Skip to main content

Archief van Willem Meijer

 Fonds
Identifier: UBA740

Scope and Contents

Het archief bevat correspondentie met betrekking tot zijn wetenschappelijke werk, (geannoteerde en concept) wetenschappelijke publicaties, tekeningen en (geannoteerde en concept) beschrijvingen van botanische collectievorming en botanische collecties. Voor het overgrote deel heeft het betrekking op de Indonesische periode, beperkt van daarvoor en daarna met betrekking tot Nederland. Enkele documenten hebben betrekking op zijn studie/schooltijd en activiteiten na emeritaat. Van na 2000 bevat het enige informatie over (zijn betrokkenheid bij) het project oude vegetatiegegevens.

Dates

  • 1942-2006
  • Majority of material found within 1951-1968

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels, Bahasa Indonesia en Duits

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Willem (Wim) Meijer (1923-2003) was een Nederlandse botanicus en plantenverzamelaar. Na zijn promotie aan de Universiteit van Amsterdam in 1951 reisde hij naar Java en werd assistent van het Herbarium Bogoriense, later werd hij docent en hoogleraar aan de Faculteit van Landbouw, Andalas Universiteit (Payakumbuh, Indonesië) en werkte hij voor het Bosdepartement in Noord-Borneo. Vanaf 1968 was hij hoogleraar aan de Universiteit van Kentucky, waar hij in 1994 met emeritaat ging. Zijn expertise lag in de levermossen, hoewel hij ook varens, phanerogamen en spermatophyten verzamelde en bestudeerde.

Extent

0,3 meter

Abstract in Dutch

Dit archief werd nagelaten door de plantkundige Willem Meijer met betrekking tot zijn Indonesische en Nederlandse activiteiten, vooral gedurende de periode 1951-1968. Het bevat artikelen (geannoteerd en in concept), botanische tekeningen en beschrijvingen, collectiebeschrijvingen en professionele correspondentie. Enkele documenten hebben betrekking op zijn studie/schooltijd en activiteiten na emeritaat.

Abstract in English

This archive was bequeathed by the botanist Willem Meijer and relates to his Indonesian and Dutch activities, especially during the period 1951-1968. It comprises articles (annotated and draft), botanical drawings and descriptions, collection descriptions and professional correspondence. Some documents bear on his school years and/or study years and activities following his retirement.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

In 2003 heeft Willem Meijer het archief bij testament geschonken aan de Bibliotheek Biologisch Centrum van de Faculteit der Biologie. In 2006 heeft zijn zoon het archief daadwerkelijk overgedragen. Bij het ontstaan van de Centrale Facultaire Bibliotheek Bètawetenschappen is in januari 2009 het archief overgebracht naar de Artisbibliotheek en maakt nu deel uit van de Collecties van de Universiteit van Amsterdam van het Allard Pierson.

Appraisal

Willem Meijer was een Nederlandse botanist met veel interesse in de flora in Indonesië. Naast de wetenschappelijke waarde is het archief ook van belang omdat het inzicht geeft in de overgangsfase na de Indonesische onafhankelijkheid.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Dit archief maakt deel uit van de archieven en collecties van de Artis Bibliotheek.

Bibliography


  • Willem Meijer (Wikipedia)
  • K.M. Wong, ‘Meijer of Sandakan: a tribute to Willem Meijer, 1923-2003’. In: Sandakania, 15 (2004) 1-24

Processing Information

Het archief is verpakt in zuurvrije archiefdozen, zuurvrije mappen en plastic insteekhoezen.

Title
Inventaris van het archief van Willem Meijer, 1942-2006
Author
F.D. Boels
Date
2022
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland