook zijn er publicaties van Engel te vinden met zijn aantekeningen betreffende Hirundinea. Verder zijn er beschreven overdrukken, foto’s, illustraties, handschriften en drukproeven over Echinodermata. Tevens zijn er 2 dozen met typoscripten, overdrukken en drukproeven over mollusken (weekdieren) aanwezig die voorzien zijn van handgeschreven aantekeningen.

Tenslotte zijn er 5 dozen met diverse, door Engel van aantekeningen voorziene, overdrukken, typoscripten, literatuurlijsten. Ook bevatten deze dozen aantekeningen voor Engels colleges, foto’s en redevoeringen van Engel bij feestelijke gelegenheden. Deze beslaan de periode ca. 1900-1980.

Dates

  • ca. 1900-1980
  • Majority of material found within ca. 1930-1950

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Hendrik Engel (1898–1981) werd in 1898 geboren in Koog aan de Zaan. Hij volgde de hbs in Zaandam en studeerde vervolgens van 1918 tot en met 1924 biologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1925 promoveerde hij aan dezelfde universiteit met een proefschrift over malacologie (weekdierkunde). Gedurende de rest van zijn leven zou hij zijn onderzoek weiden aan dit onderwerp en in het bijzonder de Echinodermata en Mollusca (weekdieren) en Opisthobranchia (stekelhuidigen). Later in zijn carrière richtte hij zich ook op de Hirundea (bloedzuigers). Behalve dit puur zoölogische onderzoek begon Engel zich vanaf halverwege de jaren dertig ook bezig te houden met historische zoölogische studies naar bijvoorbeeld de zoölogen Carl Linnaeus, Albert Seba en de familie Swammerdam.

Tijdens zijn studie werkte Engel al als assistent bij het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam. Na zijn promotie werd hij daar in 1926 aangesteld als conservator, enige tijd later werd hij in 1950 aangesteld als hoogleraar-directeur van ditzelfde Zoölogisch Museum. En ook na zijn emeritaat in 1968 bleef hij betrokken als honorair medewerker. Vanaf 1948 was Engel ook bevoegd om les te geven aan de Universiteit van Amsterdam. Zo gaf hij vakken als systematische dierkunde, zoögeografie en geschiedenis van de zoölogie. Ook was hij betrokken bij talloze commissies en verenigingen zoals het bestuur van de Artis dierentuin, de Artis bibliotheek, de gemeentelijke commissie heemkennis Amsterdam en de adviesraad voor natuurhistorische musea in Nederland. In 1981 overleed Hendrik Engel op 83-jarige leeftijd in Almen.

Extent

2 meter

Abstract in Dutch

Hendrik Engel (1898-1981) was bioloog en zijn hele leven werkzaam bij het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam. Dit persoonlijke archief bevat voornamelijk geannoteerde typoscripten en drukproeven van zijn eigen onderzoek in de malacologie en historische zoölogie, maar ook enige correspondentie, redevoeringen en handschriften.

Abstract in English

Biologist Hendrik Engel (1898-1981) worked for the Zoological Museum of the University of Amsterdam all his life. This personal archive mainly contains annotated typescripts and proofs of his own research into malacology and historical zoology, but the collection also contains some correspondence, speeches and manuscripts.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het is onbekend waar het archief precies vandaan komt en wanneer het is overgedragen. Mogelijk is dit gebeurd tegelijkertijd met de schenking door Hendrik Engel van zijn ‘Historisch Archief’ in 1968.

Appraisal

Het archief is interessant voor de bestudering van de geschiedenis van de natuurlijke historie in het algemeen en die van de universiteit, het Zoölogisch Museum en Artis in het bijzonder.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Dit archief is onderdeel van de archieven en collecties van de Artis Bibliotheek.

Separated Materials

Het Allard Pierson beheert ook de Collectie Hendrik Engel (het ‘Historisch Archief’).

Bibliography

  • 'Prof. dr. H. Engel, 1898-1981'. In: Album Academicum van de Universiteit van Amsterdam
  • W.S.S. Benthem Jutting, ‘Dr. Hendrik Engel. Zoologist and Historian, Curator and Professor’. In: Beaufortia 15 (1968), p. 1-5
  • H.E. Coomans, ‘Prof. Dr. Hendrik Engel (1898-1981) als malacoloog’ in Basteria 45 (1981), p. 91-96

Processing Information

Het archief is geordend op thema en het materiaal is omgepakt in omslagen van zuurvrij papier en in zuurvrije archiefdozen.

Title
Inventaris van het archief van Hendrik Engel, ca. 1900-1980
Author
Bastiaan Schoolmann
Date
2021
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland