Skip to main content

Boekerij van de Federatie der werkgeversorganisatiën in het boekdrukkersbedrijf

 Collection
Identifier: UBA604

Scope and Contents

De collectie bestaat uit boeken, brochures, losse tijdschriften, (congres)verslagen en naslagwerken en is samengesteld uit vier hoofdcomponenten. Ten eerste bestaat de boekerij uit juridische uitgaven. Dit betreffen boeken en brochures over arbeidsrecht, pensioenrecht, belastingen en de wet op de ondernemingsraden. In de tweede plaats zijn in de boekerij brochures en boeken opgenomen met beschouwingen en commentaren in een breder maatschappelijk perspectief, zoals de verhouding tussen werknemer en werkgever en de plaats van de arbeider en het bedrijfsleven binnen de democratie. Ten derde zijn er in de collectie werken te vinden omtrent de organisatie van personeel, arbeid en bedrijven. Dit zijn boeken en brochures over verschillende ondernemingsvormen zoals de naamloze vennootschap en financieringsconstructies. Evenals boeken over de functionele taakverdeling op de werkvloer en inspraak. Ten vierde bestaat de boekerij uit materialen die inzicht geven in technische aspecten van het boekdrukkersbedrijf. Dit betreffen boeken en brochures over onder andere drukpersen en bindmachines.

Dates

  • ca. 1915-1985
  • Majority of material found within ca. 1950-1970

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels en Duits

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Federatie der Werkgeversorganisatiën in het Boekdrukkersbedrijf bestaat sinds 1920 en werd opgericht in Amsterdam. De Federatie had als doelstelling om haar leden te laten samenwerken en de economische belangen van boekdrukkersbedrijven te behartigen. De Federatie stond aan de wieg van bindende besluiten en collectieve arbeidsovereenkomsten. Voorbeelden hiervan zijn bindende bepalingen omtrent minimumtarieven en tariefverhogingen binnen het boekdrukkersbedrijf. Bij De Federatie waren de volgende bonden aangesloten: de Nederlandse Bond van Boekdrukkerijen, de Rooms-Katholieke Vereniging van Nederlandse Drukkerspatroons en de Bond van Christelijke Drukkerspatroons in Nederland.

Het hoofdkantoor van de Federatie was gevestigd in de Van Eeghenstraat in Amsterdam. Het algemeen hoofdbestuur bestond uit 13 personen. Daarnaast was de Federatie georganiseerd volgens een landelijk netwerk van federatiedistricten. Volgens de statuten moesten deze afdelingen ‘goede collegiale verhoudingen scheppen en in stand houden, adviezen en voorstellen uitbrengen aan het algemeen hoofdbestuur en maatregelen nemen ter behartiging van de economische belangen van de leden van de afdeling’. In 1969 werd een fusie bereikt tussen de Federatie en de Koninklijke Bond van Steen- en Offsetdrukkerijen. De Federatie verenigde zich in 1970 samen met andere bonden voor grafische ondernemers tot één Koninklijk Verbond van Nederlandse Drukkerijen.

Extent

150 items

Abstract in Dutch

De collectie bestaat uit boeken, brochures, losse tijdschriften en (congres)verslagen. Deze naslagwerken kennen verschillende thema’s zoals de organisatie van personeel en arbeid, bedrijfskunde en juridische vraagstukken binnen en buiten het boekdrukkersvak.

Abstract in English

The collection consists of books, brochures, single periodicals, reports and conference reports. These are reference works on a range of themes, including the organization of staff and work, business management and legal documents from within and outside the printing trade.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. De Bibliotheek van het Boekenvak werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Appraisal

Over de Federatie der Werkgeversorganisatiën in het Boekdrukkersbedrijf is weinig historische informatie beschikbaar. De boekerij laat zien op welke terreinen de Federatie zich heeft ingezet voor werkgevers in het boekdrukkersbedrijf. Dit zijn juridische, maatschappelijke, bedrijfskundige en technische aspecten (drukpersen en bindmachines) in de boekproductie.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Dit archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak.

Separated Materials

Een kleine verzameling van letterproeven afkomstig uit de bibliotheek van de Federatie der Werkgeversorganisatiën in het Boekdrukkersbedrijf is te vinden in de Collectie letterproeven van de Universiteit van Amsterdam.

Bibliography


  • Statuten van de Federatie der werkgeversorganisatiën in het boekdrukkersbedrijf en van de afzonderlijke bonden. Amsterdam, 1961.

Processing Information

Voor zover bekend heeft de collectie na verwerving geen bewerking ondergaan.

Title
Beschrijving van de Boekerij van de Federatie der Werkgeversorganisatiën in het Boekdrukkersbedrijf, ca. 1915-1985
Author
Tom van der Beek
Date
2021
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland